Slovenija

Lukačičeva se ne da

Ljubljana, 13. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrica Marija Lukačič je po pogovoru s predsednikom vlade zagotovila, da ni odstopila oziroma ni ponujala odstopne izjave.

Kmetijska ministrica Marija Lukačič. Njene zdravstvene težave s srcem so ji otežile sodelovanje z vlado (Foto: POPTV)
Kmetijska ministrica Marija Lukačič. Njene zdravstvene težave s srcem so ji otežile sodelovanje z vlado (Foto: POPTV) FOTO: POP TV

Kmetijska ministrica Marija Lukačič se je sestala s premierjem, s katerim sta se pogovarjala o domnevah glede njenega zdravja. Po sestanku je povedala, da "ni odstopila" oziroma da predsedniku vlade Janezu Janši ni ponujala odstopne izjave. Dodala je, da je s predsednikom vlade velikokrat govorila o svojem slabem zdravstvenem zdravju, ki bi lahko bilo vzrok za njen odstop. "Vendar ocenjujem, da v tem trenutku še ni v tako kritični fazi, da bi bil potreben odstop," je dejala Lukačičeva.

Premier je ministrici izrazil vso podporo in izjavil, da je šlo za medijsko odstopanje. "Res je, da ima zdravstvene težave. Dejala mi je, da so bili zadnji izvidi boljši. Kar se tiče njenega dela, zagotavljanja transparentnosti urejanja zadev, ki niso v redu in ki jih je podedovala, ima vso mojo podporo. Delež medijskih napadov nanjo, so bili motivirani iz ozadja, in sicer z namenom, da se z njenim odstopom prepreči reševanje nepravilnosti," pravi Janša.

Janša napovedal zamenjave v skladu kmetijskih zemljišč

Premier Janez Janša meni, da razmere na kmetijskem ministrstvu niso kaotične
Premier Janez Janša meni, da razmere na kmetijskem ministrstvu niso kaotične FOTO: POP TV

Predsednik vlade je danes v državnem zboru odgovoril na poslansko vprašanje Janka Vebra (SD), češ da naj bi bile razmere v kmetijskem resorju "kaotične". Veber je izpostavil uničevanje dokumentacije za subvencije v kmetijstvu ter dogajanje na skladu kmetijskih zemljišč in gozdov.

"Ne bi se mogel strinjati, da je na ministrstvu za kmetijstvo kaotično stanje," je Vebru odgovoril Janša. "Prav nasprotno, kmetijski resor je v preteklosti najbolje obvladal črpanje evropskih sredstev." Sicer pa je Janša za nekatera vprašanja omenil, da gre za "podedovane težave" prejšnjih vlad, in napovedal, da bo vlada "v tednu" zamenjala svoj del predstavnikov v svetu sklada.

Veber je na dodatno vprašanje Janši očital, da "želi prevaliti odgovornost na druge stranke in da je bil sklad ves čas pod nadzorom desnice", s čimer se pa Janša ni strinjal. "Težko bi rekel, da so stranke, ki so bile takrat v opoziciji, krive, saj je prejšnja vlada predlagala sedanjo direktorico sklada in jo izglasovala," je dejal Janša.

Izdalo jo je srce, zaradi česar je odpovedala sodelovanje

Hlev
Hlev FOTO: Reuters

Na ministrico letijo očitki, da se ne udeležuje obveznosti v Bruslju, izogiba pa se tudi nastopom v medijih. Lukačičeva pravi, da je bila v zadnjem času zelo obremenjena.
Da bi se razbremenila, bo kmetijska ministrica poskušala nekaj svojih nalog prenesti na sodelavce. Pojasnila je tudi, da je imela po seji vlade v četrtek "močan srčni napad, ki se je stopnjeval skozi vso noč in v petek zjutraj". Zaradi tega se je tudi močno spreminjal njen program dela. "Žal sem predsednika vlade samo obvestila, da ne morem z vlado na Hrvaško, nisem pa mu natančno razložila programa z evropsko komisarko Mariann Fischer Boel," je dejala ministrica.

"Ocenili smo, da moram sodelovati na dvostranskih razgovorih, pač v tolikšni meri, kot bom zmogla, in to sem tudi storila," je še povedala Lukačičeva. V petek je namreč ni bilo na generalni skupščini Evropskega združenja za trgovino z živino in mesom v Portorožu, ki se je je udeležila tudi evropska komisarka za kmetijstvo Mariann Fischer Boel. Vendar pa se je Lukačičeva z njo nato sestala na kratkem pogovoru v Piranu.

Sklad kmetijskih zemljišč ne nadzoruje ministrstvo

Med morebitnimi nasledniki Lukačičeve se je omenjal Anton Tanjšek, ki dela v strokovnem svetu vladajoče stranke in je profesor na Biotehniški fakulteti.

Lukačičeva je spregovorila tudi o aferi v zvezi s skladom kmetijskih zemljišč in gozdov. "Že velikokrat sem javnosti sporočila, da je sklad samostojna pravna oseba z lastno finančno službo, kar pomeni, da ni organ v sestavi in da ministrstvo ne nadzoruje dela sklada," je znova poudarila.

Pač pa ministrstvo po ministričinih pojasnilih nadzoruje izvajanje programa dela sklada, ki ga ta vsako leto na začetku leta predloži vladi v sprejem in potem s poročilom ob koncu leta za preteklo obdobje poroča o delu sklada. "Dejstvo je, da sklad še ni predložil niti programa za letošnje leto niti poročila za leto 2004." Ob tem je poudarila, da je od sklada takoj zahtevala, da pripravi tako poročilo in program kot posebno poročilo o prometu s kmetijskimi zemljišči.