Slovenija

Manjkajoča sredstva bodo črpali iz proračuna

Ljubljana, 06. 11. 2009 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela rebalans finančnega načrta javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije. Vire za financiranje sklada predstavljajo proračunska sredstva, sredstva iz naslova obresti in drugi dohodki.

Evri
Evri FOTO: POP TV

Vlada je na dopisni seji sprejela rebalans poslovnega in finančnega načrta 2009 Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije. S predlaganim rebalansom se spreminja struktura virov financiranja za delovanje sklada, in sicer tako, da se manjkajoča sredstva za delovanje sklada zagotovijo iz proračuna.

Po navedbah vlade je z rebalansom predvideno znižanje prihodkov za delovanje sklada z 1.791.721 evrov na 1.594.218 evrov, kar pomeni znižanje za 11,02 odstotka. V letu 2009 sklad za delovanje ne načrtuje niti primanjkljaja niti presežka denarnih sredstev.

Po navedbah vlade so bile pri pripravi rebalansa upoštevane tudi spremenjene okoliščine pri izvedbi programov, ki se financirajo iz evropskih sredstev, še posebej pa je bila upoštevana gospodarska situacija. Zato so se nekateri predvideni odhodki v primerjavi s sprejetim finančnim načrtom še dodatno znižali. Financiranje dejavnosti se spreminja v manjši meri, spremenjene razmere pa po zagotovilih vlade ne bodo vplivale na realizacijo programov sklada.

V skladu s sprejetim finančnim načrtom predstavljajo vire za financiranje delovanja sklada proračunska sredstva, sredstva iz naslova obresti in drugi dohodki. Med naštetimi viri so najpomembnejše obresti, ki skladno z rebalansom predstavljajo 46,1 odstotka vseh sredstev za delovanje sklada. Zaradi izjemnega znižanja obrestne mere prihodki iz naslova obresti v letu 2009 ne bodo dosegli načrtovane višine, poudarja vlada.

Dijaki
Dijaki FOTO: POP TV

Ob tem dodaja, da je bila višina prihodkov iz obresti načrtovana glede na obrestne mere, ki so veljale med pripravo finančnega načrta. Zaradi znižanja obrestnih mer so se znižali prihodki iz naslova obresti, ki se namenjajo za delovanje sklada. Izpad prihodkov iz naslova obresti nadomeščajo prihodki iz proračuna in znižanje odhodkov, zato se je pripravil rebalans finančnega načrta.

Ob pripravi rebalansa je bila upoštevana povprečna poraba v obdobju januar–avgust 2009. Del sredstev po programih štipendiranja oziroma sofinanciranja izobraževanja, ki se financirajo iz evropskih sredstev, je namenjen izvajanju programov. Zaradi časovnega zamika pri potrditvi programov predvidena višina prihodkov iz tega naslova ne bo realizirana, kar je upoštevano pri pripravi rebalansa, še piše v gradivu po seji vlade.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

castnasestra
06. 11. 2009 15.08
V ljudskem jeziku: pobral' nam bodo vse!