Slovenija

Lipa brez epiloga

Ljubljana, 22. 12. 2006 08.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskava zoper lastnika lokala Lipa, kjer je množica pred enim letom poteptala tri dekleta, še ni končana.

Lokal Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah je od lanske tragedije zaprt
Lokal Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah je od lanske tragedije zaprt FOTO: POP TV

Mineva leto dni od tragedije pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah, v kateri so 23. decembra lani življenje izgubila tri dekleta. Množica je do smrti poteptala dve dekleti, stari 15 in 17 let, štiri dni kasneje pa je v bolnišnici zaradi poškodb umrlo še eno 17-letno dekle.

Preiskava zoper lastnika lokala Roberta Tomaža Zavašnika še ni končana. Tožilstvo je konec decembra lani vložilo zahtevo za preiskavo zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti, preiskava pa je bila uvedena sredi januarja. Inšpekcija pa je podjetju Zavašnikovemu podjetju Roto izdala odločbo o trajni prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti.

Ovadba zoper nezanane storilce

Zavašnik za tragedijo obtožuje posameznike, ki so sprožili prerivanje, in medvoške policiste
Zavašnik za tragedijo obtožuje posameznike, ki so sprožili prerivanje, in medvoške policiste FOTO: E plus

Zavašnika so priprli 26. decembra lani, 24. marca letos pa ga izpustili. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo predlog preiskovalne sodnice Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je predlagala podaljšanje pripora za dva meseca zaradi bojazni, da bo vplival na priče in uničil dokaze, ter zaradi ponovitvene nevarnosti.

30. januarja je Zasvašnik na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani in na Policijski postaji Ljubljana Center vložil kazensko ovadbo zoper neznane storilce zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj povzročitve smrti iz malomarnosti, ker so po njegovem 23. decembra lani povzročili smrt treh mladih deklet. Februarja je iz pripora sporočil, da so za tragedijo neposredno odgovorni posamezniki, ki so sprožili prerivanje, in medvoški policisti, ki so bili o dogajanju obveščeni, a niso ukrepali ali pravočasno prišli na kraj dogajanja.

Svojci tožijo državo, občino Medvode in lastnika

Svojci deklet, umrlih v tragediji, so septembra vložili civilno tožbo zoper vse, ki so po njihovem mnenju na kakršen koli način odgovorni za nastalo škodo. Tožijo državo, ki naj bi dopuščala, da je Lipa delovala le delno legalno, lastnika medvoškega lokala, njegovo podjetje in njegove starše, ki so lastniki objekta, Občino Medvode, ker ni izdala sklepa o zaprtju, ter varnostno podjetje Enigma Bagarič. Od njih zaradi duševnih bolečin zahtevajo odškodnino v višini 54 milijonov tolarjev.

Množica je 23. decembra lani do smrti poteptala tri dekleta
Množica je 23. decembra lani do smrti poteptala tri dekleta FOTO: POP TV

Zaradi objektivne odgovornosti v primeru inšpekcijskih nadzorov v diskoteki je 9. januarja odstopil glavni tržni inšpektor v republiškem tržnem inšpektoratu Roman Kladošek. Kot je takrat zapisal v izjavi za javnost, se za nesrečo, do katere je prišlo zaradi več dejavnikov, ne čuti odgovornega, zaradi dvomov v pravilnost in pravočasnost odločanja tržne inšpektorice v tem primeru pa prevzema objektivno odgovornost.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.