Slovenija

Ljubljanski vrtci ne bodo dražji

Ljubljana, 24. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski mestni svet ni podprl predloga mestne uprave za 10-odstotno podražitev cen za cene programov v javnih vrtcih.

Vrtci v Ljubljani zaenkrat ne bodo dražji
Vrtci v Ljubljani zaenkrat ne bodo dražji FOTO: POP TV

Predlogu so sicer nasprotovali tudi nekateri svetniki iz vrst vladajoče koalicije. Kot je pojasnil namestnik načelnika oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Marko Trškan, bi bila podražitev javnih vrtcev na območju ljubljanske občine potrebna zaradi usklajevanja z drugimi mestnimi občinami. Tudi po zvišanju bi bile v primerjavi z drugimi občinami še vedno nižje, zato naj bi se s tem sklepom znižali še popusti za starše za plačilo vrtca s 15 na 8 odstotkov, znižal pa naj bi se tudi dodatni ljubljanski popust za starše otrok s posebnimi potrebami. Po Trškanovih besedah bi imeli ob tem starši na voljo tudi druge možnosti, denimo dodatno prošnjo za znižanje plačila ali preko države tudi prošnjo za pomoč pri plačilu vrtca.

Mesta hiša MO Ljubljana
Mesta hiša MO Ljubljana FOTO: Dare Čekeliš

Večina opozicijskih svetnikov je kritizirala predstavljeno podražitev, ki naj bi bila slabo pripravljena. Mestni upravi so tudi očitali, da na tem področju nima vizije. Proti predlogu je med drugim glasovala tudi Vika Potočnik (LDS), ki je med razpravo povedala, da predloga zaradi slabe priprave in površno izdelane metodologije za pripravo podražitve ne podpira.

Miloš Pavlica (ZLSD) pa je opozoril, da ob predlagani podražitvi ne gre pozabiti, da v zadnjih letih število otrok v vrtcih pada, ker pada tudi nataliteta, stroški vrtcev pa naraščajo. Povprečne cene ljubljanskih javnih vrtcev so po njegovih besedah do deset odstotkov nižje kot drugod po Sloveniji, dohodki pa so v Ljubljani višji, je še dodal Pavlica.