Slovenija

Lipica pod Unescovim okriljem?

Ljubljana, 17. 05. 2007 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina nepovezanih poslancev bi lipicance vključila na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine.

Lipicanci
Lipicanci FOTO: Reuters
Uvrstitev na nacionalni poskusni seznam je pogoj za poznejšo morebitno uvrstitev na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine UNESCO

Skupina nepovezanih poslancev je v državnem zboru vložila pisno poslansko pobudo vladi in več ministrstvom za uvrstitev kobilarne Lipica na nacionalni poskusni seznam svetovne kulturne in naravne dediščine UNESCO. Le tako bi namreč lahko preprečili razvrednotenje varovanega območja Lipice in krčenje črede lipicancev, je pojasnila prvodpodpisana poslanka Majda Širca.

"Izhajali smo iz jasnega in več kot očitnega dejstva, da je Lipica kot izjemen svetovni naravni in kulturni spomenik vse bolj ogrožena in da to ogroženost lahko preprečimo tudi z možnostjo, da bi se enkrat uvrstila na seznam spomenikov UNESCO," je razloge za pobudo povzela Širca.

Če bo UNESCO, ne bo igrišča

Unescov seznam pomeni, da širitve igrišča za golf v Lipici ne bo
Unescov seznam pomeni, da širitve igrišča za golf v Lipici ne bo FOTO: Kanal A

Širca meni, da pobuda lahko vpliva na pripravo prostorskih načrtov, ki med drugim predvidevajo sporno širitev igrišča za golf. Pogoj za umestitev na nacionalni poskusni seznam namreč pomeni "ustvariti take pogoje, kjer ima prioritete javni interes". "In mi javni interes prepoznavamo kot zaščitenje kulturne in naravne dediščine," je razložila poslanka.

Lipica na črni listi

Zaradi pritiska komercializacije se je Lipica znašla na črni listi
Zaradi pritiska komercializacije se je Lipica znašla na črni listi FOTO: Kanal A
Če bosta vlada in Urad za UNESCO, ki pripravljata nacionalni poskusni seznam in ga tudi kategorizirata, kobilarno Lipica uvrstila na seznam, bodo sledili ukrepi za zadostitev pogojev za uvrstitev na seznam svetovne naravne in kulturne dediščine.

Zaradi vse večjega pritiska komercializacije oziroma zasebnih interesov in s tem ogrožanja območja je aprila Mednarodno združenje za ohranjanje spomenikov in spomeniških območij (ICOMOS) pri UNESCO Lipico uvrstilo na črni seznam

Predsednik Mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar meni, da je ICOMOS očitno prepoznal svetovni potencial Kobilarne Lipice in bo poskrbel za njeno ohranitev. Hkrati verjame, da bo pomen lipicanca in kobilarne prepoznala tudi trenutna oblast in da bo območje ustrezno zavarovala.

Spoznati je treba, da sta konj in pokrajina v Lipici nerazdružljiva, poudarja Ana Kučan
Spoznati je treba, da sta konj in pokrajina v Lipici nerazdružljiva, poudarja Ana Kučan FOTO: Reuters

Ana Kučan, predstavnica Društva krajinskih arhitektov Slovenije, ki je ustanovilo delovno skupino za Lipico, pa meni, da tako ministrstvo za kulturo kot širša javnost premalo povezujejo "dve nerazdružljivi entiteti v Lipici - konja in krajino, zaradi katere je konj takšen, kakršen je". Lipica je po njenih besedah edinstvena, vendar težavna dediščina, saj se krajina lahko ohranja in varuje zgolj z razvojem dejavnosti, ki so jo ustvarile, torej s konjerejo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marjanka99
17. 05. 2007 15.52
Težka bo. JJ se ne bo zlahka odpovedal igrišču. Ampak upam, da jim uspe. Naj lipicanci ostanejo v Lipici. Saj ima Slovenija menda še kake druge površine za igrišča.
Ana Kos Plestenjak
17. 05. 2007 14.30
Sem za Lipico, za lipicance!