Slovenija

Ljubljana bi bila samostojna pokrajina

Ljubljana, 08. 07. 2007 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred počitnicami se v DZ obeta vroča razprava o pokrajinah. Ljubljana je napovedala, da si želi status samostojnosti.

Mestna občina Ljubljana si želi status samostojne pokrajine
Mestna občina Ljubljana si želi status samostojne pokrajine FOTO: POP TV

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko je konec maja občinam posredovala predlog zakona o ustanovitvi pokrajin, ki določa območja in sedeže pokrajin. Osrednjeslovenska pokrajina naj bi po predlogu vlade zajemala 26 občin, vendar dejanska pokrajinska ureditev tega območja še zdaleč ni dorečena. Mestna občina Ljubljana (MOL) je namreč predlagala status samostojne pokrajine, na kar pa so se ''obljubljanske'' občine različno odzvale.

Osrednjeslovenska pokrajina s sedežem v Ljubljani po predlogu vlade obsega občine Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log-Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice in Vrhnika. Občine imajo še do konca meseca čas, da oblikujejo svoja mnenja do predloga. V prihodnjih dneh bo tako odločitve o prihodnji pokrajinski ureditvi sprejemalo kar nekaj občin.

Slovenske pokrajine
Slovenske pokrajine FOTO: Kanal A


Ljubljanski mestni svet bo na ponedeljkovi seji odločal o predlogu sklepa, da predlog območij pokrajin ni primerna osnova za nadaljnjo obravnavo in ga je potrebno spremeniti tako, da se teritorij MOL določi kot samostojno pokrajino, ki izvaja pristojnosti pokrajine po organih MOL, ter da se v Republiki Sloveniji določi regionalizacija na največ šest pokrajin. "Mestni svet ocenjuje, da bi bilo primerneje postopek predlaganja pokrajinske zakonodaje ustaviti oz. prekiniti do priprave predlogov, ki bodo omogočali ustreznejšo razdelitev, ki naj zagotavlja racionalnejšo uvedbo pokrajin, cenejše in uporabnikom dostopnejše usluge oziroma storitve, dopolnjene in medsebojno usklajene glavne vidike regionalizacije (teritorialni, funkcionalni in finančni) in vključitev občin, nevladnih organizacij in strokovne javnosti v njihovo pripravo," pa navaja drugi predlog sklepa.

Župan Ljubljane se je za samostojno pokrajino že zavzel v pogovorih z vlado
Župan Ljubljane se je za samostojno pokrajino že zavzel v pogovorih z vlado FOTO: Dare Čekeliš


Ljubljanski župan Zoran Janković se je za MOL kot samostojno pokrajino zavzel že v pogovorih z vlado za sklenitev dogovora o glavnem mestu. Ljubljani kot samostojni pokrajini s posebnim statusom je minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar naklonjen, pod pogojem, da se ne bo povečalo število pokrajin. Ob tem je minister opozoril, da bo potrebno najti rešitev za nekatere primestne občine, ki so na Ljubljano bistveno bolj navezane.

''Obljubljanske'' občine so se na želje Ljubljane odzvale z različnimi scenariji povezovanja. Na srečanju županov v občini Domžale so se pogovarjali o povezovanju občin severno od Ljubljane. Domžalski občinski svet je tako na julijski seji sprejel sklep naj se MOL oblikuje v samostojno pokrajino. Podoben sklep so sprejeli tudi litijski občinski svetniki, ki nasprotujejo umestitvi Litije v Osrednjeslovensko pokrajino.

Občine severno in vzhodno od Ljubljane naj se povežejo v samostojno pokrajino, je pojasnil domžalski župan Toni Dragar. Občinski svet se je zavzel za ustanovitev samostojne Kamniško-zasavske pokrajine na območju Podjetne regije ter z vključitvijo zainteresiranih občin. Tako bi se po domžalskem predlogu občinam sedanje Podjetne regije pridružile občine Litija, Šmartno pri Litiji, Dol pri Ljubljani ter Zagorje.

Litijski občinski svetniki vladi predlagajo, da pri pripravi predloga zakona o ustanovitvi pokrajin oblikuje Središčnoslovensko pokrajino, ki bo obsegala območje občin Dol pri Ljubljani, Hrastnik, Litija, Lukovica, Radeče, Trbovlje, Šmartno pri Litiji, Zagorje ob Savi in Moravče. Ob tem predlagajo preučitev možnosti, da se v predlagano pokrajino vključijo tudi občine Domžale, Kamnik, Komenda, Mengeš in Trzin, sedež Središčnoslovenske pokrajine pa naj bo v Litiji. Če vladni predlog ne bo omogočal občini Litija najbolj primerne rešitve, bo občinski svet od DZ zahteval razpis referenduma.

Občine v okolici prestolnice so se na željo Ljubljane odzvale zelo različno
Občine v okolici prestolnice so se na željo Ljubljane odzvale zelo različno FOTO: POP TV


V torek bo o umestitvi vrhniške občine v Osrednjeslovensko pokrajino, kar predlaga vlada, odločal tamkajšnji občinski svet. V primeru, da postane MOL samostojna pokrajina, pa naj bi se v skladu s predlaganim sklepom občina Vrhnika umestila v Notranjsko pokrajino. Februarja 2004 so sicer vrhniški občinski svetniki že odločili, da vidijo možnost uresničevanja primarnih razvojnih interesov občine v okviru Osrednjeslovenske razvojne regije.

Občina Logatec, ki jo vladni predlog prav tako umešča v Osrednjeslovensko pokrajino, je že pred začetkom javne razprave na službo za lokalno samoupravo in regionalno politiko poslala pripombo, da bi bilo treba občino Logatec vključiti v Notranjsko pokrajino, saj je pristopila k izdelavi razvojnega programa 2007-2013 v notranjsko-kraški regiji. Občinska opozicija (SDS, NSi in Lista za Logatec) se zavzema za vladni predlog in zbira podpise za razpis referenduma. Občinski svetniki bodo o različnih možnostih razpravljali 19. junija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rosomoh@email.si
09. 07. 2007 13.55
Kaj Ljubljana....Rakova Jelša naj postane samostojna pokrajina z vladarjem Jankovičem na čelu. Sicer pa sem zato,da bi glavno mesto postalo Celje. Zaradi celjskih grofov.
svastapickarodi
09. 07. 2007 01.30
pa ljubljana mora da se odcepi. one boju imeli đamijo a mi samo crkve.... ŠTAJERSKA DO TOKIA, SAMOSTOJNA DRŽAVA!
megla007
09. 07. 2007 01.03
Ljubljana naj postane kot Vatikan. Država v državi. Se ve, kaj bo tam ratalo. Hrvaško ali pa bosansko ozemlje. Kar se tiče tega, da je LJ glavno mesto SLO je prednost da, da je pač nekje na sredini celotnega ozemlje Slovenije, ne? Zakaj ni od samega začetka SLO Glavno mesto KR, al pa KP, al pa CE mogoče MB, SG? Ja ok, tudi nekatere druge države imajo svoja glavna mesta na obrobju. Oni so oni, mi smo pa mi. Itak je pa to najbolj neumno, da lahko, če si že enkrat v LJ opraviš večino opravil, kot pa, če bi imel vse razstreseno po celi državi. In tako bi se moral nekdo iz KP voziti npr. v MB 3 ure, z vsemi kamioni na cestah v eno stran, pa 3 ure nazaj,.... Pa kaj se sploh oglašam, ne? Ste štajerci najbolj pametni v SLO, ne? Bolj od Primorcev, gorencev, notranjcev,... Isto velja za ostala ljudstva te države. Kaj čmo, deli in vladaj, narod naj se pa med sabo stepe.
gadni@email.si
09. 07. 2007 00.07
Proglasiti bi morali 5 dežel, kar je edino logično,vendar imamo butasto vlado, ki nima jajc da bi to izpeljala. Kaj mislite, da Jankovič razmišlja o svojem predlogu, ki ga propagira. Prav toliko razmišlja o tem predlogu kolikor je JJ razmišljal o Mercatorju, ko je zamenjal Jankoviča.
kriss714@amis.net
08. 07. 2007 21.37
Uzurpacija oblasti. Najprej redarji, kot županova policija, zdaj to. Se malo pa se bo kdo izmislil Ljubljana rjepubljik, pa zoki predsednik. Dosmrtni, seveda.
neti
08. 07. 2007 21.36
clementia555, Ali poiščem tvoj post, nekako v smislu,:Žal mi je, da sem Slovenka! Btw, zakaj približno 60odstotkov Štejercev po študiju ostaja v Lj., zakaj se ne vračajo v domače kraje, poglej statistiko predno nakladaš....
yanker007@gmail.com
08. 07. 2007 20.20
clementia555, le iz kje so prišli k nam v Ljubljano vsi ti delomrzneži, lenuhi, bedaki, nesposobneži, razvajenci in podobni.
kritika@email.si
08. 07. 2007 19.40
-1
Prav nikjer ni naveden dober razlog zakaj bi bila Ljubljana samostojna pokrajina. Tudi zgled za ostala mesta v Sloveniji bi bil s tem zelo slab. Že tako imamo namreč močno centralizacijo. Razum mi pravi, da za tem stoji Jankovič oz. njegova politična opcija, ki bi rada razširila svoj politični vpliv preko njega. Kar pa absolutno ni pogoj za dodelitev statusa samostojne pokrajine Ljubljani...kvečjemu nasprotno...
neznan13@gmail.com
08. 07. 2007 19.08
clementia555 zakaj pa ravno Celje, zakaj pa ne recimo Koper (pa nisem Primorec), zakaj morate več ali manj samo Štajerci vedno nekaj drezat v Ljubljano? eni in drugi kažete mišice, ki ubistvu niso nič vredne oz. se smešite oboji in drugi, če bi prišlo to v svetovno javnost, bi ljudje rekli "Spet se vaščani kreagjo"! ;) nisem noben privrženec Ljubljane, ampak vsa glavna Evropska mesta imajo svojo pokrajino (London, Berlin, Pariz, Moskva), zato se mi to zdi logično, če že hočemo biti bolj "evropski"!
tomi.passion@gmail.com
08. 07. 2007 18.07
clementina555. Tokrat se ne strinjam s tabo. Težava Ljubljana je le ta, da ima pokvarjenega in nesposobnega župana. Do danes nam je postregel zgolj s političnimi floskulami in populističnim pojavljanjem na vsaki pasji procesiji. Ni čudno, da je Mercator po njegovem odhodu tako izboljšal svoj poslovni rezultat.
kritika@email.si
08. 07. 2007 17.49
clementia, ti pa si domnevam delavna, sposobna, pametna čistokrvna Slovenka?! škoda, ker kaj takšnega ne obstaja! :D še dobro, da ti ne odločaš...
clementia555@yahoo.com
08. 07. 2007 17.42
Zaradi mene se lahko Ljubljana odcepi od Sloveniji. Itak so notri sami demomrzneži, lenuhi, bedaki, nesposobneži, razvajenci, južnjaki in podobni. Noben jih ne bo pogrešal. Rade volje glasujem, da je nova slovenska prestolnica Celje.
flozo
08. 07. 2007 15.05
ja itaq...lool :D Pol pa dajmo še ostala mesta, pa bo vsako mesto imeli svojo pokrajino.... doh... svašta...