Slovenija

Markeša bo nasledil Košir

Ljubljana, 03. 06. 2008 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stojan Zdolšek je izstopil iz nadzornega sveta Dela, potem ko je ta sprejel sklep o začetku postopka za razrešitev odgovornega urednika Markeša.

Zdolšek je izstopil iz nadzornega sveta Dela, ker se ni strinjal z odločitvijo, da se začne postopek za razrešitev odgovornega urednika Dela.
Zdolšek je izstopil iz nadzornega sveta Dela, ker se ni strinjal z odločitvijo, da se začne postopek za razrešitev odgovornega urednika Dela. FOTO: POP TV

Potem ko je nadzorni svet Dela sprejel sklep o začetku postopka za razrešitev odgovornega urednika Dela Janeza Markeša, je iz nadzornega sveta izstopil Stojan Zdolšek. Kot je pojasnil, je nasprotoval razrešitvi Markeša, vendar je bil preglasovan.

Skupščina Dela je podprla tudi spremembe statuta družbe, na podlagi katerih se pristojnost imenovanja odgovornih urednikov prenese na upravo, kar je predlagal predsednik uprave Dela Peter Puhan in kar so na Delu poznali že v preteklosti.

Kot je po seji nadzornega sveta Dela povedal Zdolšek, ga razlogi, ki so jih predstavili za razrešitev Markeša, niso prepričali. "Mislim, da ti razlogi ne obstajajo in mislim, da gre za kakšne druge razloge," je dejal Zdolšek, ki je prepričan, da je Markeš zelo dobro opravljal svojo funkcijo in da je v desetih mesecih časopis Delo dvignil na visoko raven. "Zagotavljal je neodvisnost medija kot takega in njegovo politično nevtralnost," je prepričan Zdolšek.

Predsednik aktiva novinarjev Dela Peter Kolšek pa je dejal, da ga je močno presenetil že predlog o razrešitvi odgovornega urednika, zato ga današnji sklep nadzornega sveta ni.

Predsednik uprave Dela Peter Puhan je začetek postopka za razrešitev Markeša sprožil "zaradi zaviranja razvojnih projektov in nesprejemanja ekipnega sodelovanja", pojasnjujejo na Delu. Predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem je pojasnila, da je predsednik uprave napisal lastnikom in nadzornemu svetu pismo, v katerem je predstavil problematiko in nenazadnje tudi povedal, da če v takšnih razmerah takoj ne pristopijo k reševanju problematike, svoje vloge na Delu ne vidi več.

Starina Kosmova je kategorično zavrnila, da bi predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot Markešu naročil, naj prične v svoji uredniški politiki favorizirati Boruta Pahorja. Prav tako je zavrnila, da naj bi sama očitala Markešu, da favorizira stranko Zares. "Sploh nismo govorili o tem," je pojasnila.

Janez Markeš je v četrtek dejal, da je pobudnica njegove razrešitve prav predsednica nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem, hkrati pa je zanikal, da naj bi mu Starina Kosmova očitala, da kot odgovorni urednik favorizira stranko Zares. Kot je povedal, so kot razlog njegove odstavitve navedli nekooperativnost. Markeš sicer ni želel komentirati svojega odnosa s predsednico nadzornega sveta, niti ni želel komentirati predloga za odstavitev.

Markeša bo nasledil Košir.
Markeša bo nasledil Košir. FOTO: Dare Čekeliš

Na mesto odgovornega urednika se vrača Darijan Košir, ki se je moral od položaja posloviti sredi septembra 2005, ko je o njegovi razrešitvi prav tako glasoval nadzorni svet Dela. Kot je povedal Košir, mu je nadzorni odbor ponudil mesto odgovornega urednika, ponudbo pa je sprejel. Kot je dejal, naj bi funkcijo novega odgovornega urednika predvidoma nastopil v treh tednih.

Peter Puhan je glede Koširja kot naslednika poudaril, da bo kandidat za odgovornega urednika Dela lahko tudi imenoval svojega pomočnika. "To je njegov pogoj, ki ga jaz sprejemam," je dejal. Puhan je prepričan, da je Košir "razvojno naravnan", saj podpira razvojne projekte podjetja - konkurenčnost časopisov in integrirano redakcijo. "Zame ni dovolj, da se vsak dan časopis pripravi, izda in pravočasno dostavi, pač pa da se razvija," je zatrdil.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
05. 06. 2008 19.08
de-lay žrejo se med sabo,samo poglej slikce nosove si lahko sposodi vsaka čarovnica za metlo,ravno dovolj so jim zrasli,,,,Pinochio
Tonček Balonček
03. 06. 2008 20.59
Markeš bo zdaj zaolžen za področje odnosov z verskimi skupnospmi? Kosem Starina bo zdaj kolumnistka, kakšne honorarček bi ji pasal, Rupel ne more več pisati traktatov za bajne honorarje!
pahor?ek
03. 06. 2008 19.50
Imperij se je začel rušiti. In verjamem, da ne bo minilo veliko časa, ko se bo zrušil sam vase.
mindfucker
03. 06. 2008 19.46
fantastično! tudi "kostolomac" je prišel v klub nategnjenih!
baltbaltazar@email.si
03. 06. 2008 18.24
Pred kratkim so vehementno razlagali kako jim je naklada Dela predvsem pa Maga narasla, ali pa vsaj ostala ista. Zgleda, da temu ni tako. Zakaj je Markeš odstavljen? Ker je prišlo v javnost, da mu je bilo naročeno naj sesuva Janšo in podpira Pahorja?
de-lay
03. 06. 2008 18.22
Nope, z reporterjem ne bo nič, ker jim ni na Magu stal ob strani. Zakaj ne je druga zgodba ampak dejstvo je, da ni.
FUKONJA
03. 06. 2008 18.11
V svoji vehementnosti so šli tako daleč, da so že daleč preko mere dobrega okusa. Merkeš se je prodal za prgišče evrov in sedaj je dobil cabado v rit. To je bilo pričakovano. Mogoče pa ga sprejmejo na Reporter. Uničili so Mag, kaj se bo zgodilo z Delom.....
de-lay
03. 06. 2008 17.57
Samo dve možnosti sta. Ali je vse skupaj slepilni manever, ali pa se se žrejo med seboj.
percar
03. 06. 2008 17.55
Pod diktatom laškega piva je postalo Delo povsem neverodostojen medij. Pivovarji ga uničujejo podobno, kot so pred tem uničevali Mag. Sicer menim, da njihovo poseganje v politiko in medije ne teče niti tako kot si sami želijo. Zaradi nestrokovnosti in domišljavosti se obnapšajo kot slon v trgovini s porcelanom. Škoda: Delo je bilo še pred kratkim dober časopis.
vera.jug@email.si
03. 06. 2008 17.51
Zakaj ne izdajate Totala, sem pisala na Total pa so mi sporočili, da je to prevzelo Delo naroč.služba.Kot sem jim pisala zelo pogrešamo Total jaz in Joža ki sva v Domu dr. J. Benedika v Radovljici, Ali ste se skregali, sporočite nam. Pozdrav iz našega doma. Vera Jug
YACKO
03. 06. 2008 17.32
tomi.passion, žal imaš povsem prav. To ASK bi pa sploh morali zapreti in dat enemu "črncu", da jo fejst nabriše in spust v gmajno. Lp
tomi.passion@gmail.com
03. 06. 2008 17.21
ASK je Mirko Tuš opisal kot največjo kačo in takšnih babnc je v politiki ter poslu vse polno. Spusti babo v poslovne in politične vode in sesula ti bo vse. Tu je dokaz....