Slovenija

Luka Mesec upa na pozitivni izid vseh referendumov

Ljubljana, 09. 06. 2024 22.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, N.L.A.
Komentarji
4

Kandidat Levice na evropskih volitvah in minister za delo Luka Mesec glede na delno preštete glasovnice na referendumih pričakuje pritrdilno mnenje volivcev o gojenju konoplje v medicinske namene in preferenčnem glasu za volitve v DZ. Upa, da se bo rezultat prevesil tudi v prid gojenju konoplje za osebno rabo in prostovoljnemu končanju življenja.

Luka Mesec je dodal, da so trenutni rezultati posvetovalnih referendumov o gojenju konoplje za osebno rabo in o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja še zelo neizraziti, zato jih ne bi upal komentirati. Tudi če se omenjeni glasovanji ne prevesita v prid vprašanjema, to po besedah Mesca ne bo razočaranje, saj so šli na referendume "pred ljudstvo z odprtimi kartami, predvsem smo želeli pridobiti signal, kako ljudstvo pričakuje, da se bo vladajoča politika opredelila".

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Damjan Žibert

Mesec je dodal, da je bilo v 10 letih, odkar je v politiki, nešteto poskusov, da bi volivcem omogočili preferenčni glas na volitvah v DZ, a so vsi poskusi spodleteli, saj je za sprejem potrebna dvotretjinska večina. Če je večina na referendumu preferenčni glas podprla, kot kažejo prvi rezultati referenduma, "mislim, da poslanci nimajo izgovora, zakaj tega v tem mandatu ne bi storili", je povedal.

Mesec je v prvem odzivu dejal še, da so v Levici tudi v kampanji za evropske volitve izpostavili predvsem programske cilje. Premike so želeli doseči na temah, ki se že desetletja niso premaknile z mrtve točke. Temi, kot sta priznanje Palestine in financiranje gradnje javnih najemnih stanovanj v naslednjih 10 letih, so po njegovih besedah premaknili že pred volitvami.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muzl muzl
10. 06. 2024 14.26
zmerni pesimist
10. 06. 2024 14.20
Mesec navija za travo
ARNO50
10. 06. 2024 10.05
+2
Pozabite na vse štiri referendumske teme.... Holob jih je že vrgel prek rame...skupaj z miljoni za stanovanja in floto helikopterjev.... Volitve so mimo....in jutri je nov dan.
Nebodijetreba
10. 06. 2024 08.33
+2
Zdaj se pa tolažijo z izidom referendumov!