Slovenija

Leto dni vlade

Ljubljana, 30. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Šipek, V.Vodušek
Komentarji
0

Na področju gospodarstva imamo skoraj 8 odstotno inflacijo, na političnem področju pa se nam morda obetajo zamenjave ministrov.

Po letu dni dela, šeste slovenske vlade na gospodarskem področju, so cene življenjskih potrebščin na letni ravni zrasle za 7,8 odstotka. Toliko je ob sprejemanju letošnjega proračuna v začetku leta predvideval premije. Povprečna neto plača se je v letu dni povišala za 13.178 tolarjev, kar pomeni, da so plače zrasle bolj kot inflacija.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Dare Čekeliš

Podpredsednik GZS Samo Hribar Milič meni, da je vlada naredila napako pri rasti plač v javnem sektorju, saj slednje, v tem trenutku, najbolj vplivajo na inflacijo. Gospodarstvo je tudi bolj obremenjeno pri davčni politiki, kot pa je bilo pred letom dni.

Predsednik društva ekonomistov Neven Borak delo vlade ocenjuje pozitivno, predvsem zaradi pospešene privatizacije bank, razčiščevanja lastniških odnosov v zavarovalnici Triglav in odpravljanja temeljne obrestne mere. Tudi po letu dni je država še vedno globoko vpletena v lastništvo podjetij.

Na ministrstvu za gospodarstvo so poleg predloga likvidacije Slovenske razvojne družbe, v okviru katerega pospešeno prodajajo državne deleže v podjetjih, uspeli pripraviti le dva programa privatizacije državnih podjetji, in sicer Peka ter železarn. Programa, zaradi neupoštevanja vseh predlogov in argumentov, ne potekata brez zapletov.

Dušan Rebolj kot predstavnik delavcev, pravi, da imajo pripombe na opredelitev razvojnih ciljev v Sloveniji, predvsem glede prodaje podjetji v lasti SRDa in bank.

Vladi je, šest mesecev po roku, ki so ga obljubljali na volitvah, vsaj približno uspelo zapolniti privatizacijsko vrzel. Proces še ni končan, saj vsa podjetja še niso prešla na pooblaščene investicijske družbe.

Tudi na političnem področju v letu po potrditvi Drnovškove vlade ni šlo brez pretresov. Predsednik vlade je tako že napovedal oceno dela ministrov in tudi možnost zamenjav. Ministri Drnovškove vlade morajo pripraviti poročila o enoletnem delu na podlagi katerih se bo premije odločil. Med ministri je to povzročilo nekaj negotovosti. Seveda pa je tudi vprašanje, kdo bi bil pripravljen v odločilnem letu prevzeti kakšen resor.

Po mnenju opozicije ima koalicija pri svojem delu, glede obljub in dejanske realizacije, štirideset odstotni uspeh. Glede na koalicijsko pogodbo, kar nekaj točk dokazuje neuspeh koalicije, recimo , ko je šlo za vprašanje referenduma o umetni oploditvi ali pri sprejemu poslovnika državnega zbora. Vendar pa so ključni projekti, kot so vprašanje preteklosti za zaključek pogajanj z Evropsko Unijo in novembrski vrh Nata, še pred koalicijo.

Po besedah Janeza Janše predsednika SDS, bodo v koaliciji verjetno zamenjali ministrico za šolstvo Lucijo Čok. Tudi nekaj drugih ministrov predvsem s področja okolja in prostora, financ, zdravstva in pravosodja, bi bilo potrebno zamenjati, saj meni, da delajo škodo Sloveniji. Vendar pa dvomi o njihovi zamenjavi, ker so steber stranke LDS. V koaliciji bo verjetno ostala stranka SLS+SKD, kar po Janšinem mnenju ni strateško vprašanje.

Andrej Bajuk predsednik NSi pravi, da prihaja do razkorakov znotraj koalicije in da se Slovenija še vedno vrti v začaranem krogu. Tudi po njegovem mnenju bi moralo priti do sprememb na področju šolstva, financ, zdravstva ter okolja in prostora.