Slovenija

Lukačičeva bo počakala na računsko sodišče

Ljubljana, 26. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kmetijska ministrica Lukačičeva bo z ukrepanjem v primeru Kromar počakala na revizijsko poročilo računskega sodišča.

Ministrica Lukačičeva bo počakala na revizijsko poročilo
Ministrica Lukačičeva bo počakala na revizijsko poročilo FOTO: POP TV

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič bo z morebitnim ukrepanjem v primeru Kromar, kjer naj bi pri zamenjavi kmetijskih zemljišč po ugotovitvah nadzornega odbora Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS prišlo do nepravilnosti, počakala na revizijsko poročilo računskega sodišča. Ta na predlog nadzornikov sklada, ki sumijo na prilagajanje računovodskih listin, že opravlja revizijo računovodskih izkazov na skladu.

Nadzorni odbor sklada je ob obravnavi problematike prometa s kmetijskimi zemljišči ugotovil določene nepravilnosti pri zamenjavi kmetijskih zemljišč med skladom in Vlasto Kromar, je pojasnila Lukačičeva ter dodala, da je iz dokumentacije razvidno, da je sklad naročil dve cenitvi, ki pa se razlikujeta tako po ocenjeni vrednosti zemljišč kot tudi po vsebini uporabljenih podatkov.

Sklad naj ne bi sledil cilju racionalnejše rabe kmetijskih zemljišč
Sklad naj ne bi sledil cilju racionalnejše rabe kmetijskih zemljišč FOTO: Reuters


Po ugotovitvah nadzornikov sklada naj pri zamenjavi sklad ne bi sledil cilju racionalnejše rabe kmetijskih zemljišč, kot to določa 45. člen zakona o kmetijskih zemljiščih. Prav tako pa zamenjava parcel po cenitvi, ki jo je opravil cenilec Franc Rudolf ne bi bila možna, ker je vrednost enega zemljišča vrednost drugega presegala za 50 odstotkov.

"V cenitvi, ki jo je opravil sodno zapriseženi cenilec kmetijske stroke Franc Gorše in jo je sklad uporabil v pravnem prometu, je za vinograd v lasti države uporabljen četrti katastrski razred, medtem ko je v uradnih evidencah zemljiškega katastra ta voden kot drugi katastrski razred," je pojasnila Lukačičeva ter dodala, da to bistveno zmanjšuje vrednost državnega zemljišča.

Kot je še pojasnila ministrica, je bila kontrolna cenitev Franca Goršeta nižja od prve. Ob tem je ministrica dejala, da so v preteklosti drugo cenitev naročali v primerih, ko je prva bistveno odstopala od tržne vrednosti zemljišč v regiji. Po besedah Lukačičeve bo treba ugotoviti, ali je Gorše v cenitvi napačno kategorijo zemljišča uporabil po pomoti.

Lukačičeva še ne bo predlagala odstavitve Marje Majer Cuk (Foto: POP TV)
Lukačičeva še ne bo predlagala odstavitve Marje Majer Cuk (Foto: POP TV) FOTO: POP TV


Glede poziva nadzornega odbora k odstopu predsednice sklada Marije Majer Cuk je dejala, da "če se bo izkazalo, da navedbe v poročilu nadzornega odbora držijo, gre za hujšo kršitev predpisov".

O golf igriščih v Sečovljah bo odločal sklad

V zvezi z drugim sklepom sklada, ki se nanaša na odločitev za prodajo najboljših kmetijskih zemljišč za potrebe izgradnje golf igrišča v Sečovljah, pa je povedala, da je ta odločitev v izključni pristojnosti direktorice sklada. "Glede na to, da poslovno politiko sklada vodi svet sklada, ki pa žal še ni konstituiran, bom sklep v obravnavo svetu sklada odstopila, ko bo ta začel delovati," je dejala Lukačičeva.

KGZS in sindikat kmetov se ne bosta sešla


Napovedanega skupnega sestanka, na katerega je vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) povabilo predstavnike Sindikata kmetov Slovenije, da bi spregovorili o problematiki dopolnjevanja subvencijskih vlog, danes ne bo. Sindikat kmetov je namreč sporočil, da se sestanka zaradi pomanjkanja časa ne more udeležiti. Za zdaj še ni znano, kdaj bodo znova sklicali sestanek.

Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Peter Vrisk
Predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Peter Vrisk FOTO: POP TV


V KGZS so po opravljeni analizi vnovič obsodili ravnanje skupine ljudi iz Sindikata kmetov Slovenije, ker so neutemeljeno kritizirali delo kmetijske svetovalne službe pri KGZS ter neupravičeno pozivali predsednika zbornice Petra Vriska k odstopu.

Zaradi neutemeljenih trditev v zvezi z delom kmetijskih svetovalcev pri izpolnjevanju vlog za uveljavljanje ukrepov kmetijske politike se je vodstvo zbornice sestalo z direktorji in vodji oddelkov vseh osmih kmetijsko gozdarskih zavodov. Ugotovili so, da pridobljeni podatki kažejo, da večina dopolnitev izhaja iz potrebe po dodatnih obrazložitvah pri grafičnih podlagah, kar pa ni posledica nestrokovnega dela kmetijskih svetovalcev, temveč posledica zastarelega katastra, ki ne odraža dejanskega stanja v naravi.