Slovenija

Manj opreme na krovu

Ljubljana, 13. 01. 2007 08.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravniška ekipa je s policijskim helikopterjem zadovoljna. Pogrešajo nekaj opreme in letalca reševalca.

Bell 412
Bell 412 FOTO: www.policija.si
Policija je bell 412 kupila leta 1988, leta 2003 pa so ga generalno obnovili in posodobili. Ima dva motorja s skupno močjo 1800 KM. Poleg tričlanske posadke sprejme še 12 oseb. Največja hitrost je 260 kilometrov na uro, največja višina, ki jo doseže, pa je 6100 metrov. Helikopter ima pritrjena dva dodatna zunanja rezervoarja goriva, ki mu omogočata, da ostane v zraku do štiri ure.

Letalska enota policije je od sedmih zjutraj v pripravljenosti za helikoptersko reševanje. Zdravniki pravijo, da helikopter izpolnjuje osnovne pogoje, vendar opozarjajo, da manjka nekaj medicinske opreme, nepopolna pa je tudi reševalna ekipa.

Kot pravijo, lahko v takšnih pogoji delajo nekaj dni, v tem času pa morata ministrstvo za zdravje oziroma policija pomanjkljivosti - manjkajo monitor, aspirator in ventilator ter del strokovne pomoči - odpraviti. "Ta trenutek je v medicinski ekipi poleg zdravnika še zdravstveni tehnik, nimamo pa letalca-reševalca," je za 24UR povedal vodja helikopterske nujne medicinske pomoči Uroš Lampič.

Vladajo izredne razmere, poudarjajo zdravniki, zato so pripravljeni reševati tudi s helikopterjem, ki je tehnično slabši od dosedanjega. Poleg tega ekipa ni usposobljena za reševanje z najnovejšim helikopterjem, zato bo, dokler se ne usposobi, polete opravljala s starejšim tipom helikopterja, s katerim je v preteklosti reševala tudi vojska. Kdaj bo to mogoče, še ni znano. "O usposabljanju se moramo še dogovorit, ampak to bi bila ena od rešitev, da bi prešli na višji standard, kot ga imamo zdaj," je pojasnil Lampič.

Ker obstaja pravilnik o helikopterski nujni medicinski pomoči, je medicinski del reševalne ekipe prosil za pomoč odvetnika Boruta Škrlja, ki že ima izkušnje z gorsko reševalno službo, da preveri, ali so vsi pogoji iz pravilnika izpolnjeni. "V tem pravilniku so sprejeti standardi, ki veljajo v Evropski uniji in tudi s strani ministrstva je zagotovljeno, da se po teh standardih še naprej izvaja nujna medicinska pomoč," je povedal za 24UR.

Sedanja ekipa reševalcev nima letalca reševalca, ki bi aktivno sodeloval pri oskrbi bolnika ali poškodovanca na kraju samem, to pomanjkljivost pa naj bi odpravili v nekaj dneh.
Sedanja ekipa reševalcev nima letalca reševalca, ki bi aktivno sodeloval pri oskrbi bolnika ali poškodovanca na kraju samem, to pomanjkljivost pa naj bi odpravili v nekaj dneh. FOTO: POP TV

Zaradi naštetih pomankljivosti trenutni način reševanja sicer ne ustreza vsem zahtevam iz pravilnika, vendar zdravniki verjamejo, da se jih da odpraviti v nekaj dneh. Kar pa se reakcijskega časa helikopterja tiče, pravijo, da bodo o tem lahko kaj več povedali šele po nekaj reševalnih akcijah.

V policiji očitke zavračajo

Na izjave zdravnikov pa se je že odzvala policija in zatrdila, da ima njihov helikopter vso potrebno opremo za nujno medicinsko pomoč in da jo uporabljajo tudi pri gorskem reševanju. Zatrjujejo še, da je odzivni čas helikopterja enak Flycomovemu. Z drugim helikopterjem, ki ga imajo že pripravljenega, pa se bo še skrajšal.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petrovcic.peter1@siol.net
21. 02. 2007 09.52
Miran Pavlič Ste se kdaj vprašali koliko ur letenja imajo letala za sabo! Pa ne vozi samo enega na krovu ! Če bi država kupovala helikopterje za vsak namen posebej in k temu seveda terja druge proizvajalce! Bi nas celotna stvar še bolj udarila po žepu! Že to da bo policija v kratkem dobila helikopter tipa Evrocopter nov model! Je za davkoplačevalce velik strošek saj bodo morali za to izšolati nove pilote in nove tehnike ter mehanično delavnico! Kar pa ni poceni!
Tonček Balonček
17. 01. 2007 09.41
Vse je res, kar navaja Marenov, in še evč! V Sloveniji se že vsak tretji napaja iz državnih jasli! Naslednja stopnja bo, da bodo NEKATERI dohtarji dobili koncesijo za letalsko reševanje... ker bodo cenejši, učinkovitejši, hitrejši in ne vem še kakšne floskule bodo uporabili, od državnih.
marenov@email.si
14. 01. 2007 21.43
Zakaj noben zdravnik ne pove javno pred vesoljno Slovenijo koliko zasluži za dan dežuranja na Brniku (naj bo Flycom, Policija ali vojska). Več pospravi v žep kot veliko slovencev ne zasluži v celem mesecu. Zakaj pa (tudi za državo veliko ceneje) ne zaposlijo par zdravnikov, ki bodo tam stacionirani in dobivali normalno plačo. Ker jih ne bodo našli. Tako je veliko lepše, da poleg svoje plače daš v žep še tisočak ali dva evrov na mesec. V tujini (npr. Avstriji) zdravnik sploh ni obvezen pri reševanju s helikopterjem, ker je ekipa toliko usposobljena, da poskrbi za ponesrečenca in ga čim hitreje dostavi zdravniku v oskrbo. Pri nas so zdravniki zlobirali, da helikopter ne sme v reševanje (ne glede kakšno) brez prisotnosti zdravnika. Če pa gre npr. za klasično reševanje, kjer je treba peš priti do ponesrečenca (največkrat gore) in ga peš mukotrpoma transportirat v dolino, pa so zopet zdravniki našli rešitev, da pa tam niso potrebni (pa ravno tu bi prišel prav zdravnik zaradi dolgotrajnega transporta). So izjeme, ampak redke. To pa zato, ker je veliko prijetnejše čakati na toplem na Brniku, sploh, če je megla in slabo vreme in si polnit žep. Zato naj ga že nehajo srati po medijih kako zelo jih skrbi zaradi pacijentov, nepopolne opreme, odzivnega časa....važno je samo, da si polnijo žepe. Zelo dobro poznam zadevo in žalostno pri vsem tem je, da pristojni v vojski in policiji ne povedo koliko je ura pri vsej stvari. Saj bi pa ne smejo, pa smo zopet pri politiki...
usavko
13. 01. 2007 17.54
Na žalost še toliko bolj! Jebat ga, spet bodo rabili črno ovco, kjer bo nekdo kriv za tako ravnanje, le SDS in Janša ne. Morm rečt da je Janša prou dobr. Oz. zna s povprečneži!! Kaj čmo, povprečno smo slovenci zabiti!!!!
doki007@email.si
13. 01. 2007 16.09
+1
naveza:: Bručan -AMZS - Flycom - SDS ,.....poskus pranja denarja in polnjenje svojih žepov,......pa še rečte, da tudi te ne kradejo,....()(;
Tonček Balonček
13. 01. 2007 15.45
Le katera vlada je kriva, da mora helikoptter pristajati na Kodeljevem namesto na KC-ju. Tisti rešilci (ta visoki Mercedesi) še do vhoda na urgenco ne moreje, je prenizka streha. Policijski helikopterji so paciente vozili že pred Bručanom in še za časa njega, dokler ni s tem poslom pričel Flycom. A takrat je bilo pa v redu ali kaj? Po svetu imajo helikoptersko reševanje rešeno zelo različno, na Hrvaškem recimo to dela vojska, v Avstriji njihoma Avtomoto zveza, v Nemčiji je več operaterjev, povsod gre pa za t.im. neprofitno dejavnost. Menda v Slovenji teh reči ne bomo spreminjali po vsakih volitvah? Morda bomo v Ljubljaničani imeli svoj helikopter, ki ga bo zrihtal Janković, na Obali pa Klokočovnik in Popović. Dokler na specialistične preglede čakamo po več mesecev, nam tudi rakete za urgentne prevoze ne bodo pomagale. Le kako na hrvaškem shajajo s toliko prebivalci na otokih, na helikopterjih so pa brez defibrilatorjev, ventilatorjev in pilotirajo neki oficirji. Imajo pa helikopterje MI-8, s katerimi poleti prevažajo tiste debele Nemce, ki jih zadeva kap od piva, vročine in brhkih Dalmatink...
djordjevic.dejan@triera.net
13. 01. 2007 14.45
Vsem skupaj, ki še imate kaj čuta za poštenost, integriteto in vam ni vseeno, kako bomo v bodoče živeli, lahko povem samo tole: Kmalu spet volitve; prekleto pazite, komu namenite glas. Vsem ostalim pa: Želeli ste, poslušajte.
modrosrebro@email.si
13. 01. 2007 14.26
CITAT: "Zdravniška ekipa nujne pomoči je s policijskim helikopterjem zadovoljna. Pogrešajo le še letalca reševalca" Se vlada in policija zaveda kaj počnejo in kdo odgovarja za posledice zavajanje in krajšanje pravic državljanov. Kaj, če bi reševalno vozlo vozil kdorkoli namsto voznik reševalec? Namesto pilota reševalca pošljejo leteti pilota! Kaj če slabo sprejema ponesrečene primere, kaj če bo na samem kraju nesreče odpovedal? Vldada nam prodaja mačka v žaklju mi slovenci pa smo tiho zato pa počnejo vse po svoje! Se bo tukaj kdo oglasil???
albertinum@excite.com
13. 01. 2007 13.59
Naj vlada namesto enega ali dveh oklepnikov kupi reševalni helikopter ali dva. Oklepnikov ne rabimo, reševalne helikopterje pa rabimo. Samo spet bo treba pazit, da SDS-ovci ne bodo pobiral provizij, kot so jih pri helikopterskem reševanju (AMZS --> Flycom --> SDS).
Maxsterr
13. 01. 2007 13.44
Pa še to, Ta helikopter je star 16 let.Si predstavljate ,da pride 16 let star rešilni avto na kraj nesreče brez potrebne opreme,ki jo danes predpisujejo točno določeni standardi Ma bodite no resni. Tam pa imate namenski helikopter in namensko ekipo ,ki točno ve kako ukrepat v dani situaciji. Saj pravim BUTALCI brez primere. Sramota
Maxsterr
13. 01. 2007 13.26
Vlada zagotavlja polno opremljen helikopter slovenske policije z vso potrebno medicinsko reševalno opremo, ki je na razpolago ves čas, je povedal minister za zdravje Andrej Bručan. Pazi.. Opremo bo treba sicer še nekoliko dopolniti, saj manjka ventilator, monitor in aspirator. Vendar zdravniška ekipa pričakuje, da bodo opremo kmalu dobili. Prav tako sedanja ekipa nima letalca reševalca, ki bi aktivno sodeloval pri oskrbi bolnika ali poškodovanca na kraju samem. Pa dobro kdo koga tukaj jebe oz ima za norca??? Otroški vrtec na državnem nivoju. Sram Vas bodi banda pokvarjena, korupcijska...
rialeh@email.si
13. 01. 2007 12.12
Ria - Leh dispozicija: 7.dan Janezič Glavni - maneken slovenskih pašnikov Veliki Drejč - uredba Comfly - leti, leti, leti, leti, ..... ne leti šerif McLaud the Big Bos - dečki vladiče, ne se zajabavat Ria - Leh se začne! Selsi - gremo akcija - misija: REŠITE DREJČA Plavi Pubeci - dvignite se korupcijska elita - spet smo tu S5Otilija: pazi na plave pubece, spet so se dvignili. S5Margareta: najprej se prijavi na razpis. Eh ne rabiš, kuj z Drejčom - uredba sezmeni, pa da neš na kuverto pozabla! Daj neja jebi, saj noben nima pravilnih papirov. Ha, hah, ha meni je Mclaud prineso spremenjeno uredbo kar domu. Nea lapaj saj tota tudi nea velja.