Slovenija

Levica nasprotuje referendumu, podporniki opozarjajo: elektrike je premalo

Ljubljana, 26. 08. 2024 19.41 | Posodobljeno pred 23 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Sandra Boršič
Komentarji
14

Novembra bomo državljani odločali o gradnji drugega bloka nuklearke. Kdaj konkretno še ni znano, predvidoma naj bi bil referendum tretjo nedeljo v novembru. Opozicijske stranke SDS in NSi ter koalicijski SD in Gibanje svoboda se z referendumom strinjajo, nasprotujejo pa mu v Levici. Podporniki jedrske energije medtem opozarjajo: elektrike imamo že zdaj premalo, odvisni smo od uvoza, poraba energije pa se iz leta v leto povečuje.

Zgodilo se je nekaj, kar se ne zgodi velikokrat v politiki. Stranke se strinjajo. Tako sta pred nekaj meseci o referendumu o Jeku2 soglašale leva in desna politična stran, le Levica se s koalicijskimi strankami in opozicijo ni strinjala.  

"Ta koalicija, ki se je oblikovala gre onkraj koalicije, kot vemo sta tako NSi kot SDS zelo za ta projekt. Jaz mislim, da bi v tem trenutku morali čim več narediti na področju energetske samooskrbe, ampak tu lahko spremljamo, kaj počnejo druge države ampak se vse usmerja v obnovljive vire energije, v sonce in veter in vodo in tu ima Slovenija še velik potencial," je dejal Matej Tašner Vatovec, vodja poslancev Levice.

A poslanec NSi, Jernej Vrtovec je dejal, da vidi vlogo Levice predvsem politično. "Je edina stranka v tej državi, ki bo nasprotovala nuklearni tehnologiji in drugem bloku. In tukaj iščejo svoj prostor pod soncem iz oportunističnih razlogov, ne pa ker bi imeli rešitev, na kakšen način proizvesti dovolj električne energije brez nuklearne tehnologije. To je praktično nemogoče."  

Da naprednjše tehnologije uporabljajo vedno več elektrike, opozarjajo tudi podporniki jedrske energije. "Z razvojem umetne inteligence se poraba povečuje eksponentno. Ne bomo uspeli s sedanjimi viri zagotoviti dovolj električne energije, to je jasno, že sedaj imamo električne energije premalo in smo odvisni od uvoza," je poudarila Tamara Langus, urednica portala Jedrska.si.

Jeseni nas bo čakalo to referendumsko vprašanje na lističu ampak ali bo to edino odločanje državljanov? Da bi morali o Jeku2 še enkrat odločati na referendumu, ko bo na mizi končna investicijska odločitev, je sicer pozvala že predsednica republike.

"Zna se zgoditi, da bomo šli še na en referendum, ampak o tem, ko bo znanih več podrobnosti in ko bo znano ali si ljudje sploh želijo ta projekt ali ne," je bil jasen vodja poslancev SD, Jani Prednik.

Tri mesece pred referenudomom o drugem bloku nuklearke še vedno ugibamo, kdaj bomo državljani oddali svoj glas, pojasnila smo iskali tudi v največji vladni stranki gibanje svoboda, a neuspešno. Zdaj je jasno le, da bo referendum novembra. "Dogovor je bil zaenkrat na neformalni ravni tretjo nedeljo v novembru, če bo kak drugi datum jaz samo upam, da ga bomo dve koalicijski in dve opozicijski stranki 100 odstotno potrdili," je poudaril poslanec SDS Tomaž Lisec.  

A delovna skupina se bo v začetku septembra še enkrat usedla in takrat naj bi bil pravi datum vendarle znan.  

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
27. 08. 2024 19.04
+1
Najprej določit moč in ceno gradnje, ter povedat, koliko bo stala MWh, ko bo vse končano. Šele potem se lahko odločamo na referendumu, v pogodbo pa napisat kazni za prekoračitve zneskov.
Apostol1
27. 08. 2024 17.08
+2
Dokler bo Sava ali pa Mura več ali manj neizkoriščena in dokler bodo ptiči imeli prednost pred vetrnimi elektrarnami in podobno sem proti nuklearki. In elektrike tudi ni premalo , kvečjemu preveč , ker moj znanec , ki imam manjšo vodno elektrarno mora ob določeneih urah izklapljati dovod elektrike , ker jo je ob tistih urah enostavno preveč .
tornadotex
27. 08. 2024 13.22
+2
Najprej naj naredijo eno neodvisno študijo...Ali jedrska ali obnovljiva energija !!! Od tu naprej pa se pogovarjajmo o vrsti pridobivanja energije...Če zmore Nemčija zapirati JE in živeti v večji meri od sonca in vetra,le zakaj smo mi potem tako drugačni,zaplankani ali neumni. Naročite neodvisno študijo!! in to na več ponudnikih naenkrat,da ne bodo goljufali in potem primerjajmo !!! Vse ostalo je le en sam politični Blef !!!!
jutri_pa_res
27. 08. 2024 12.41
Nuklearka je izak nujna, to ni vprašanje. Meni se pa postavlja vprašanje glede lokacije. Že sedaj je NEK zaradi pregrevanja Save kdaj pa kdaj ob vročih dneh in nizkem pretoku Save morala zmanjšati moč. Kako bo Sava torej prenesla še eno nuklearko? Pred kratkim sem bral, da so Hrvati ugotovili, da je povprečna temperature Save v zadnjih 50 letih porasla za 3 st.C. Torej bi bilo logično, da bi jo postavili na Dravo, recimo nekje pri Ormožu.
tornadotex
27. 08. 2024 13.18
zdravkob
27. 08. 2024 14.45
Ta bo imela hladilni stolp. Topla voda ne bo šla v Savo.
iskriv
27. 08. 2024 12.30
-1
V Sloveniji je težko krmariti med potrebami , željami in nasprotovanji , ker nekateri ne želijo ali ne zmorejo prestopiti prag svojega umskega praga , zato so nekateri proti izkoriščanju vetrne energije , ker lahko vetrnice brišejo ritke pticam , drugi so proti izkoriščanju sončne energije zaradi ogljičnega odtisa in prevelike površine in nekateri so proti nuklearni energiji , vsi skupaj pa so proti razvoju in potrebam industrije in gospodinjstev po povečanju porabe električne energije in se bi zadovoljili z oljenkami in volovskimi vpregami !
trdovrat
27. 08. 2024 10.32
+1
Čez par let, nam bodo elektriko ponujali, pa žal ne bomo imeli soldov da bi jo plačali! NE novi elektrarni, ker nam bodo spet pokradli vsaj DESET milijard! SMRT FAŠIZMU IN GLOBALIZMU
MladInPerspektiven
27. 08. 2024 09.37
-1
Vsi kateri ste za novi blok JEK, da ne boste jamrali , ko bodo milijarde evrov spuhtele in bo vlada dvigovala davke zaradi plačil. Poleg tega ste resnično naivni, ker verjamete, da bo električna energija cenejša hahahahah ofčice, ofčice in tudi da jo bo dosti ...NIKOLI ne bo dosti ...ker ni reda
marker1
27. 08. 2024 09.13
+3
Bodočnost je v novem bloku JEK, vendar brez posrednikov GEN in njegovih podružnic. Prodaja naj sama elektriko po proizvodni ceni plus amortizacija in DDV samo državljanom Slovenije in slovenskim podjetjem. Izvoz elektrike na tuje prepovedan. Seveda pa je treba prevetriti mešetarjenje z elektriko GEN-I v tujino in sodno zaključiti.
Victoria13
26. 08. 2024 20.53
+4
Odločno proti še eni JE, da bo Gen-i kot edini, ki lahko trguje z elektriko iz JE še naprej prodajal elektriko napol zastonj za par let naprej, potem pa kupoval drago elektriko in rezultat imate na položnicah! Ni JE, ni Gen-i, ni talanja milijonskih nagrad!
brezveze13
26. 08. 2024 20.50
+4
levica je zafurala še tisti mali del svojih poenov, čeprav so tudi tinamišljeni, v vladi so ravno zaradi tega ker jih je tavbi pobral da jih nima na biciklih, sedaj bi nabirali točke na račun JEK