Slovenija

Ljubljanski študenti proti predsednici ŠOS

Ljubljana, 02. 07. 2010 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S. / M.R.
Komentarji
36

ŠOU v Ljubljani zaradi izogibanja predsednice ŠOS Katje Šoba odgovornosti za majske študentske in dijaške demonstracije in za neuspešne dialoge z vlado zahteva njen odstop. Šoba vse očitke zavrača.

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU v Ljubljani) je po intenzivnem dvomesečnem posvetovanju ugotovila, da se predsednica Študentske organizacije Slovenija (ŠOS) Katja Šoba še vedno izogiba odgovornosti za majske študentske in dijaške demonstracije in odgovornosti za šest mesecev neuspešnega dialoga z vlado, so sporočili iz omenjene organizacije, kjer zahtevajo odstop predsednice ŠOS.

Majske demonstracije so se sprevrgle v nemire.
Majske demonstracije so se sprevrgle v nemire. FOTO: Aljoša Kravanja

Sklic skupščine ŠOS je zahtevala poslanka študentskega zbora ŠOU v Ljubljani. Razlog: evalvacija demonstracij maja letos in ukrepanje z njimi ter preučitev statusa ŠOS in njegovih organizacijskih oblik.

''Predsednica ŠOS je ta poziv zlorabila z glede na Študentsko ustavo in akte ŠOS nezakonitim predlogom spremembe dnevnega reda skupščine ŠOS, s katero želi disciplinirati ŠOU v Ljubljani. Skupščina ŠOS tako ni bila sklicana v skladu s Študentsko ustavo ter akti ŠOS in ŠOU v Ljubljani. ŠOU v Ljubljani je ŠOS na to že opozoril, a preklica sklica skupščine ŠOS še ni prejel. Tudi zato predsednik ŠOU v Ljubljani Jernej Štromajer za ponedeljek zahteva sklic izredne seje predsedstva ŠOS, na kateri med drugim zahteva revizijo poslovanja in delovanja ŠOS v mandatu aktualnega vodstva,'' so zapisali v ŠOU v Ljubljani.

Kot še pravijo v ŠOU v Ljubljani, je Šoba od njih pričakovala popolno podporo pri projektu elektronizacije subvencionirane študentske prehrane, zdaj pa domnevajo, da so zaradi svoje načelnosti pri uvajanju novega elektroniziranega sistema postali žrtev diskreditacij, tako predsednice ŠOS kot posameznikov iz ozadja.

''ŠOU v Ljubljani študentom ne more več zagotavljati, da politike ŠOS ne usmerjajo različni zasebni interesi in skupine izven študentskega organiziranja, zato se od takšnega politikantskega dela določenih članov predsedstva ŠOS distancira,'' so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da čeprav pričakujejo pritiske iz različnih strani, verjamejo, da se bodo s časom pokazale vse zablode tovrstne politike pritiska ter zavračanja dialoga z vlado, ki ga je do sedaj prakticiral ŠOS.

Katja Šoba očitke zavrača

ŠOU v Ljubljani zahteva odstop predsednice ŠOS Katje Šoba
ŠOU v Ljubljani zahteva odstop predsednice ŠOS Katje Šoba FOTO: Blaž Garbajs

Na očitke ŠOU v Ljubljani se je odzvala tudi predsednica ŠOS Katja Šoba. Kot pravi, je reakcija ljubljanskega ŠOU le posledica napovedanih sprememb, ki jih želijo uvesti. ''Odziv ŠOU v Ljubljani razumem kot dejanje upora proti predlaganim spremembam Študentske ustave, s katerimi se predvidevajo večja pooblastila nadzorni komisiji ŠOS in razsodišču ŠOS, s katerimi se zagotavlja boljši nadzor nad porabo koncesijskih sredstev in sankcioniranje v primeru ugotovljenih kršitev, odpravlja se možnost veta posamezne študentske organizacije in kar je očitno za ŠOU v Ljubljani največji kamen spotike, tudi zmanjševanje finančnih sredstev ŠOU v Ljubljani,'' je povedala in dodala, da po njenem mnenju današnji odziv ŠOU v Ljubljani kaže na to, da si takšnih sprememb ne želijo. ''Predvsem zato, ker po spremembi Študentske ustave ne bodo mogli več z vetom blokirati sankcij razsodišča ŠOS zaradi svojih spornih dejanj v preteklosti.''

Glede očitkov o delovanju ŠOS, tudi v kontekstu demonstracij in odnosa do vlade, pa Šoba pravi, da je to odgovornost predsedstva ŠOS, ki odloča o delovanju ŠOS v celoti. ''Kar pa se tiče sklica skupščine ŠOS, je pobudo za sklic skupščine ŠOS podal ŠOU v Ljubljani, predlagana razširitev dnevnega reda pa ni v neskladju s Študentsko ustavo,'' je povedala.

''Glede prenove sistema subvencionirane študentske prehrane pa želim poudarit, da je to projekt vseh študentskih organizacij in so ga do sedaj vse tudi podpirale. Presenečena pa sem, da je bila podpora temu s strani Jerneja Štromajerja kot predsednika ŠOU v Ljubljani in člana predsedstva ŠOS zgolj načelna, saj je projekt izvedbe prenove subvencionirane študentske prehrane podprl in je s svojim podpisom pogodbe kot odgovorna oseba na ŠOS zavezal organizacijo k izvajanju novega sistema subvencionirane študentske prehrane,'' pravi predsednica ŠOS, ki se sprašuje, ali je ''mogoče določenim posameznikom blizu ŠOU v Ljubljani v interesu, da se nov sistem ne vzpostavi, saj uvaja transparentnejšo in racionalnejšo porabo subvencij in s tem tudi državnega denarja. Upam, da ŠOU v Ljubljani ne sodeluje s posamezniki, za katere je na ulici evidentno, da trenutni sistem izkoriščajo v škodo študentov,'' je še povedala.

Ljubljana odgovarja, da pri spremembah ustave ni sodelovala

Na ŠOU Ljubljana še poudarjajo, da bodo omenjene spremembe študentske ustave sprejete takorekoč čez noč. Skupščina ŠOS naj bi o spremembah odločala že prihodnji teden, v ljubljanski organizaciji pa ob tem poudarjajo, da uradno z napovedanimi spremembami niso bili seznanjeni, niti pri njihovi pripravi niso sodelovali. Pri tem poudarajajo, da so bili iz priprave izključeni le oni. Sicer trdijo, da, že odkar je vodstvo ŠOU Ljubljana nastopilo svoj položaj, spremembe, ki bi prinesle večjo transparetnost delovanja in večji nadzor, podpira. Sami si želijo o spremembah javno razpravo, v kateri bi lahko sodelovali vsi študenti in podali tudi svoje predloge.

ŠOU Primorska ne podpira ljubljanske sestrske organizacije

Odzvala se je tudi Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP). Njeni predstavniki so prepričani, da je poziv ŠOU Ljubljana k odstopu predsednice ŠOS neupravičen in da v tem primeru ne gre za nasprotovanje delu predsednice ŠOS, temveč za nestrinjanje ŠOU Ljubljana z napovedanimi spremembami Študentske ustave, ki predstavlja najvišji akt študentskih organizacij v Sloveniji.

Spremembe Študentske ustave podeljujejo nadzorni komisiji in razsodišču ŠOS večja pooblastila in posledično uvajajo večji nadzor nad porabo koncesijskih sredstev, večjo transparentnost in sankcioniranje v primeru ugotovljenih kršitev z namenom, da v prihodnje ne bi več prihajalo do neracionalne porabe študentskega denarja. Zato ŠOU Primorska meni, da gre za spremembe, ki predstavljajo pomemben korak naprej pri vzpostavitvi sistema študentskega organiziranja, ki bo zmožno učinkovitejšega nadzora nad lastnim delovanjem, je dejala Nika Štravs, predsednica ŠOUP. Hkrati obžaluje reakcijo ljubljanske organizacije, "ker so ljubljanski kolegi s tem dokazali, da ne želijo delovati v smeri izboljšanja študentskega organiziranja, za katerega se vsi zavedamo, da potrebuje določene spremembe".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kimg
03. 07. 2010 13.44
To sploh ni res kar nakladate, ŠOU LJ se je ustrašil da bo prišlo do revizije in pregledal vseh poslov s strani ŠOSa in so začeli takoj blatiti po Katji Šoba. ŠOS si prizadeva da bi vse posle znotraj organizacije začeli preverjati in denar porabljati bolj stransparentno in v ŠOU LJ so skočili v luft. Jaz dam čisto prav Šobi, da se tole malce uredit in poostri...
gospakatja
03. 07. 2010 08.00
ni kriminal imeti 3000€/mesečno! ni kriminal voziti se z bmw! ni kriminal študirati 8 let! res pa je, da na nekaj kaže!
pipilongstock
03. 07. 2010 06.32
dol s šobo... tale "prenova študentske prehrane" je nekaj najbolj glupega kar se je lahko domislila, zdaj se bo dalo plačevati - ne s kartico, ne z boni, ne z gotovino, ampak z MOBITELI. halo????
PrerokSI
02. 07. 2010 15.51
no pričakovano,... odgovornosti tudi tokrat ne bo prevzela...
-gorenjka-
02. 07. 2010 15.19
...sem rekla da je tale dečva iz pravega testa.....študirala bo najbrž tam do petintridesetih,svojega koritca se drži kot klop,dela transparentno in v skladu z zakoni,požrtvovalno in samo v korist študentov ...za tringelt s katerim verjetno komaj preživi ..... :-)
PrerokSI
02. 07. 2010 15.17
...predsednik ŠOU v Ljubljani Jernej Štromajer za ponedeljek zahteva sklic izredne seje Predsedstva ŠOS, na kateri med drugim zahteva revizijo poslovanja in delovanja ŠOS v mandatu aktualnega vodstva... hmmm to pa bo še zanimivo...
Roki Hilton
02. 07. 2010 15.09
katja nedaj se jim mi smo z tabo :) to kar pa ti ocitajo da nisim ogla uspostacvit dijaloga z vlado pa se naj vprasajo gdo sploh lahko vspostavi dialog z takimi bedaki ki so na vladi?
kiss_my_ass.
02. 07. 2010 15.06
zahod.west 02.07.2010, 13:12 -4 kot sem napovedal, ta rudeči se bodo maščevali........najprej diskreditacija nato likvidacija....... ******************* Vprašaj Šobatovo, če je res, da ima cca 3.000 € NETO mesčnih dohodkov..... Vprašaj Šobatovo, če se res vozi v vpzilu znamke BMW...kdo ga je kupil - formalno nikogar ne zanima..... Vprašaj Šobatovo, če je moralno in sprejemljivo ZASTONJ REDNO študirati že OSMO leto..... V sedmih (7) letih je moja žena ob delu uspela priti do univerzitetne diplome. Kot samoplačnik!!!!! Ne razumem vas, kako je vse sprejemljivo, če je le nekdo blizu vaši politični opciji. Kriminal je kriminal, pa če ga počne ne vem kdo. Kriminal je bil metanje granitnih kock v Plečnikov hram.... Saj na koncu koncev se lahko zgodi, da bo jutri druga opcija tam sedela...zato mora TA ustanova biti FIZIČNO nedotakljiva....
saintjozef
02. 07. 2010 15.05
Hvala bogu, da imamo tarudeče, tako vedno vemo, kdo je kriv.
maggie24
02. 07. 2010 14.59
Vsi študenti hočejo njen odstop, sam ona pa ne bo odstopila. Le zakaj bi, če je taka izkoriščevalka
galiot
02. 07. 2010 14.28
Tale Šoba ima zelo debelo kožo in čez nekaj let jo bomo videli nekje v političnih vodah,kajti v naši državi neke kvalitete v politiki ni,zato je ona več kot primerna.To je Slovenija na žalost...
El Diablo 2013
02. 07. 2010 13.22
nekako se mi zdi, da sta Živčec Kalanova in tale v sorodu
RobinHood
02. 07. 2010 13.17
za škodo je kriv organizator in njegov predstavnik, in pa za njim posamezniki ki so metali predmete. oboji naj odgovarjajo
Jethro
02. 07. 2010 13.15
zahod.west: Tebe pa vročina močno tepe...a so zdaj tudi študenti "ta rudeči"? Ma ja, saj si verjetno tudi sam metal tiste kocke v parlament, ne bi se čudil.
6zabica
02. 07. 2010 13.15
Zakaj se meni dozdeva, da ni važno kdo je na vrhu ŠOS in kdo v ŠOU...ker itak se zastopajo interesi nekoga drugega. Vlada že več let samo obljublja kaj bodo naredili, do danes pa še od tega ni skoraj nič narejeno. Zakaj še do danes niso sprejeli dopolnitve zakona in ne obdavčijo bogatejših z višjimi davki? KER SI V LASTNO SKLEDO NE BODO PLJUVALI! Kaj so pa v vseh teh letih naredili za študente...naj poskušajo preživeti z 200 eur/mesec, pol pa naj otresajo neumnosti. Sicer pa, ko bote študentje diplomirali boste itak brezposelni...Pa naše vlade to ne bo preveč ganilo, ker njihovi otroci bodo dobili službe preko poznanstev.
kwa.dugaja
02. 07. 2010 13.13
@DodgeFan ne trdim da organizator nebi smel biti kaznovan - seveda mora biti, ampak obenem pa naj odgovarjajo tudi posamezniki. kam bomo pa prišli če bodo vedno kaznovani le organizatorji - ljudje potem delajo kar hočejo ker vedo da oni nebodo obtoženi za dejanja. ..glede vegrada pa ne more biti drugega krivca kot direktorica, ker je samo ona sprejemala odločitve. delavci v tem primeru niso naredili nič narobe in so žrtve človeške požrešnosti in nesposobnosti.
.::.
02. 07. 2010 13.13
v prvi vrsti je kriv tisti, ki dela **** , posredno pa so krivi tudi tisti, ki so dali premalo natančna navodila, kako se pravilno protestira
zahod.west
02. 07. 2010 13.12
kot sem napovedal, ta rudeči se bodo maščevali........najprej diskreditacija nato likvidacija.......
letmeseeit
02. 07. 2010 13.02
Zanima me v kateri stranki in mogoče v parlamentu bomo videli Katjo čez par let? Je pravi strankarski material.
Jamallllll
02. 07. 2010 13.02