Slovenija

Logar o koaliciji z Janšo: Le, če bo zagotovljena politična širina

Ljubljana , 11. 10. 2024 05.58 | Posodobljeno pred 4 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
181

"Ne bom odstopil s funkcije poslanca kljub pozivom Janeza Janše, nastajali bomo postopoma od spodaj navzgor, vsem na očeh, vse vabim k sodelovanju," takšen je bil prvi odziv Anžeta Logarja po izstopu iz vrst SDS-a. V četrtek je postalo tudi jasno, da bo do konca leta ustanovil svojo stranko. V primeru zmage na naslednjih volitvah bi se pri oblikovanju koalicije najprej obrnili na tisto stranko, ki bi na levi dobila največ glasov. Ob zagotovljeni "politični širini" pa bi vstopil tudi v koalicijo z SDS.

"4. oktobra 1957 je bil v vesolje izstreljen prvi umetni satelit. Za slovensko politiko lahko rečemo, da je bil 9. oktobra izstreljen prvi umetni satelit Janeza Janše za naslednje parlamentarne," je o izstopu Logarja iz SDS dejal poslanec Gibanja Svoboda Lenart Žavbi

Je res nastal umetni satelit Janše za naslednje volitve? "Ta plitkost slovenske politike je bila tudi razlog, da sem se odločil za samostojno politično pot. Etiketiranje, ki smo mu priča v zadnjem času, tudi s prihodom Gibanja Svoboda, zelo zoži potrebo po argumentiranju odločitev," izjavo komentira Logar, ki mu nekateri na levi in tudi desni očitajo, da je ustanavljanje nove stranke dogovorjeno z Janšo. 

Logar očitkov ne zavrača in zatrjuje, da za tiste, ki so že prepričani, kot je Žavbi, ne bo zapravljal časa in jih prepričeval v nasprotno. "Raje bom čas uporabil za predstavitev dela."

Bo torej stranka Logarja, ki še nima imena, šla v koalicijo z SDS? "Temelj politične sredine je, da povežemo vse sile, ki želijo dobro za Slovenijo na obeh straneh. V kolikor tretji politični steber, ki ga oblikujemo, zmaga naslednje volitve, bo logični sogovornik nekdo na rahlo levi politični strani." Kaj to konkretno pomeni? "Če gospod Janša zmaga naslednje volitve, bomo mi naredili vse, da se sestavi koalicijo z največjo stranko na levi strani. Če oni naredijo tako koalicijo, smo mi v njej pripravljeni sodelovati. Če bomo zmagali mi, bo prvi klic na drug politični pol, da se sestavi politična širina in da najdemo ustrezno podporo za ključne reforme," o prihodnosti slovenske politike in vlade trdi Logar. 

Bo Logar posnemal Boruta Pahorja? "Po ideološkosti zagotovo," pravi Logar.
Bo Logar posnemal Boruta Pahorja? "Po ideološkosti zagotovo," pravi Logar. FOTO: Bobo

Trenutno glavne težave vidi v sprejemanju odločitev, ki niso širše usklajene. "Konkretno pri davčni reformi. Aktualna vlada sprejema odločitev brez opozicije, ki bo nato v naslednjem mandatu terjala spremembe. In imamo vedno znova spreminjanje davčne zakonodaje."

Zgledoval se bo tudi po Borutu Pahorju 

Logar, sicer kandidat SDS na zadnjih predsedniških volitvah, sodelovanje z levim polom razume kot reformni potencial države in ga opisuje kot "sodelovanje s politično širino".  V primeru, da bo zmagal Janša in ga povabil v koalicijo, bodo vstopili le, če bo zagotovljena "politična širina". 

Logar sicer zatrjuje, da gre v to zgodbo z iskrenim poskusom, da storijo korak naprej. "Želim, da moji otroci živijo v državi, kjer lahko sodelujemo in se med seboj ne obmetavamo. S tem, ko sem šel na svoje, sem prevzel to odgovornost." 

Do konca leta bodo ustanovili stranko, nato bodo v letu dni ustanovili lokalne odbore in listo za volitve. Namero, s kom bi lahko sodeloval, je nakazal že v Platformi sodelovanja. "25 let sem bil član stranke in tudi v glavi sem moral narediti rez. Dokler nisem zaključil te zgodbe, nisem opravljal razgovorov s potencialnimi dobrimi kandidati." Zaveznico notraj SDS Evo Irgl je o izstopu iz stranke obvestil dan pred izstopom, medtem ko je Dejana Kaloha poklical v četrtek, podrobnosti pa da bosta dorekla prihodnji teden, ko sta se dogovorila za srečanje.

Bo Logar posnemal Boruta Pahorja, ki je želel poseči na levo in desno? "Po ideološkosti zagotovo, mislim, da je nakazal pravo smer, tudi kot predsednik republike. Mislim, da je naredil pomemben korake do sprave," o zgledovanju po nekdanjem predsedniku države trdi Logar. Sam sicer ostaja desnosredinski politik, zagotavlja. 

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bolfenk2
11. 10. 2024 10.27
Logar bo težko prestopil 4% prag parlamenta. Janšisti ga ne bodo volili, ker je zabil Janši nož v hrbet. Levičarji ga iz istega razloga sedaj obožujejo, ampak na volitvah bodo volili svoje. Če Logar hoče v parlament, se mora pozicijonirati precej bolj desno od SDS. Potem bo pogral glasove tihe večine, katero ogrožajo migranti in si ne želi v strelske jarke proti Rusiji.
dober dan
11. 10. 2024 10.26
1 pogled v oči pa mi je jasno za kakšno osebo gre
M_teoretik
11. 10. 2024 10.26
Da bi narod spregledal bi moral vsak dan "vrtet" GGja in DR, da se nam črna zgodovina ne bo ponavljala!? Pol bi morda kranjcem vremena se zjasnila!?
osservatore
11. 10. 2024 10.25
Temu kohonesless Logarju ne bi dal niti ovce čuvat. Kot poslanec ne bo odstopil, ker potem ima problem od kje bo dobival plačo, peneze, ker delati ne zna a ma baš ništa. In takoj je, če bi slučajno prišel v novi parlament, spravljivi Logarček ponudi roko čelavemu kaplarju v koalicijo. To me sploh ne preseneča, ker je bil vedno potrčko. Drugače pa je primerna služba za Logarčka prodajanje izvodov Kralji ulice.
Potouceni kramoh
11. 10. 2024 10.24
+1
Zdej se pa lahk na naslednjih volitvah zgodi še ti da bo Golob prestopil k Janezu v SĐS samo da se obdrži na vodi in v parlamentu hahaha.
Bolfenk2
11. 10. 2024 10.21
+2
Slovenija potrebuje novo kleno desno stranko, podobno kot AfD v Nemčiji. Da zapre meje in očisti državo ilegalcev in da konča sodelovanje v vojni proti Rusiji, ki nas lahko pripelje do katastrofe. To desnosredinsko, kar pravi Logar ni ne tič ne miš. Potem je bolje še naprej kar Janšiste volit.
Smuuki
11. 10. 2024 10.21
+1
Malo se prehiteva. Stranka še ustanovljena ni pa že s kom bo v koaliciji. Prebiti mora še 4% prag do parlamenta. Šele na tej točki nastopijo pogovori o koalicijah. Do takrat je samo natolcevanje
Blue Dream
11. 10. 2024 10.20
+1
Taki igrice samo kažejo na nespoštovanje državljanov
M_teoretik
11. 10. 2024 10.19
+2
Itak, da gredo v širino. Med teš6 in jek2 je 10Xnik širine!?
petka5
11. 10. 2024 10.17
+1
Oh, ko je odgovoril na vprašanje glede zdravstva je dal mnogo odgovorov. Ne , ne in neee Logar
biggbrader
11. 10. 2024 10.20
Ja, povedal je, da en zakon iz užaljenosti, ne bo spremenil situacijo ampak jo bo poslabšal.
M_teoretik
11. 10. 2024 10.14
+3
Gordijski vozel je nastal, ko je Janez zajahal naivnega Pahorja, da so združno uničili GG in DR, ki sta opozarjala na kraje z Bankami in teš6. Zdaj Janez podtika kar svojega konja, ki bi ta Gordijski vozel le še bolj zafeclal!? Za jek 2 načrtujejo novo krajo!? Obstajajo rešitve, ena od teh je Aleksander, da to preseka, ampak še ni cajt, da pride?!
zelen
11. 10. 2024 10.13
+3
tale logar je še precej slabši od ivana
audirs
11. 10. 2024 10.12
+4
Eden izmed dvornih norčkov sekte SDS.... Laže sam sebi, JJ predvsem pa vsem nam kako bi bilo če bi bilo...
Potouceni kramoh
11. 10. 2024 10.12
+0
Sej je prav da gre na svoje.Kaj pa vladni aviatičar Golob ki je menja žel najmanj tri stranke LDS,PS,SAB. .zdej Svoboda...jutri pa stranka Smetišče zgodovine.
Timijanus
11. 10. 2024 10.12
+9
Logar, na predsedniških volitvah sem navijal zate in potem upal, da začneš res nekaj velikega. Po dveletnem "cincanju" in včerajšnjim intervjuju, pa sem doživel hladen tuš. Kot bi poslušal Borata, veliko jecljanja, izmikanja ter praznega govorjenja, vse zavito v meglo in nobenega direktnega odgovora. Ena sama neodločnost in v ozadju se čuti strah, da se ne boš z izjavami zameril puklastemu. Sorry. Neglede na to, koga boš še privabil v svojo platformo, na moj glas ne računaj. Pa veliko sreče pri "untergangu".😕
Potouceni kramoh
11. 10. 2024 10.14
+5
biggbrader
11. 10. 2024 10.12
+2
Če bo v sredino dobil ekonomiste in gospodarstvenike, ki so že nekaj pokazali, jih bom podprl tudi sam. Če se bo ukvarjal z raznimi politikanti, kot sta Pikolo in Šetinkla, adijo pamet.
UsliŠana
11. 10. 2024 10.08
+4
Zdaj bi rad nabiral točke pri svoji stari stranki. Ninče ga ne mara več...! Naj gre na odpad...!
tom74
11. 10. 2024 10.07
+3
gre se jim izkljucno za svoje r.i.t.i, vseeem
Blue Dream
11. 10. 2024 10.05
+5
Politična širina? resno? koga farba ta tip
petka5
11. 10. 2024 10.05
+3
Jaz ga ne bom pozabila iz kampanije predsedniških volitev, skozi je govoril kako je neodvisen, Janše nikjer ni bilo, takoj ko so kazali prvič volilne štabe smo videli kako se z Janšo rokujeta in kako je bil zanj Janša stric v ozadju... Jaz temu nič ne verjamem ... Igra na karto skreganisti z Janšo, da bi pridobil del levih zmernih volilcev, in potem da bi imel Janša dovolj za sestaviti koalicijo, samo to je ta igra... Jaz ji ne nasedam. Pika. Pa lahko še tako leporecno lapa.
biggbrader
11. 10. 2024 10.13
-1
Aja, zato ker sta se rokovala, je šel sedet v oslovsko klop za polovično plačo ?