Slovenija

Ljubljanske koalicije ni več

Ljubljana, 23. 11. 2005 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.P./N.Š.K.
Komentarji
0

Mestna LDS je zaradi zadnjih kadrovskih potez županje izstopila iz koalicije s Socialnimi demokrati.

Omerza zatrjuje, da predčasnih volitev ne bo, ker ni dovolj časa zanje
Omerza zatrjuje, da predčasnih volitev ne bo, ker ni dovolj časa zanje FOTO: POP TV

Odločitev je sprejel svet ljubljanske Liberalne demokracije. Podžupan iz vrst LDS Igor Omerza vidi razlog za odstop iz koalicije v hudem kršenju koalicijske pogodbe s strani županje, ker je samovoljno odstavila tri načelnike. Po mnenju LDS zamenjava načelnikov ni potrebna.

Gre za načelnike oddelka za gospodarjenje z zemljišči, za urbanizem ter za gospodarske javne službe in promet, ki jih vodijo Nataša Turšič, Igor Jurančič in Pavle Klavs. Mati županja Danica Simšič vztraja, da je bila odločitev o zamenjavi treh načelnikov pravilna in v dobro vseh Ljubljančanov.

Simšičeva: Moja krivda le izgovor

Nisem ravno vesela, da se je ljubljanska LDS odločila, da formalno izstopi iz koalicije, je na današnji novinarski konferenci povedala ljubljanska županja. Ponovno je poudarila, da je bila koalicija od 7. marca dejansko le mrtva črka na papirju. Da je županja kriva za izstop LDS iz mestne koalicije, pa je po njenem mnenju "le neke vrste izgovor". Znano je namreč, tako Simšičeva, da imajo v ljubljanski LDS že več mesecev hude težave znotraj stranke.

Danica Simšič je po mnenju LDS kriva za razpad koalicije
Danica Simšič je po mnenju LDS kriva za razpad koalicije FOTO: POP TV

Zato jo na "nek način veseli", če so njene poteze LDS poenotile in če bosta lahko dosedanji koalicijski stranki sodelovali tudi v prihodnje. Glede njene odgovornosti pa je povedala, da se ni nikoli otepala nobene odgovornosti in da jo je pripravljena sprejeti tudi tokrat.

LDS: Za vse je kriva mati županja

Ljubljanska LDS ni več v koaliciji s SD
Ljubljanska LDS ni več v koaliciji s SD FOTO: Dare Čekeliš

Ljubljanski mestni svetniki, izvoljeni na listi LDS, so namreč na današnji seji ugotovili, da je Simšičeva s svojimi večkrat samovoljnimi in koalicijsko neusklajenimi dejanji privedla do razpustitve koalicije v Ljubljani. S tem pa županja prevzema vso odgovornost za nastale razmere, in sicer ne le za delovanje mestne uprave in županstva, temveč tudi za nemoten razvoj mesta, je v skupni izjavi zapisalo vseh 15 mestni svetnikov in svetnic, izvoljenih na listi LDS.

Jutri odstop obeh podžupanov

Županja je sprožila še eno krizo v ljubljanski koaliciji ter s tem posredno tudi odstop dveh podžupanov iz vrste LDS, Igorja Omerze in Slavka Slaka. Podžupana bosta v skladu z današnjo odločitvijo ljubljanske LDS s te funkcije nepreklicno odstopila v četrtek.

Glede njunega napovedanega odstopa z mesta podžupana je Simšičeva povedala, da Miloš Pavlica (SD) ostaja na podžupanskem položaju. Obenem je spomnila, da ji zakona omogoča, da lahko na to mesto brez soglasja mestnega sveta imenuje kateregakoli svetnika.

SORODNI ČLANKI