Slovenija

Lovska zveza opozarja na preveliko število medvedov

Ljubljana, 25. 01. 2022 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Sloveniji je več kot 1000 medvedov, kar je veliko preveč, pravijo na lovski zvezi. Poudarili so, da je prostor omejen in da ima v tem primeru polno odgovornost okoljsko ministrstvo, ki pa glede populacije medvedov nima vizije. V zvezi z zadnjim napadom medveda pravijo, da lokalni lovci odstrela ne bodo predlagali.

V nedeljo je na Postojnskem medvedka med lovskim pogonom napadla moškega. Ker je po mnenju lokalnih lovcev zgolj branila mladiča, ne bodo predlagali odstrela. Tako bo ostalo, dokler bodo menili, da v bodoče ne bo novih konfliktov.

Napadi medveda na človeka sicer niso pogosti, a njihovo število v Sloveniji je preveliko, zaradi česar prihaja do več napadov, pravijo na lovski zvezi. "Neprestano opozarjamo, da je medvedov v Sloveniji že krepko čez 1000, kar je bistveno preveč. Njihovo število in prirastek sta dokazana tudi na podlagi štetja medvedov, ki ga izvajamo vsako leto," so jasni.

Kot so pojasnili, je po mnenju strokovnjakov vzdržno število medvedje populacije v Slovenji okoli 400. "V času, ko je bila populacija medvedov v teh okvirih, je bilo konfliktov bistveno manj. Učinkovit ukrep za zmanjšanje populacije je odstrel, ki ga lovci ne moremo izvajati, ker ministrstvo za okolje še vedno ni izdalo odločbe za odstrel medvedov v letošnjem letu, obljubili pa so, da bo odločba pripravljena do 1. oktobra 2021, torej že lani," so opozorili.

Ob tem so dodali, da odstrel medvedov ni edini ukrep za zmanjšanje populacije medveda. Obstaja tudi možnost preselitve, vendar pa držav, ki bi jih bile pripravljene sprejeti, ni.

Rjavi medved
Rjavi medved FOTO: Dreamstime

Napadi bi se s spomladanskim prihodom mladičev iz brlogov lahko stopnjevali

Na zvezi se sicer bojijo, da bi se napadi s spomladanskim prihodom mladičev iz brlogov lahko še stopnjevali. Kot so poudarili, je prostor omejen, zato je treba najti rešitve. "Odgovornost je tu v celoti na ministrstvu za okolje in prostor, ki na eni strani, tudi z nizkimi kaznimi, ne omejuje oz. ne preprečuje neodgovornim posameznikom vožnje z motorji in štirikolesniki v naravnem okolju po nekdaj mirnih delih gozdov, po drugi strani pa še vedno ni pripravilo jasne strategije upravljanja z medvedi v Sloveniji," so poudarili.

"Ni vizije, ni cilja, ki je nujen, saj družbenega konsenza na tem področju žal nismo dosegli," pravijo na lovski zvezi, kjer menijo, da je uravnoteženost vseh aktivnosti in populacije živali edini pravi cilj.

V zadnjih letih tudi več divjih prašičev in jelenjadi

Ni pa v Sloveniji samo ogromno medvedov, v zadnjih letih se je bistveno povečalo tudi število divjih prašičev in jelenjadi. "A tu ni težav z načrtovanjem odstrela, ki je v pristojnosti ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pri divjih prašičih je država z načrti določila, da je odstrel neomejen in smo ga lovci lani tudi močno povečali na nekaterih območjih celo podvojili glede na pretekla leta zaradi preventivnih ukrepov, povezanih z afriško prašičjo kugo," so zapisali.

Pri tem so opozorili, da v pogonih na divje prašiče lovci naletijo tudi na medvede. "Zaradi velikih škod in potrebe po zmanjšanju populacije divjih prašičev kmetijski minister Jože Podgoršek od lovcev zahteva, da nadaljujemo z aktivnim lovom," pravijo na zvezi.

Če se kmetijski in okoljski minister ne bosta uskladila oziroma ker se okoljski minister Andrej Vizjak ne odziva, bodo na lovski zvezi razmislili glede lovskih pogonov. "Ob prevelikih tveganjih za lovce bo treba pogone opustiti in se dogovoriti, da naraščajočo škodo po divjih prašičih in pa odgovornost za morebitne posledice afriške prašičje kuge prevzame ministrstvo za okolje in prostor," so še zapisali.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so sicer nedavno opozorili, da predvsem na Primorskem, Kočevskem in Beli krajini, zahodnem Krasu ter v Pomurju in Zasavju divji prašiči povzročajo veliko škode v kmetijstvu in ponekod že ogrožajo obstoj kmetij.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
20. 04. 2023 15.27
Od enega najboljših gospodarjenj z zvermi in z divjadjo .ki je obstajalo v eks Yugi smo prešli na gospodarjenje z zvermi in z divjadjo , kateremu se lahko reče "Totalna šlamparija " To da je vzdržno število medvedov 400 oziroma maksimum je nekje do 600 je pisalo v reviji Lovec že v 70 letih prejšnjega stoletja , torej temu se reče ponovno odkrivanje tople vode , pa ne s strani lovcev pač s strani tistih , ki bi morali pravilno gospodariti z zvermi in divjadjo. Potem je pa tule še večji problem od strani raznih zagovornikov pravic živali inn milo rečeno , če tako rečem , verjetno ne ločijo medveda od osla in taki gonijo samo eno , ne regulirat živalskega prirastka , ki je šel čez vse meje , pa naj bodo to medvedi , volkovi ali pa divji prašiči in tako dalje. Moj predlog je , odstrel in to toliko , da potem ostane nekje med 400 in 600 primerkov medvedje populacije in OBVEZNO ponovno uvesti mrhovišča . Enako velja za vso ostalo divjad in ko hebe Evropo , kateri niti slučanjno nismo dolžni vzdrževati neomejeno število medvedov.
kapkan
26. 01. 2022 11.37
+1
le čevlje sodi naj kopitar, tako da ljudje k niste prešli meja rožnika in domačega bloka v spodnji šiški, prosim da se vzdržite komentarjev. Kot prvo, ljudje ki gredo za lovce gredo v to zaradi ljubezni do gozda, živali in ohranjanja ravnovesja, da lahko ljudje na vasi živijo normalno (tukaj ne mislim ljubljanskim vikndašov, ki rinejo v osrčje gozda, ampak predvsem na kmete, katerim divjad povroča več pkode kot katerakoli vlada). Kot drugo, seveda smo ljudje posegli v njihov prostor, ampak kdaj je že tega?usaj 11000 od let prvih civilizacij? preveč zveri pomeni, da divjad sili v vasi in kdaj ti tudi 1m ograja na vrtu ne pomaga..sicer z srnami smo se naučili vsakodnevno živeti, pes je malo živčen vsaketoliko ampak useeno, koliko časa da ne bodo medvedi začeli hoditi v vas. p.s. Obožujem medvede in volkove, ampak ko bo vedno več napadov na ljudi, kaj potem?naravna selekcija, bi rekli blokovci
TiMe25
25. 01. 2022 19.15
+0
Dokler bo sistem subvencioniranja kmetijstva takšen kot je bodo vse živali v divjini odveč in v napoto. Tukaj ne gre za iskreno skrb za dejavnost ampak izključno za to, ker kmetje vsako leto želijo imeti večje površine za dejavnost, za to da več denarja poberejo od države. Če vsega tega nebi bilo, bi bilo verjetno vse zaraščeno, ker ti isti osebki več nebi videli smisla v tej dejavnosti, z medvedi pa bi na terasi igrali šnops.
flojdi
25. 01. 2022 17.52
-1
. čudno. kdo pravi da je medkotov preveč? kolikor vem , imajo vse ostale živalce VSE Pošlihtano . če je mladičev preveč , in vedo , da jih ne bodo mogle vseh vzredit , najšibkejše pač odstranijo ( tudi popapcajo) . ko mladiči odrastejo , in so sposobni sami skrbet zase , si morajo poiskat svoj Plac. in si ga poiščejo . ? OD KDAJ eni LJUDJE VEDO VEČ"
jodr
25. 01. 2022 17.40
-2
saj ste lovci, boste že poskrbeli, da medvedov ne bo preveč.
fronza
25. 01. 2022 17.34
+4
Ko so imele divje živali svoj življenjski prostor (gozdovi, gmajne ...) ni bilo konfliktov (v mladosti sem živel na področju medveda, volka in ostalih divjih živali). Ko so ga zasedli vikendaši in še kdo drug?, so jim uničili osnovni življenjski prostor. Ko so kmetje v sožitju z naravo (tudi z zvermi) obdelovali zemljo, pasli živino in skrbeli za samooskrbo, je bilo tudi hrane dovolj (danes??? - Hofer, Lidl, Špar, Tuš ...), na kmetijskih površinah se danes zida največ - poceni kupiš, spremeniš namembnost - javno zasebno partnerstvo in dobiček je tu! Zveri napadajo zaradi lastnega preživetja, ljudje pa zaradi lastnega pohlepa!!
User751167
25. 01. 2022 17.55
+1
Se strinjam z tabo , samo tudi žvali ni bilo toliko. Pred recimo 45 leti ko sem jaz bil kratkohlačnik je bila atrakcija videti srno čez dan na polju. Če je bilo zrito od prašičev je bilo malenkost, sedaj če nimaš njive ograjene z 180 cm. mrežo ne pobereš nič. Če je kaj sadja poberejo pa kosi in šoje...
zdrava.pamet
25. 01. 2022 16.53
+2
kaj bi spet radi medvedje tace jedli ali kaj...V kanadski provinci Britanska Kolumbija so razglasili popolno prepoved lova na grizlije...V Britanski Kolumbiji živi približno 15.000 grizlijev, lovci pa so jih doslej na leto odstrelili 250, večinoma zaradi trofej, krzna, šap in medvedove glave......grizliji so malo bolj nevarni od naših medvedkov, zdaj pa bi jih radi vse postreljali, pa volkove in rise tudi....ne vem od kod so Slovenci postali tako primitivni???
Ribežn
25. 01. 2022 17.10
-1
Če v Sloveniji nebi bilo tako uspešnih, srčnih lovcev bi lahko Medvede, Rise in Volkove gledali le v živalskem vrtu. Slovensko lovstvo je velik zgled v Evropi, kako se upravlja z divjadjo. Za to smo zaslužni "do sedaj" tudi vsi državljani. Živeti v sožitju brez ograjenih privatnih zemljišč z vsemi zvermi, kar jih premore evropa, lahko večina Evropskih držav le sanja.. In za to sožitje brez nemirov so zaslužni lovci, ker se jim je pustilo, da v imenu države upravljajo z divjadjo. V zadnjih letih so se v upravljanje začele vtikovati tudi ostale novo ustanovljene naravovarstvene organizacije, z željo po zaslužku, katere nimajo ne izkušenj, ne znanja in državi onemogočajo upravljanje v takšni meri, kot bi bilo potrebno in kot je bilo uspešno zadnjih 100 let..
aple2014
25. 01. 2022 16.51
+4
Pametni ljudje, ki sploh ne vedo kak zgleda rastlina, vedo pa kako poteka uravnovesenje narave
ap100
25. 01. 2022 16.49
-8
ne verjamem da jih je toliko kako so jih šteli
Gozdni joza
25. 01. 2022 16.48
-1
zmanjšat na pol
zdrava.pamet
25. 01. 2022 16.50
+0
tmj
25. 01. 2022 17.19
+2
verjetno ga je strah medveda in nabira borovnice ter gobe ..na podlagi tega mislm da je za odstrel..je pa res da buhnedej da se kamerkoli kaj zgodi zaradi zivali potem pa vik in krik ..po smrti je prepozno rečt oprosti oz se nardi
Defragment
25. 01. 2022 16.44
-1
Tisti, ki je bil upozorjen s strani lovske zveze in ni odreagiral, naj nosi vse posledice napadov.
stanley
25. 01. 2022 17.05
+1
Niso napadi temveč samoobramba oz. zaščita mladičev.
ce.ce.
25. 01. 2022 16.43
-3
JAZ PA OPOZARJAM NA PREVELIKO ŠTEVILO LOVCEV
Stauffenberg
25. 01. 2022 16.39
+1
Lovci, a to so tisti, ki iz strasti in pranagona ubijajo iz varnih prež, da potrešijo svoj notranji nemir. Bolniki.
crestor
25. 01. 2022 16.30
+2
Medoti so zakon.
TiMe25
25. 01. 2022 16.29
+3
Medvedi opozarjajo na preveliko število lovcev in rekreativcev, ki se gibljejo po njihovem terenu.
ajnat1
25. 01. 2022 16.29
+1
tudi ljudi je veliko preveč, dejmo jih ene 3 milijarde eliminirat..hodim po mestu in mi ful hodijo pod noge,malo me že nervirajo
resslovenka
25. 01. 2022 16.27
-2
A tako? Jaz opozarjam na preveliko število lovcev!🙄
džonborno
25. 01. 2022 16.25
+2
Lani so lovci potolkli 17000 divjih prašičev, pa jih je še vedno največ v zadnjih 40 letih in tudi škode so temu primerne. Ampak bi se pa lahko naučili, da pobijanje ni rešitev, ker se žival nagonsko odzove z večjo rodnostjo. Tudi z medvedi bo isto, če bo človek posegal v populacijo. Narava je sposobna uravnavati številčnost sama, človek z svojimi interesi nima kaj diktirati!
User751167
25. 01. 2022 17.25
+1
Ti privoščim čim več bližnjih srečanj z jelenjadjo na cesti ko se boš vozil z avtomobilom če ga imaš
flojdi
25. 01. 2022 17.59
-1
. mene pa veseli , da nimam avta . tako na peš zaradi mene ne bo umrl noben jelen , noben medko , še ježek ne . / pa še na potke mravljic tudi pazim
Rodion Raskolnikov
25. 01. 2022 16.19
+1
To je res bizarno, ljudje dan in noč silijo in hodijo po gozdovih, večina z nepripetimi psi, živali nimajo miru niti ponoči, na koncu pa še zadeti lovci s puškami. Ja seveda, dejmo vse prosto živeče živali pobit - saj imamo zoo-je!
ježevka123
25. 01. 2022 16.19
+4
Preveliko število medvedov, divjih prašičev in šakalov, bi bilo potrebno odstreliti.