Slovenija

Lipica z izgubo, a vse za konje

Lipica, 05. 03. 2007 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava išče načine za ukrepanje proti ljudem, ki naj bi zlonamerno opozarjali na razmere v kobilarni.

Po trditvah direktorja Kobilarne Lipica Matjaža Pusta naj bi Mednarodno združenje za Lipico "lažno in zlonamerno" prikazovalo stanje v elitni slovenski kobilarni.

Minulo soboto je združenje pripravilo dobrodelni koncert, na katerem so zbrali 582 evrov, ki jih bodo namenili obveščanju evropske in svetovne javnosti o domnevno kritičnih razmerah v Lipici.

O koncertu združenja je direktor kobilarne Pust dejal, da "gre za očitno uporabo imena Lipice, da je nekdo denar služil," a kobilarna denarja ne bo videla. "Iščemo način, da bi legalno postopali proti tem ljudem," je na današnji novinarski konferenci v Lipici povedal Pust.

Vlado zanimajo kratkoročni interesi

Vodstvo kobilarne zatrjuje, da so zanj konji prva skrb in napoveduje ukrepe proti ljudem, ki razširjajo domnevno lažne in zlonamerne vesti.
Vodstvo kobilarne zatrjuje, da so zanj konji prva skrb in napoveduje ukrepe proti ljudem, ki razširjajo domnevno lažne in zlonamerne vesti. FOTO: Reuters

Po besedah predsednika združenja Etbin Tavčar je združenje v Sloveniji že izčrpalo skoraj vsa sredstva glede opozarjanja na dogajanje v kobilarni, zato nameravajo o "uničevanju" lipiškega kulturnega spomenika obveščati tudi širšo tujo javnost. Po Tavčarjevem mnenju "vlado zanimajo le kratkoročni materialni interesi". Del izkupička koncerta bo šlo za plačilo potnih stroškov nastopajočih, preostali denar pa namenili za prevod sporočil združenja v tuje jezike, je pojasnil Tavčar.

Vse za konje

Kobilarna Lipica je lani poslovala bolje kot leto prej ter ustvarila 5,943 milijona evrov prihodkov in zabeležila 573.372 evrov izgube, letos pa naj bi v zavodu začeli s finančno konsolidacijo. Finančni načrt za leto 2007, ki še ni dokončno usklajen s pristojnimi ministrstvi, predvideva povečanje prihodkov za 4,5 odstotka, tako da bi izguba ob koncu leta znašla 376.612 evrov, je povedal direktor kobilarne Pust.

Kot je omenil Pust, je kobilarna iz državnega proračun in subvencij lani dobila 1,544 milijona evrov oz. 542.000 evrov manj kot leto prej. Če država ne bi zmanjšala sredstev, bi poslovali brez izgube, je poudaril in opozoril, da je v letošnjem državnem proračunu za Lipico znova namenjenih manj sredstev, in sicer skupaj 1,2 milijona evrov.

"Naša glavna naloga je skrb za konje. V delu s konji se je v zadnjih sedmih mesecih naredilo več kot prej v petih letih," je poudaril Pust.

Trenutno je v Lipici 382 belih konjev, v Sloveniji še okoli 600, na celem svetu pa jih je 6000. Medtem ko so lani prodali 34 konj in tri podarili, tudi letos lipiške črede ne bodo zmanjšali pod 358 živali.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
09. 04. 2007 19.47
Škoda je, da so pri sprejemanju azbestnega zakona pozabili vključiti tudi lipicance. S to Kobilarno je itak zmeraj vse narobe, kot s kakšnim Onkološkim inštitutom. Če letno dobijo po 1.5 mio EUR dotacij in subvencij (včasih so jih celo po 2 mio), je to več kot 250 EUR mesečno na konja (če jih bi bilo npr. 500). To je le iz naslova subvencij države in EU! Ta znesek primerjajte z izračuni Ministrstva za delo za prag revščine (ljudi, da ne bo pomote), kjer je prag revščine v 4-članski družini nekja manj kot 200 EUR na osebo!!. Zdaj ne vem ali naj ljudje jedo oves ali naj jih jahajo. Golfa gotovo ne bodo igrali. Skratka, gre za bizarnost, sploh z omenjanjem azbestne strehe! Čudno je, da tisti, ki si je omislil golf v Lipici in ga zdaj še širi, ni pomislil še na biatlonski cener in še kaj. Podjetniški duh ne pozna ovir. Za lastno elektriko bi lahko poskrbeli z nekaj vetrnicami.