Slovenija

Mama napadenega učenca: Rane se počasi celijo

Brežice, 04. 07. 2024 19.48 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Bašič, Špela Bezjak
Komentarji
0

Po pretresljivem incidentu na brežiški Osnovni šoli Velika Dolina, ko je 14-letni šestošolec napadel in hudo poškodoval učenca devetega razreda, je Policija kazensko ovadila dva mladoletnika, osumljena kaznivega dejanja nasilništva. "Rane se počasi celijo," nam je sporočila mama napadenega, ki pozdravlja delo Policije.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Mama napadanega pozdravlja delo Policije
    02:42
    Iz 24UR: Mama napadanega pozdravlja delo Policije
  • Iz SVETA: Za incident ovadeni dve mladoletni osebi
    02:09
    Iz SVETA: Za incident ovadeni dve mladoletni osebi

Sredi junija, tik pred poletnimi počitnicami, je 14-letni učenec po dolgem času prišel v šolo in napadel devetošolca, ki je pristal v bolnišnici. Utrpel je modrice, otekline, napadalec mu je prebil čelo, poškodoval ličnico. Po napadu je za nas spregovorila pretresena mama. "On je prišel, moj sin je sedel pri mizi in se ni mogel niti braniti. In ko je želel vstati, ga je od zadaj udaril v glavo in moj sin je padel in si razbil glavo. Ima več kot pol čela prerezanega oz. počenega," je takrat pojasnila. 

Policija je v zvezi z nasilnim dogodkom na OŠ Velika Dolina na pristojno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zoper dva mladoletnika. Osumljena sta kaznivega dejanja nasilništva, eden pa tudi neupravičenega slikovnega snemanja. 

Prejem kazenske ovadbe so potrdili tudi na tožilstvu v Krškem, ravnateljica OŠ Velika Dolina Anja Zevnik pa dodaja, da je iz medijev izvedela, da gre za dve osebi.    

"Po zaključku vsega tega je zagotovo potreben nek sklep, sestanek in potem dogovor, kako nadaljevati naprej, kako ukrepati, kaj poostriti in kako delovati naprej, da bo šolo še vedno prostor nekega varnega in prijetnega okolja za vse deležnike, najbolj pa seveda za učence in otroke," je dejala.

Da napadalec ni deloval sam, je Policija ugotovila tudi s pomočjo posnetka napada, objavljenega na omrežju Tiktok. Sprva se je v primeru problematiziralo etnično pripadnost napadalca, a po neuradnih informacijah drugi mladoletnik, ki je pretep snemal, naj ne bi bil Rom.  

Nasilje v šoli
Nasilje v šoli FOTO: Shutterstock

"Kaj se bo zgodilo s 1. septembrom, zelo težko rečem. Postopki potekajo, sodelujemo s CSD, Policijo in ukrepamo tako, da bo prav po zakonodajni plati," dodaja ravnateljica. 

V primeru sankcij pri mladoletnikih gre sicer za vzgojne ukrepe, ki jih na predlog tožilstva in poročila centra za socialno delo izreče sodišče.  

Medtem se je oglasila tudi mati napadenega dečka, ki pravi, da se mu rane na glavi počasi celijo ter da ne bo trajnih posledic na očesu. In da je zadovoljna, da je podana kazenska ovadba zoper dva učenca, ne samo enega, kot je sprva kazalo.  

Na temo vse pogostejšega nasilja med mladimi in ob tem neukrepanju pristojnih pa bodo v petek na zahtevo poslancev SDS razpravljali tudi trije parlamentarni odbori.