Slovenija

DZ potrdil: Marjan Šarec obrambni minister le še do 16. julija

Ljubljana, 10. 07. 2024 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je na predlog vlade z 72 glasovi za in dvema glasovoma proti sprejel sklep o prenehanju funkcije obrambnemu ministru Marjanu Šarcu z dnem nastopa funkcije evropskega poslanca. Ministrska funkcija mu bo prenehala z ustanovno sejo Evropskega parlamenta. Obrambni resor bo začasno prevzel premier Robert Golob, novega ministra je pričakovati jeseni.

Obrambni minister Marjan Šarec
Obrambni minister Marjan Šarec FOTO: Damjan Žibert

Marjanu Šarcu so volivci na evropskih volitvah v začetku junija s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, vlada pa je še isti dan na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlagala DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije evropskega poslanca.

Predsednik vlade je o tem, da bo sam začasno prevzel vodenje obrambnega resorja, v torek obvestil DZ.

Da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika še ne mudi, je sicer premier Golob dal vedeti že minuli teden. Kot je tedaj dejal, ministra Šarca na obrambnem resorju čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu, na katerem se te dni mudi slovenska delegacija na čelu s premierjem.

Tako si bo, kot kaže, Golob vzel še nekaj tednov časa za pogovore s potencialnimi ministrski kandidati. Ob Šarčevi izvolitvi je sicer Golob dejal, da bo kandidata za vodenje resorja obrambe iskal znotraj obstoječe ekipe. Iz slednje sicer odhaja tudi državni sekretar Rudi Medved, ki se bo s 14. julijem upokojil. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat pri podpori lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljivega možnega kandidata se je v zadnjih tednih omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka.

Po informacijah STA je tako pričakovati, da bo nov obrambni minister v DZ zaprisegel jeseni, ko se bodo poslanci vrnili s parlamentarnih počitnic, s katerimi začenjajo v prihodnjem tednu.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
11. 07. 2024 16.01
+1
Kdo mu bo prevedel da je ba ba za šporget? 😀😀😀😃
+3
In kaj bo šel pol porniče na tajsko snemati ker komik tudi ni preveč zabaven.
St. Gallen
10. 07. 2024 18.50
prej bodo hrvati koncali film o partizanih-geyih
SlobodaNE
10. 07. 2024 17.41
+1
Njemu je sekira padla v med nam pa draginja. Šarec vest 😜😂
frenk707
10. 07. 2024 20.01
-1
O kakšni draginji ti to? ... izmišljeni janšistični?
Smuuki
10. 07. 2024 17.05
+5
Hvala Bogu da ga ne bo več. Nihče ga ne bo pogrešal. Eu parlament je dovolj velik da se zblojeni glasovi nevtralizirajo. Neznanje tujih jezikov je v tem primeru prednost. Ne more lobirat za norosti. Ljudje obračamo Bog obrne. Samo času čas pa se vse samo zrihta da je prav