Slovenija

Logar bo ustanovil novo stranko: Prišel je čas za sodelovanja onkraj političnega pola

Ljubljana, 10. 10. 2024 09.33 | Posodobljeno pred 5 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Poslanec Anže Logar je v objavah na družbenih omrežjih vendarle tudi sam potrdil, da se je odločil za politično pot izven SDS. A na njo ne stopa sam, pravi. "Nastajali bomo postopoma, od spodaj navzgor, vsem na očeh," piše in vabi k sodelovanju. Napoveduje pot politične širine. "To je pot, ki jo izberejo demokrati," je dodal. Kot je potrdil bo v DZ nadaljeval kot samostojni poslanec, vendar namerava do konca leta ustanoviti stranko. A politični akterji so ob izstopu Anžeta Logarja iz SDS in njegovi napovedi poti politične sredine še previdni s komentarji o umeščanju Logarjevega nadaljnjega delovanja na političnem parketu.

"V zadnjih mesecih se je zdelo, kot da nisem počel ničesar. Res je, pred kamerami me ni bilo veliko. A nisem počival," začne svoj zapis Logar. Kot je pojasnil, je zadnja leta delal na sodelovanju od znotraj in od zunaj, a z omejenimi uspehi. "Potrebujemo več. Klik v glavi," je dodal. 

Kritiziral je tudi sodelovanje v Sloveniji. Kot je zapisal, je že ob razglasitvi rezultatov predsedniške tekme dejal, da Slovenija potrebuje sodelovanje, vendar dve leti kasneje, po njegovem mnenju, ni nič bolje. "Zadnja leta sem delal na tem od znotraj. Po svojih najboljših močeh. Pa od zunaj. Z omejenimi uspehi."

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Aljoša Kravanja

Zato je v sredo po 25 letih članstva izstopil iz SDS. "Z leti so prišle izkušnje, v času po novembru 2022 pa tudi spoznanje, da brez naslednjega koraka ne bo napredka. Da je ponavljanje vedno istega pač obsojeno na neuspeh. (...)," je dodal.

Namesto razlik med nami poiščimo skupne interese, je še pozval. 

"Globoko v sebi si vsi želimo dobrih odnosov. Da izboljšamo družbeno klimo. Da postavimo uspešno gospodarstvo v jedro zmagovite Slovenije, mlade ohranimo doma, zagotovimo varno prihodnost in povrnemo zaupanje državljanov v institucije", je pozval.

"Ena vrata so se torej zaprla. Čas je, da se odprejo druga. A skozi ta ne grem sam," je zapisal. Kdo ga bo na tej poti spremljal, ni navedel, sta pa v videu, ki ga je objavil, ob njem tudi nekdanja evropska poslanka iz vrst SDS Romana Jordan in nekdanji šolski minister iz vrst SD Jernej Pikalo. Oba z Logarjem sodelujeta tudi v Platformi sodelovanja. Logar sicer k sodelovanju vabi vse, ki so že v predsedniški kampanji glasovali za in so "naveličani zamujenih priložnosti kot posledice političnega boja vseh proti vsem".

"Da ne bo pomote to, kar bomo skupaj ustvarili, ne bo politična sredina brez identitete. To bo politična širina. S paleto vonjav in okusov. A takšnih, ki se med seboj ne 'nevtralizirajo'. To je pot, ki jo izberejo demokrati," je končal Logar.

Logar je izstopil iz stranke, so v sredo potrdili v SDS, ki so prejeli njegovo izstopno izjavo. Ni pa še jasno, ali izstopa tudi iz poslanske skupine.

"Slovenski prostor potrebuje politični tretji steber"

Kot je poudaril na novinarski konferenci, se je za idejo o novi poti odločil po daljšem razmisleku. Ideja, ki jo želi sporočiti slovenski družbi ali političnemu sistemu, pa je ideja o spremembi slovenske politike. A je prepričan, da slovenski prostor potrebuje politični tretji steber oziroma neko območje širšega sodelovanja. "V tem pogledu nameravam v prihodnje vse svoje napore uresničiti v ustanavljanju nove stranke," je potrdil.

Anže Logar
Anže Logar FOTO: Aljoša Kravanja

Kot meni, bo do konca leta ustanovljena nova stranka in skladno s tem tudi nova poslanska skupina. "Zase sem večkrat jasno povedal, da sem desnosredinski politik po mentaliteti, podpornik EPP-ja in da nimam nobenih težav sodelovati s posamezniki na tej ali na oni strani," je še dodal.

V prihodnjih mesecih bo tako vse svoje napore usmerjal v ustanavljanje nove stranke, še pred naslednjo redno sejo DZ pa bo izstopil iz poslanske skupine SDS in deloval kot nepovezan poslanec. Lastne poslanske skupine za zdaj ne bo ustanavljal, imela jo bo nova stranka, je napovedal. O tem, ali bo nova stranka torej imela vsaj tri poslance, najmanj toliko jih namreč lahko ustanovi novo poslansko skupino, je Logar dejal, da je to "stvar tistih, ki se odločajo, po kateri poti bodo šli". "Jaz sem včeraj mojo pot jasno nakazal, danes sem tudi jasno povedal, kaj s tem mislim," je dejal.

Na komentarje, da bi lahko njegova poteza bila dogovorjena s prvakom SDS, Janezom Janša je preprosto odvrnil, da je lahko iz odgovora Janše jasno, da bi "bila stvar težko dogovorjena". Seveda tudi njegov izstop iz SDS ni bil enostaven, kot je dejal, je po 25 letih težko narediti takšno odločitev. 

"Podstat političnega udejstvovanja je sodelovanje. V Sloveniji je prišel čas za sodelovanja onkraj političnega pola. Tisti, ki bo dobil prvo izbiro za sestavo naslednje vlade, si želim da poišče sogovornika na širšem političnem podu," je še dodal.

Kako njegov izstop komentirajo politiki?

"Prenova desnice je očitno dejstvo, ki se ga ne da več ustaviti," so ob tem danes ocenili v NSi. Vodja strankinih poslancev Janez Cigler Kralj je v izjavi ob robu seje DZ poudaril, da se morajo "zdrave sile desne sredine" združiti, da na volitvah leta 2026 dosežejo preboj, "odslovimo škodljivo Golobovo vlado in vzpostavimo normalno desnosredinsko vlado". "Očitno so tudi nekateri drugi akterji na desnici ali pa desni sredini začeli to dejstvo spoznavati in ukrepati v tej smeri," je dejal.

Na vprašanje, ali med te sile šteje tudi Logarja, pa je odgovoril, da so nove, sveže sile tiste, ki prinašajo politiko združevanja. NSi je bila po njegovih besedah doslej vedno politična stranka, ki išče združevanje in povezovanje in tako bo tudi vnaprej, je zatrdil.

Janez Cigler Kralj
Janez Cigler Kralj FOTO: Bobo

Bolj zadržani tako z morebitnimi napovedmi o sodelovanju kot tudi z ostrimi kritikami so v koalicijski SD. "Eno leto se pogovarjamo o Anžetu Logarju, mislim, da je imel eno leto zelo veliko prostora, da bi lahko tudi vsebinsko kaj povedal," je danes dejal predsednik SD Matjaž Han. Kot je spomnil, je bilo poskusov ustanavljanja strank po tistem, ko so razpadale posamezne poslanske skupine, v zgodovini države že veliko. Zatrdil pa je, da podpira vsakega posameznika in vsako politično stranko, ki dela v dobro ljudi in zna odgovoriti na realno stanje v državi.

Po njegovem mnenju pa je prehitro govoriti o možnosti sodelovanja, ker sam ne ve, kakšni bodo naslednji Logarjevi koraki. "Nobene potrebe ni, da katerokoli stranko, ki je sploh še ni, dajemo v politični prostor ali prostor pred kamero," je izpostavil Han.

Bolj ostri so medtem v največji vladni stranki Gibanje Svoboda, kjer je namestnik vodje poslancev Lenart Žavbi ocenil, da je prvak SDS Janša v orbito naslednjih parlamentarnih volitev izstrelil prvi satelit. "Tudi ime je zelo podobno tisti stranki, iz katere je prišel, vsaj volivke in volivci ne bodo imeli težave razločiti med enim in drugim," meni Žavbi. Sam sicer ne vidi politične volje za veliko koalicijo.

Lenart Žavbi
Lenart Žavbi FOTO: Aljoša Kravanja

"Težko komentiram, jaz ne bi podcenjeval ne Logarja ne Janše in tudi drugih ne, to se bodo morali fantje sami zmeniti," pa se je na besede o novem satelitu odzval Han.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pa je kot zanimivo označil, da vsak, ki ustanovi stranko, želi slednjo, ne glede na to, s katerega politična pola prihaja sam, uvrstiti na sredino. "Eno so besede, drugo so dejanja, bomo videli, kaj bo sledilo," je dodal.

Medtem pa več upov v Logarja polaga prav nekdanja poslanka Svobode, danes nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. V današnji izjavi v DZ je Logarjevo delo ocenila kot pozitivno, v njem vidi "prihodnost slovenske politike". Prepričana je, da je Logarjeva odločitev za izstop iz SDS moteča za dve največji stranki, SDS in Gibanje Svoboda.

Sama pa meni, da Logar predstavlja rešitev za desni politični pol, da se ta "normalizira", da izstopi iz nenehne bitke dveh polov, da je v politiki možno govoriti tudi o sodelovanju. Ali priložnost za slednje v okviru poslanske skupine nepovezanih poslancev vidi tudi sama, Šetnic Pašek odgovarja, da se bodo o tem pogovarjali, a ne pred kamerami. "Kar se tiče sodelovanja z Anžetom Logarjem in njegovo prihodnjo zgodbo, pa tega seveda ne morem nikakor izključiti. Ne govorim o tem, da bi se sama vključila v tako novo zgodbo, ampak govorim o tem, da je to sodelovanje možno v dveh polih," je dodala.

KOMENTARJI (577)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlobodaNE
10. 10. 2024 15.30
-2
golob je tisti ki bi nam lahko zboljšal državo Janša tega ni sposoben. ampak kaj ko levi delajo bolj za elito
Uporabnik1921539
10. 10. 2024 15.30
+0
pa kajsen Logar!Potrebujemo desnjaka-zelo zelo desnoooooo in to ni ne Logar in ne Jansa
boslo
10. 10. 2024 15.31
+2
Drži. Takšnega, ki bo skupaj s to hola....znijo iz vzhoda, nateral še njihove podpornike
M_teoretik
10. 10. 2024 15.29
+1
Sodelovanje dosedanjega najtesnejšega mehčalca janšizma!? Misli, da imamo spomin zlate ribice!?
poper00
10. 10. 2024 15.29
+1
Kako bo Logar razložil svoje laganje in pisanje laži v Bruselj z namenom očrnitve lastne država.
nopino
10. 10. 2024 15.29
+0
A ni zadosti, da SDS ima enega prebežnika, iz leve opcije prebeži v desno k ta belim in osebam, ki so položili prisego Hitlerju (JJ). Sedaj bomo imeli prebežnika iz desne opcije v levo (ko bajagi v Sredino). Oba sta hudo neverodostojna, takšnih oseb se je treba, nasploh v politiki hudičevo paziti. Pripravljeni so, v vsakem momentu na vse, ni jim za verjet prav nič.
simc167
10. 10. 2024 15.28
+0
Po Ruparju, gregorčičem še tretji satelit sekte pukljastega krokarja. Pa kdo še verjame.tem cuckom gospodarja muh. 25 let.mu je lizal rit in stal za vsako lopovščino krokarja a sedak ga ke pa srečala pamet? Če bi bilo to res bi na nori tv že skakali na glavo kakšen pokvarjenec je logar. Komunistična posla nekdanjega kaplara in ponosnega romarja v jajce.
otki2012
10. 10. 2024 15.28
-3
spet en ki bi želel več kot je sposoben. Prej je bil v varnem zavetju (kar dobre) stranke. To kar počne sedaj je na nivoju šarca in njemu podobnih. Se pravi nič kaj prida. Boljš da pride šđe Čeferin v to podalpsko deželco kaj podelat. Aja sedaj gremo v Jedrsko obdobje, edini projekt ki mu celotna aktualna politka pripisuje nek pomen. Kako in kaj se dela pa itak že vemo. (skoraj vse je že zmenjeno). Sem za če bo skladišče VSEH novih odpadkov v Ljubljani (notranji obroč) oz. nekje v bližinu Ljubljane (zunanji obroč do 10 km) . KK je popolnoma degradirano na levem bregu Save imajo vsi vsaj enega raka, tudi mladina.
SlobodaNE
10. 10. 2024 15.27
+3
golob tudi ne upa nič spremenit. še večji populist kot Janša. Cekini mu pa dobro letijo
jank
10. 10. 2024 15.27
+1
»Želim razstrupiti politiko«, obljublja Logar, ki je bil dolga leta drugi človek stranke, ki je in še najbolj zastruplja ne samo politično sfero ampak celotno družbo. Pogosto je bil v prvih vrsti, ko v tej razdiralni in hujskaški stranki izvajali številne svinjerije. Koga lahko prepriča dovčerajšnji strup, da je od danes naprej izjemno zdravilo?
M_teoretik
10. 10. 2024 15.26
+0
Bo sodelovanje. Ko bo imel frizuro kot Janez?!
generaly
10. 10. 2024 15.26
+0
No ja lahko pa da je gargamel zlo jezn...in kot vemo mascevalen...lahko se zgodi "nesreca"....recimo padec po stopnicah....
boslo
10. 10. 2024 15.29
SlobodaNE
10. 10. 2024 15.25
-1
keri folk se to najde v sdSS. Pol Slovenije je res zanič
boslo
10. 10. 2024 15.30
+1
Drži. Tista polovica Slovenije, ki hodi na volitve in daje glas pokvarjenim in nesposobnim politikom.
SlobodaNE
10. 10. 2024 15.31
po moje bolj ti zaplankanci ki berejo družino. vsak jih lahko
boslo
10. 10. 2024 15.33
Ne ne, tisti, ki dajo na družino, ne zmorejo dati glasu koruptivcem
Semek
10. 10. 2024 15.24
+2
Vsak drek je lahko politik. Slabsi ne mores bit kot nasa vlada
SlobodaNE
10. 10. 2024 15.27
-3
slabš kot sds pa res. Delajo se neki pa samo evropska sredstva črpajo, to je pa res ful dosežek
misekmali
10. 10. 2024 15.24
+3
generaly
10. 10. 2024 15.23
+2
Lahko pa tudi pricakujemo....sumljivo smrt....npr padec po stopnicah....
Ponosni levičar
10. 10. 2024 15.23
+3
Ne verjamem v pravljice. Mi pa je postalo prav nerodno, ko sem videl še sreča kratek govor Grimsa v EU parlamentu ob govoru Orbana.
Burgman
10. 10. 2024 15.22
+0
hondica
10. 10. 2024 15.21
-1
Politična sredina je nonsense, nekaj kar v realnosti ne obstaja in ne more obstati. Potem ne gre za POLitiko...
Da se mene pita..
10. 10. 2024 15.21
+1
Bolš bo že k jajo.
SlobodaNE
10. 10. 2024 15.25
+2