Slovenija

Ljubljana naj bo pokrajina

Ljubljana, 09. 07. 2007 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski mestni svetniki niso zadovoljni s predlagano delitvijo Slovenije. Menijo, da je pokrajin preveč.

Ljubljanski mestni svetniki menijo, da bi prestolnica morala biti svoja pokrajina
Ljubljanski mestni svetniki menijo, da bi prestolnica morala biti svoja pokrajina FOTO: Dare Čekeliš

Ljubljanski mestni svetniki so se z veliko večino strinjali, da predlog območij pokrajin ni primerna osnova za nadaljnjo obravnavo. Menijo namreč, da je treba Mestno občino Ljubljana (MOL) določita za samostojno pokrajino.

Med prednostmi Ljubljane kot pokrajine je načelnik odbora za lokalno samoupravo Vojko Grünfeld navedel predvsem racionalnost, celovitost in večjo učinkovitost delovanja, nižje stroške in izogibanje nevarnostim volilnega sistema in glasovanja v pokrajinskem svetu.

Predlogu so najbolj nasprotovali svetniki koalicijskih skupin, ki menijo, da Ljubljana finančno ni zmožna biti samostojna pokrajina. Predlaganim sklepom mestne uprave je nasprotoval zlasti svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, ker meni, da mestna uprava ni sposobna izvajati pristojnosti pokrajine. "Nikjer ni dokazov, da smo sposobni vse te funkcije prevzeti zase," je poudaril.

Največ šest pokrajin 

Svetniki so prepričani, da bi morala Slovenija biti razdeljena na največ šest pokrajin, tudi temu predlogu pa je Jazbinšek skupaj s svetnikom SD Milošem Pavlico nasprotoval. Meni namreč, da je pravilna odločitev 12 pokrajin, prav tako podpira policentričen razvoj. Pavlica je ob tem opozoril, da je odločanje o tem, na koliko pokrajin želimo razdeliti Slovenijo, pomembno in dolgoročno. Prav tako se mu zdi kontradiktorno, da Ljubljana daje sebi pokrajino, ostalim 14 - takšen je vladni predlog - pa na nek način jemlje to pravico. 

Grünfeld pa je svetnikom pojasnil, da temu ni tako, saj v primeru, da bi vlada pristala na rešitev šest pokrajin, MOL-pokrajina ne bi bila potrebna. Prav tako v MOL menijo, da bi več kot osem pokrajin povzročalo drobljenje države in pokrajine bi postale vedno bolj odvisne od države. V primeru, da bo zakon o financiranju sprejet, pa bodo tudi tega izpodbijali na ustavnem sodišču, je še opozoril.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Triera
10. 07. 2007 18.12
Pa še kaj? Kot da Ljubljana nima dovolj privilegijev. Zdaj bi morala biti še pokrajina. Potemtakem bi moral biti pokrajina tudi Maribor, pa Celje, itd.
3x093nu5
10. 07. 2007 11.16
@sdrago: meni se zdi da hočeš ti primerjati likalnik in avtomobil. In trdiš da likalnik nima koles. Normalno, če pa jih ne rabi!
Uporabnik113189
10. 07. 2007 10.51
RKC je en zelo star usmrajen in zatohel sistem, kamor se zatekajo ljudje, ki v civilni družbi zaradi svojih kompleksov ali kakšne druge hibe ne znajo živeti..Potem bi pa radi tej isti družbi še vladali pa učili na primer poročene pare kako naj živijo in vzgajajo otroke. Naj se sami poročijo in poskusijo kako to poteka. Vedno isto, kdor ne zna delat pa druge uči ali res ne že enkrat bo miru pred to neumnostjo..Skratka RKC je zagotovo slabša izbira..
sdrago@siol.net
10. 07. 2007 09.18
Po pristojnosti so občine od nastanka dalje, manj kot nekdanje KS, saj je leta 1994 prešlo 80 pristojnsti iz starih občin na UE in 20 na nove občine. Nekoč so bile KS izpostave starih občin in torej s 100 pristojnostjo za svoj okoliš. Stare občine pa smo obiskovali zelo podobno, kot sedaj obiskujemo UE. Strinjam se torej, da je vse v zvezi z lokalno samoupravo v Sloveniji ena velika farsa. Zakaj neki? Seveda zato, ker večina hodi v službo zato, da zasluži in ji mine čas, ne pa zato, da bi koristili domovini. Prazna vreča (država) pa ne more stati pokonci, zato njerno organiziranost vedno znova vse jemlje hudič. Ko se kritarji naveličajo krasti narod na en način, se izmislijo novega in sejejo škodo naprej pod drugim imenom. Za RKC vsega zgoraj napisanega me morem trditi.
Uporabnik113189
10. 07. 2007 08.07
Ja, sdrago seveda, najlepše bi bilo, če bi bila vsaka fara svoja občina, škofija pokrajina, RKC pa vlada..Pomiri se..Že tako bodo občine postale navadne krajevne skupnosti, vse skupaj pa je ena velika farsa..
sdrago@siol.net
10. 07. 2007 07.50
Ni problem le v številu pokrajin, pač pa predvsem v medsebojnem nezaupanju znotaj in izven. Edina racionalna in smiselna rešitev je vsem poznana in na primeru RKC tudi praktično realizirana. Samo zmešani politiki bi zagovarjali drugačno rešitev pd pretvezo, da je Cerkev ločena od države. Res bedno. Sram me je, da živim v Sloveniji pod tako pozicijo in opozicijo.
yanker007@gmail.com
09. 07. 2007 22.52
Pravijo, da jih je preveč in če bi jih bilo samo 6 potem MOL ne bi bila samostojna pokrajina.
victoriosus
09. 07. 2007 22.41
Čakaj, čakaj..... Najprej da je regij preveč, potem bi pa še eno naredili?! Ja, pametni ti svetniki, kako se vidi čigavi so...