Slovenija

Manjka še pet odstotkov podatkov

Ljubljana, 02. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je obravnavala poročilo o evidencah na kmetijskem ministrstvu. Zbirka podatkov naj bi bila pomanjkljiva le v manjši meri.

Vlada je sprejela poročilo o ureditvi evidenc na kmetijskem ministrstvu (Foto: POP TV)
Vlada je sprejela poročilo o ureditvi evidenc na kmetijskem ministrstvu (Foto: POP TV) FOTO: POP TV
Alojz Guštin, ki je prvi zahteval izgubljene dokumente, je še vedno brez zahtevanih podatkov. Zato meni, da ima vlada še vedno neformalno oznako zaupno na teh evidencah.

Vlada je na dopisni seji obravnavala in sprejela poročilo o aktivnostih za vzpostavitev evidence dokumentarnega gradiva o dodeljenih finančnih intervencijah za obdobje od leta 1991 do 2000 in za ureditev stalne zbirke dokumentarnega gradiva od leta 1996 do leta 2000, ki ga je pripravilo kmetijsko ministrstvo. Slednje je po proučitvi vseh razpoložljivih podatkov ocenilo, da manjka še pet odstotkov gradiva in ocenilo, da je zbirka podatkov pomanjkljiva le v manjši meri.

Vlada je namreč 23. junija kmetijsko ministrstvo zadolžila, da do 27. julija iz razpoložljivih podatkov vzpostavi evidenco za obdobje od leta 1991 do leta 2000 o tem, komu in koliko je bilo dodeljenih intervencij na podlagi takrat veljavnega zakona in vsakoletne uredbe vlade. Ministrstvo je moralo urediti tudi stalno zbirko dokumentarnega gradiva od leta 1996 do leta 2000, ki se je nahajalo na različnih lokacijah.

Ministrstvo je, kot samo pojasnjuje, najprej proučilo problematiko, ki se je nanašala na neurejeno dokumentarno gradivo iz navedenega preteklega obdobja in o dejanskem stanju poročalo vladi. Ta je problematiko obravnavala na seji 23. junija, nanjo pa je s svojimi ugotovitvami opozorila že upravna inšpekcija v zapisniku o inšpekcijskem nadzoru na kmetijskem ministrstvu in Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Gradivo se je hranilo na agenciji

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, se navedeno dokumentarno gradivo ob ustanovitvi Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja ni preneslo na ministrstvo, temveč se je dalje hranilo na agenciji, se tam postopoma izločalo in deloma že uničilo.

Ministrstvo je po prevzemu, pregledu in popisu vsega še ohranjenega dokumentarnega gradiva, za dopolnitev manjkajočih podatkov in za vzpostavitev možnosti nadzora podatkov o izplačilih, pridobilo podatke tudi iz drugih možnih virov. Med drugim tudi od ministrstva za finance in ribniškega sklada, pri čemer je ugotovilo, da je v navedenih računalniških evidencah ohranjenih veliko manjkajočih podatkov.

Pojavljajo se ugibanja, ali je morebiti med izgubljenimi petimi odstotki dokumentacija o tistih prejemnikih nepovratnih sredstev, ki naj bi bili najbolj sporni.

Kmetijsko ministrstvo je podatke obdelalo ter pripravilo sezname po prejemnikih, ki obsegajo skupaj 13.784 listov. Tako urejeni podatki omogočajo pregledne izpise in iskanje po prejemnikih, hkrati pa so pomembna podpora pri preverjanju podatkov iz celovite evidence in za ugotavljanje njene popolnosti, so še sporočili z ministrstva.

Na voljo ni še pet odstotkov podatkov

Vzpostavljeno evidenco za obdobje od leta 1991 do leta 2000 ministrstvo sedaj dopolnjuje. Vnaša vse razpoložljive podatke, tako na podlagi lastnih kot tudi na podlagi pridobljenih podatkov.

Po preučitvi vseh razpoložljivih podatkov je ministrstvo sicer ocenilo, da ni na voljo še pet odstotkov podatkov. "Na podlagi ocene vseh razpoložljivih podatkov in na podlagi opravljenega preizkusa pravilnosti do sedaj evidentiranih podatkov za navedeno obdobje ministrstvo ocenjuje, da bo tudi celovita evidenca, skupaj z računalniško urejenimi podatki, zaradi manjkajočih podatkov ostala pomanjkljiva le v manjši meri," je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.