Slovenija

Ljudstvo za občine

Ljubljana, 29. 01. 2006 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Možno je, da bo Slovenija bogatejša za 13 občin. Volilna udeležba je bila več kot 60-odstotna.

Volivci so predloge za nove občine večinoma podprli
Volivci so predloge za nove občine večinoma podprli FOTO: POP TV
Uradni izidi referenduma o občinah bodo znani 7. februarja.

Po začasnih in neuradnih podatkih Republiške volilne komisije (RVK) od skupno 51.070 volivcev, ki imajo pravico glasovati na referendumu o ustanovitvi in preoblikovanju občin, je glasovalo 30.992 oziroma 60,69 odstotkov volilnih upravičencev.

Referendumsko glasovanje je sicer potekalo o 15 predlogih za morebitne nove občine. Prvi neuradni podatki o izidih glasovanja kažejo, da se je večina volilnih upravičencev opredelila za nove občine: Apače, Cirkulane, Kostanjevica na Krki, Rimske toplice, Sveta Trojica v Slovenskih Goricah, Središče ob Dravi, Makole, Poljčane, Mokronog – Trebelno, Renče – Vogrsko, Sveti Tomaž, Straža in Šmarješke Toplice. V skladu s predlogi naj bi vsaka od najmanj 12 morebitnih novih občin imela več kot 2000 prebivalcev, vendar pa manj kot 5000 prebivalcev. Če bodo nove občine potrjene z zakonom, se bo mreža sedanjih 193 občin razširila na 206 občin.

Volivke in volivci so se tudi zavzeli, da bi Bizeljsko ostalo v občini Brežice ter Ankaran-Hrvatini v občini Koper.

V občini Dobrova-Polhov Gradec so odločali o razdelitvi na dve občini. Večina volivcev v Dobrovi je glasovalo za, večina volilnih upravičencev v Polhovem Gradcu pa proti razdelitvi.

Štiri kršitve molka?

Volivec na referendumu
Volivec na referendumu FOTO: POP TV
V nekaterih naseljih so se na referendumih izrekali o spremembi občine. Tako so v naselju Ostrovica soglašali, da bi raje sodili v občino Hrpelje-Kozina, medtem ko so se v naselju Zagorica izrekli za to, da bi ostali v občini Litija oziroma proti priključitvi naselja k občini Šmartno pri Litiji.

Dežurne službe na referendumskih območjih, kjer so se volivci izrekali o ustanovitvi novih občin oziroma spremembi njihovih območij, so sicer v času referendumskega molka zabeležili štiri domnevne kršitve molka. Te primere pristojne službe še preverjajo.

Dve domnevni kršitvi sta prijavila občana na Bizeljskem in v Kopru, kjer poteka referendum za novo občino Ankaran-Hrvatini. Na Bizeljskem naj bi pobudnik nagovarjal volivce pred voliščem, v Kopru pa naj bi občan na svoj mobilni telefon prejel SMS sporočilo. Kršitev volilnega molka je prijavil tudi občan v Trebnjem, a so policisti Policijske uprave Novo mesto ugotovili, da gre za lažno prijavo.

SORODNI ČLANKI