Slovenija

Manjvredni v skupini J?

Ljubljana, 09. 10. 2008 12.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
1

Nekateri častniki imajo nižje plače od podčastnikov, ''mehanik bojnih vozil'' je postal ''avtomehanik'', vojaški potapljač in pilot pa imata različne plače. Ali sledi val tožb?

Kar šestina slovenskih vojakov je nezadovoljna zaradi plač.
Kar šestina slovenskih vojakov je nezadovoljna zaradi plač. FOTO: Slovenska vojska

Sindikat vojske, obrambe in zaščite je ministru za javno upravo Gregorju Virantu poslal dopis o problematiki prehoda na nov plačni sistem. V sindikatu opozarjajo, da so pri novem plačnem sistemu pridobili ''močnejši, glasnejši in vplivnejši'', medtem ko so ostale ''manjše skupine pristale v skupini J, ki je maksimalno razvrednotena''. Prepričani so, da je Zakon o plačah v javnem sektorju v nasprotju z Zakonom o obrambi, Zakonom o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami in Zakonom o službi v Slovenski vojski, kjer država zaradi posebnih pogojev za zaposlovanje zaposlenih priznava dodatke. Nov plačni zakon pa naj bi dodatke izničil, oziroma jih je vključil v osnovno plačo. V sindikatu menijo, da so zato delovna mesta na obrambnem področju izenačena z drugimi v javni upravi, ki omejitev in prepovedi nimajo. Ocenjujejo, da je plačni zakon na nek način razvrednotil njihov poklic.

Prav tako naj bi se spremenili dodatki za minulo delo, kar pa po mnenju sindikata ni zakonsko upravičeno. Prav tako naj bi bila porušena razmerja med različnimi tarifnimi skupinami znotraj vojske. ''V nekaterih primerih podčastniki dosegajo ali celo presegajo plače častnikov,'' so zapisali v dopisu. Obenem naj bi bil dodatek za obvezno prisotnost nižji, zaradi česar so na slabšem predvsem vojaki misijah. V plačnem sistemu J pa so pristali civilisti, ki so pripadniki stalne sestave, kar pomeni, da je na primer ''mehanik bojnih vozil'', ki je bil v 20. plačnem razredu, postal ''avtomehanik'' v 14. plačnem razredu. Prav tako so primerljiva delovna mesta, kot sta vojaški potapljač in pilot ter vezist in informatik, različno ovrednotena. Tudi opisi del in dejansko delo nista skladna.

Še več – po trditvah sindikata do danes del zaposlenih ni prejel aneksov oziroma določb, čeprav je plačna reforma v praksi že zaživela. V sindikatu naj bi obrambnega ministra Karla Erjavca pozvali na sestanek, vendar naj se ne bi odzval. Zdaj na pogovore pozivajo ministra Viranta, ''da obrazložijo problematiko, ki zadeva nekaj tisoč zaposlenih v državni upravi''. ''Nikakor ni v našem interesu, da se sproži val tožb na sodišču, pač pa da skupaj poiščemo sistemsko rešitev zapleta,'' so besede, s katerimi zaključujejo dopis.

Dopis ministru Virantu

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FrancRozman
09. 10. 2008 15.15
Zdaj pa vem, kdo je oseba J, oziroma SO osebe J.