Slovenija

Markeš: Cukjati naj se opraviči

Ljubljana, 23. 11. 2007 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L./V.L./STA
Komentarji
77

Odgovorni urednik Dela od Cukjatija pričakuje javno opravičilo zaradi Janševih izjav na račun novinarjev.

Odgovorni urednik Dela Janez Markeš poziva Cukjatija, naj se opraviči zaradi Janševih izjav.
Odgovorni urednik Dela Janez Markeš poziva Cukjatija, naj se opraviči zaradi Janševih izjav. FOTO: POP TV

Odgovorni urednik Dela Janez Markeš pričakuje javno opravičilo predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija, ker premierja Janeza Janšo v svojem govoru ob ponedeljkovem glasovanju o zaupnici vladi, v katerem je obravnaval medije, ni opozoril na neprimernost besed in ga ni ustavil, kot to sicer stori pri poslancih, ko navajajo neresnične ali žaljive trditve.

V današnjem Delu Markeš še zapiše, da je Janša namesto problematike, ki bi zadevala zaupnico vladi, največ časa namenil obravnavi medijev, med njimi tudi časopisu Delo. Markeš meni, da je Cukjati, kot predsednik najvišjega zakonodajnega telesa države, dopustil, da je premier Janša svoj nagovor izkoristil za politično problematizacijo in ocenjevanje slovenskih medijev, med njimi tudi Dela.

"Dopustili ste, da je urednikom Dela v osrednjem prostoru demokracije na primeru podpredsednika SD Igorja Lukšiča pripisal cenzuro. Kot že nekaj dni poprej na nacionalni TV je premier izrekel trditve, ki so dokazano neresnične,“ zapiše Markeš.

Markeš Cukjatiju očita, da premierja ni opozoril na neprimernost njegov besed. „Janez Janša pa kot predsednik vlade ni vzel dostojanstva samo novinarjem Dela in drugim novinarjem, vzel ga je tudi najvišji instanci slovenske države,“ še piše Markeš.

Markeš pričakuje, da Cukjati v prihodnje ne bo dopustil več podobne zlorabe DZ ter od njega pričakuje javno opravičilo.

Cukjati: Parlament ni bil zlorabljen

Cukjati je v odgovoru ocenil, da državni zbor v razpravi ni bil zlorabljen, zato tudi ne vidi potrebe po opravičilu.

Cukjati se je na Markešev poziv odzval s sporočilom za javnost, v katerem je pojasnil, da v primeru, ko predsednik vlade DZ predlaga glasovanje o zaupnici vladi, poslovnik ne predvideva razprave poslancev, a se je kolegij predsednika DZ ob soglasju vseh prisotnih vodij poslanskih skupin kljub temu odločil, da tudi poslanskim skupinam dodeli po pet minut časa za obrazložitev njihovih stališč.

"Upoštevajoč tudi obrazložitve glasu je predsednik vlade v razpravi nastopal 2 uri in 17 minut, poslanke in poslanci pa 3 ure in 16 minut," je zapisal. Tako predsednik DZ ocenjuje, da parlament v razpravi ni bil 'zlorabljen' niti s strani premiera niti s strani poslancev, zato tudi ni potrebe po opravičilu.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da Markeševega pisma zaenkrat ne bodo komentirali.

Evropska zveza novinarjev (EFJ) je slovenskega premierja pozvala, naj z novinarji začne dialog.

Zgaga v bran peticiji

Peticija proti medijski cenzuri, ki jo je podpisalo kar 570 novinarjev in za katero je premier Janša trdil, da spodkopava vlado, spet buri duhove. Tokrat je za to poskrbel tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, ki trdi, da so bili nekateri novinarji zavedeni. Po njegovih besedah naj bi nekateri podpisniki na Gregorčičevo sporočili, da se končno in javnosti znano besedilo peticije precej razlikuje od besedila, pod katerega so se podpisali.
Zgaga je v pogovoru za Primorske novice dejal, da obtožba, da je bila njuna pobuda politične narave "kaže, da nekateri v tej državi ne priznavajo ljudem, v tem primeru novinarjem, da so avtonomni in mislijo s svojo glavo".

V kabinetu predsednika vlade pa so v pisnem sporočilu za javnost poudarili, da niso nikoli trdili, da so bili podpisniki peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji zavedeni. "Pojasnili smo zgolj, da smo prejeli več sporočil, v katerih so nam podpisniki peticije med drugim sporočili, da se končno in javnosti znano besedilo omenjene peticije precej razlikuje od besedila, ki jim je bilo prvotno dano v podpis."

Premier Janša je v ponedeljek med razpravo o zaupnici vladi v državnem zboru opozoril na to, da naj bi nekateri novinarji podpisali drugačno besedilo, kot je bilo pozneje objavljeno v javnosti. Tedaj je dejal, da so se nekateri novinarji obrnili na njegov kabinet in mu sporočili, da so bili pri podpisu peticije zavedeni.

Kot navajajo v kabinetu predsednika vlade, so iz sporočil novinarjev razbrali, da naj bi bila peticija mišljena "le kot podpora tistim kolegom, ki se jim dela cenzura, pri čemer noben stavek, beseda ni dal misliti, da gre za proti-vladno kampanjo". Hajdinjak je za 24ur.com zatrdil, da je bilo domnevno zmanipuliranih novinarjev "kar nekaj", v podrobnem pojasnilu, ki so nam ga poslali z vlade, pa so zapisali, da žal ni znano, koliko je takšnih primerov. "Kakor koli že, tudi če bi se pojavil samo en tak primer, bi bila verodostojnost peticije močno vprašljiva,“ so še dodali.

Avtorja peticije Matej Šurc in Blaž Zgaga
Avtorja peticije Matej Šurc in Blaž Zgaga FOTO: Dare Čekeliš
Navedbe tiskovnega predstavnika vlade g. Valentina Hajdinjaka o Peticiji zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji, ki jih je danes posredovala Slovenska tiskovna agencija, so neresnične, zavajajoče in jih odločno zavračava. Ni res, da se je besedilo peticije kakorkoli spreminjalo med zbiranjem podpisov ali kasneje. Od 6. septembra zvečer, ko je bilo oblikovanje peticije zaključeno, se besedilo peticije ni spremenilo. Podpisi so se uradno pričeli zbirati 10. septembra, po objavi peticije, 26. septembra, pa je besedilo javno dostopno na spletni strani www.peticijazopercenzuro.com. Tudi navedbe, da naj bi naju po objavi peticije katerikoli podpisnik zaprosil za umik podpisa, niso resnične. Prav tako so neutemeljene trditve, da so se podpisi zbirali na lažen in zavajajoč način. Pisni odgovor Blaža Zgage in Mateja Šurca

Poklicali smo tudi enega od pobudnikov peticije, novinarja Večera Blaža Zgago. Obtožbe je odločno zavrnil. Po njegovih besedah od 6. septembra, ko so objavili končno verzijo peticije, do danes "ni spremenjena niti črka niti vejica". "Šokiran sem nad navedbami vladnega tiskovnega predstavnika, ki so popolnoma neresnične," je dejal. "To, da so nekateri zavedeni, je neresnično, vsi so imeli možnost prebrati peticijo," je pojasnil in dodal, da je tak argument žaljiv do podpisnikov peticije in do novinarjev na splošno. Ponazoril je s slikovitim primerom. Vsi smo opravilno sposobne osebe. Če bo nekdo podpisal pogodbo o prodaji hiše, ali bo potem rekel, da je ni razumel?

Kar zadeva novinarje, mislim, da so najbolj pristojni za to, da povedo, kako se v tej držav počutijo, in če niso ti podpisi dovolj za to, potem je to seveda slabo znamenje o demokratičnem vzdušju v Sloveniji. Nekdanji predsednik Milan Kučan

Poudaril je tudi, da se nanj in na soavtorja peticije Mateja Šurca ni obrnil nihče, ki bi dejal, da bi umaknil podpis. Zato pa, kot trdi, pozna več primerov, ko imajo podpisniki probleme v svojih medijih. O podrobnosti ni želel govoriti. Je pa dejal, da sta bila s soavtorjem prijetno presenečena nad velikim odzivom novinarjev. "Odziv je bil super. Pokazal je, da je bila peticija potrebna in da je bil to pravi način. Z množičnostjo so pokazali, da so razmere v medijih res kritične. Tudi ta kampanja (vladna, op. s.) kaže, kako se medije uporablja na načine, ki jim niso namenjeni," je dejal.

Trditev vlade, da so bili novinarji zavedeni, je žaljiva, meni Šurc
Trditev vlade, da so bili novinarji zavedeni, je žaljiva, meni Šurc FOTO: POP TV

Sicer pa sta Zgaga in Šurc že pred tednom dni zavrnila premierjeve obtožbe, med katerimi je tudi ta, da za peticijo stoji opozicija, že zavrnila. O novinarjih pa pravita: “Podpisali so jo prostovoljno. Novinarji so se imeli možnost seznaniti tudi s tem, da bo peticija poslana na domače in tuje naslove.” Prav tako poudarjata, da ni res, da bi novinarji kjer koli zapisali, da bi predsedovanje Slovenije pomenilo grožnjo ali nevarnost EU.

Tožili ju bodo

RTV Slovenija se je odločila tožiti poslanca SD Dušana Kumra in novinarja Blaža Zgago. S tem se je nacionalna televizija odzvala na četrtkovo Kumrovo izjavo, da je bil urednik radijske oddaje Studio ob sedemnajstih Sandi Frelih "odstavljen na pritisk in grožnjo poslanca SDS Branka Grimsa", in na Zgagovo izjavo, da "so podpisniki peticije na radiu izgubili mesečno stimulacijo".

Na mojo odločitev (o odstavitvi Sandija Freliha, op. a.) nista in ne moreta vplivati ne gospod Grims in ne gospod Kumer. S tem primerom poslanec gospod Dušan Kumer ne more dokazovati utemeljenosti pritiskov na novinarje (v zvezi z novinarsko peticijo). Moja odločitev, da z mesta urednika oddaje odpokličem Sandija Freliha pa je “pritisk” na neodgovornost in neprofesionalnost. Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle v pisni izjavi

Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je pisal predsedniku državnega zbora Francetu Cukjatiju in predsedniku SD Borutu Pahorju in zavrnil Kumrove navedbe. Po njegovem mnenju so "nesprejemljiv politični pritisk na vodstvo Radia Slovenija in na avtonomijo njegovega odločanja." Zapisal je, da v času njegovega vodenja radia "ne najdete niti enega samega primera cenzure“. V posebnem dopisu Kumru pa je poslanca pozval, naj dokaže svoje trditve. Če mu bo to uspelo, je še zatrdil, je pripravljen takoj odstopiti s položaja.

V poslanski skupini Zares protestirajo zaradi napovedi RTV Slovenija, da bo tožila poslanca SD Dušana Kumra zaradi izjave, izrečene v državnem zboru pred nekaj dnevi, so sporočili iz omenjene poslanske skupine.

In zakaj je Frelih "letel“? Vasle je zapisal, da niti v eni točki ni uresničil načrta o prenovi pogovorne oddaje, čeprav je vedel, da je od tega odvisen njegov uredniški položaj. Urednika obtožuje tudi, da je nekorektno pripravil oddajo na temo zakona o šolstvu.

Odstavljeni urednik Frelih je povedal, da ni bil nikoli seznanjen z nikakršnim sklepom o tem, da bi bil njegov uredniški položaj odvisen od načrta prenove oddaje. Po njegovih zagotovilih na sestanku, kjer so razpravljali o prenovi oddaje, niso sprejeli nobenih pisnih sklepov in usmeritev. "Je pa izgovor za zamenjavo dober," je dodal.

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
27. 11. 2007 11.02
Žal mi je Janez, ampak dobro veš, kaj sem ti rekel že takrat, ko si bil urednik Maga. Da si zvita podlasica. In to sedaj samo potrjuješ. Oblast ti diši bolj kot sveža žemljica.
Luka Kovi? 1
24. 11. 2007 21.18
figo.mac vse veš - morda ti je v genetskem spominu ostalo novinarji so družbeno politični delavci: morajo skrbeti za ljudsko zavest in jo oblikovati v pravi smeri: in tisti časopisi so končali nedotaklnjeni v zbiralnih akcijah papirja. Danes vrednost medija določajo kupci in s tem posredno določajo vrednost novinarja. Kupci in oglaševalci so tisti, ki pogojujejo delo medijev preprosto. Slovenci smo kakršni smo: Pavliha je dvakrat propadel Novice, se krasno prodajajo Demokraciji tudi skklad za pluralizacijo medijev ne pomaga. Tista o popolnih dokazih pri vsaki novici je bosa, kateri medij bi prenesel take stroške - o ja kakšen znanstveni časopis o raziskavah. Medij je obsojen računati na bralce z normalno količino malih sivih celic. Obsojeni smo na medije kakršne imamo : vsi so slabi, ampak kaj je s temi slovenčki, kar kopujejo in gledajo jih; in komentirajo in se zgražajo nad vsebinoIN nad novinarskimi bogoviin jih sprašuje kdo jih je volil v parlament? odgovor: volilci v tržnem parlamentu - kupci med katerimi si tudi sam figa mac ne kupuj in s tem pokaži svojo kritiko v stvarnosti! Ali pa zasnuj nov časopis (predlagam naslov: El janšcillo-janšiljo-). kupcev očitbo verjameš, da se bo kupcev trlo
figa.mac
24. 11. 2007 15.37
Če bi novinarji opravljali svoje delo,kot stvarnik zavkaže,iskali novice se šli raziskovalce in vsako novico podkrepili z neizpodbitnim dokazom,da ne bi lagali,blatili in polivali gnojnico brez vsakršnih dokazov,bi se to, kar se sedaj dogaja,ne smelo zgoditi.Ker se kodeksa ne držite,pa požrite kar ste zakuhali.Pa kaj ste vi NOVINARJI BOGOVI?Kaj se pa greste? Ali mislite da imate pravico opozicije?Kdo vas je volil v parlament?Vpijete ,kako ste ogroženi in da imate svoje pravice,imate tudi dolžnosti.Vaša dolžnost je ,da ste nepristranski,pošteni,resnicoljubni in dosledni.Človekove pravice,na katere se vi radi sklicujete imamo vsi državljani,tako kot vi jih ima tudi G. Janša.Sramota za vas,ker veliko več spoštovanja in medijske morale posvečate navadnim morilcem(oddaje iz zaporov,intervju s Plutom in njegovo prijateljico itd...),kot pa premjeju naše države.Kako si vi demokracijo predstavljate?Če samo pomislim na neprofesonalnost vašega kolega,Matjaža Tanka v nedeljskem Klubu,mi gre na bruhanje.Po vsej sili je nakladal in vsiljeval svoje stališče in hotel imeti prav nad Premjejem.Ko pa ga je Premje vprašal,česa niso naredili,pa G.voditelj ni vedel o čem sam govori.Naš največji pesnik je takole napisal:"Le čevlje sodi naj kopitar."Jaz vas ne sodim,samo spomnim vas na vaše moralne vrednote.Zato se držite vodila,da novica ni samo novica,ampak mora biti tudi resnica.
Patr Bojan
24. 11. 2007 13.25
Pa kaj je zdaj en porka madona, najprej so desničarji skregali celo Slovenijo med sabo in ker jim ni tega dosti se sedaj žrejo še med sabo. Če me spomin ne vara so bili Markeš in njegov šef Slivnik prej v španoviji z Janezom Jokico, zdaj pa tole.Slivnik in Jokica prej zadrta Partjica, zdaj kaj? Desničarja? Levičarja? Ne nič nista ker jih nikjer ne marajo. To pa je tragedija vredna antične drame. Kdo pa mara človeka, ki ni ne tič ne miš.
drsapca
24. 11. 2007 12.55
@doki007 Nauči se CAPS LOCK izklopit. Pokazi da nisi blond po pameti. @Vsem, ki pravidte JJ=Tajkuni=Kontrola Medijev... "V današnjem Delu Markeš še zapiše, da je Janša namesto problematike, ki bi zadevala zaupnico vladi, največ časa namenil obravnavi medijev, med njimi tudi časopisu Delo...." Vceraj SCT in DARS, danes Delo, malce Jankovic, ect.. V premislek, kaj govorite in kaj se dejansko dogaja.
drsapca
24. 11. 2007 12.55
@doki007 Nauči se CAPS LOCK izklopit. Pokazi da nisi blond po pameti. @Vsem, ki pravidte JJ=Tajkuni=Kontrola Medijev... "V današnjem Delu Markeš še zapiše, da je Janša namesto problematike, ki bi zadevala zaupnico vladi, največ časa namenil obravnavi medijev, med njimi tudi časopisu Delo...." Vceraj SCT in DARS, danes Delo, malce Jankovic, ect.. V premislek, kaj govorite in kaj se dejansko dogaja.
zavedno.slovenc@email.si
24. 11. 2007 11.34
Hvala, Vinoteka.dvor ;)
Matej Rojc
24. 11. 2007 11.17
dolejo z JJ možgani :)
doki007@email.si
24. 11. 2007 11.11
sej je prov da so pristaši leve opcije ,.....KAJ PA POČNE JANŠA S SVOJIM KAPITALISTIČNIM SISTEMOM ,..... ------TAJKUNI ,.....!!!!!!!! -----NAROD PROPADA ,....REVŠČINA NA ULICAH ,....V DRUŽINAH .....ECT
vinadap
24. 11. 2007 11.09
Vse čestitke,lepo napisano,Zavedno.Slovenec!
dolejo
24. 11. 2007 11.08
Prepričan sem, da 90% slovenskih medijev ni objektivnih, ampak so pristaši leve kapitalske opcije. Janša je upravičeno zaskrbljen, da o delu njegove vlade poročajo samo negativno. Tako se politike ne da delati. Saj država je le neka skupnost ljudi, ki morajo vsaj malo sodelovati, ne pa se neprestano sovražiti in spodkopavati. V tem so nasledniki komunistov izurjeni in drugače sploh ne znajo razmišljati.
Tonček Balonček
24. 11. 2007 11.05
Včasih se mi zdi, da Janša deluje kot kak prisilni ali stečajni upravitelj, vse, jkar je dobil v roke, je zanič, od vsepovsod mu grozijo, ga kritizirajo, mečejo poelna pod noge, ja ovajajo v tujini, podtikajo itd., skratka, ne da se delati in rešiti, kar se rešiti da. Nikoli se ne vpraša, če je to kar počne in zaradi česar ga vse to doleti in se mu dogaja, tudi rezultat njegovega dela in odločitev, ne le zarotništvo! Končno nima tako močne plebiscitarne podpore in SDS je na volitvah dobila 6,2 odstotka več glaso kot LDS, njegov mandat je pač rezultat sklenjene koalicije... Za voditelja se en spodobi, da stalno oddaja negativno energijo, se prereka z novinarji in sploh z vsemi, ki ne mislijo tako, kot on sam, tako se v politiki ne dela, pravzaprav nikjer, kjer imaš opraviti z ljudmi in bi rad kaj dosegel!! Nekaterim njegovim fenom imponira ta trma in aroganca, žal se pa prej ali slej izkaže, da je v demokraciji takšna igra prej ali slej izgubljena!! Skratka, pri taktiki in neposrednem delu je izredno nespreten in neroden, kot slon med porcelanom!! On je dober za opozicijo, krize, spopade itd., v mirnem času se pa pač ne zbajde. Saj ni ne prvi ne zadnji, ki se izkašže v vojni, v miru se pa blamira. Tudi Winston Churchil, Ch. DeGaulle in še marsikdo se v normalnih razmerah pač niso znašli, če konflikta ni bilo, so ga panično iskali, niso bili ljudje dogovarjanja in kompromisov! Ta človek je pripravljen teden dni časa posvetiti obračunavanju z novinarji, ne da bi se spraševal, če morda ni kaj narobe z njim!! Smešen je že in v tujini s eže sprašujejo, kakšen čuden tip bo zdaj vodil predsedujočo EU-ja!
zavedno.slovenc@email.si
24. 11. 2007 09.41
Markeša poznam po načelnosti. Njegovo razočaranje mi pove to, da mu ni vseeno kaj kdo misli o njegovem delu. Trudi se, da bi Delo postalo dostojen časopis, ki bi opisalo realno stanje. Njegova naloga ni enostavna. Novinarstvo je pri nas po moji presoji nekako v fazi pubertete - nikoli ne moreš prav vedeti koliko odgovornosti je pripravljeno sprejeti in skozi kaka očala gleda. Zaupam v kakovostno dozorevanje tako demokracije kot novinarskega poročanja pri nas.
Rafaelus
24. 11. 2007 09.33
Zdravo doki007 slišmo te tudi če ne kričis. Po vsemu svetu so vlade kaj krive, verjetno brez vladanja pa tudi ne gre. Zaigraj igro Call of Duty pobij par nasprotniko in pojdi z kolegi na kavo, pa boš videl kako bolje se boš počutil
doki007@email.si
24. 11. 2007 09.21
VLADA JE TKO SAMA KRIVA ,...KAJ PA TAKO SLABO UPRAVLJAJO Z DRŽAVO ,.....!!!!! ----pol je normalno da novinarji začnejo pisat resnico ,..... JANŠA JE EDINI ČOVEK V SLOVENIJI BREZ GREHA ,.....!!!
Rafaelus
24. 11. 2007 09.21
Vidiš zavedno.slovenc sva že dva. Če se bo primlo kot ošpice sva nardila terno
zavedno.slovenc@email.si
24. 11. 2007 09.01
Rafaelus strinjam se. Življenje je prelepo, da bi z intenzivno koncentracijo na slabe plati zgubljali svojo energijo, žar in elan.
Rafaelus
24. 11. 2007 08.23
Priznam, da sem že malo otrujen o samem kritiziranju. Tudi jaz, kot najbrž še kdo drug bi z veseljem prebral in pogledal na TV kaj spodbudnega, veselega ne pa eno taisto šinfanje. Za vzgled si vzamite sosede Hrvate, ki so iz eno nogometne tekme naredili cel cirkus. Pri nas pa , da nam bog pomagaj. Puste novinarji vladi da dela, napišite kdaj tudi o vladi J.Janša kaj lepega, saj ni vse tako zanič. Toliko je lahko prispevkov o malih ljudeh, pa tudi kaj smešnega o politikah. Odgovorni uredniki vi pa zjahajte iz politike in delajte delo za katerega ste plačani. Pa, da ne bo nesporazuma, nisem človek desnice, samo človek naveličan stalnih negativnih člankov, saj postaneš čisto zamorjen. Vsaki dan te pokliče uredništvo kakšnega časopisa, če bi se naročil. Zakaj saj ne mislim postat še depresiven !
lucasa
24. 11. 2007 08.15
Pozabil sem: Ostaja mu temačni...... v temi in mraku....
lucasa
24. 11. 2007 08.14
... ko bo predsednik vlade končno ugotovil, da mu svetovalci ala Grims in podobni delajo veliko škodo, bo že prepozno. Ladja pa mu tone in tone. Hrbet mu obračajo do včeraj najbolj zvesti in lojalni (A. Kosem, Slivnik, Markeš, v kratkem pričakujem da mu bo hrbet obrnil minister Zver, nima podpore pri SLS, DESUS....). O menju slovenske javnosti, ki se je pokazala skoti predseniške volitve, pa mu je tako ali tako vseeno.....