Slovenija

Letina slabša od napovedi

Ljubljana, 29. 07. 2006 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi suše bo letošnja letina poljščin v Sloveniji za približno 15 odstotkov slabša, kot so kazale junijske napovedi.

Pomanjkanje dežja je vzelo svoj davek na poljščinah
Pomanjkanje dežja je vzelo svoj davek na poljščinah FOTO: Reuters

Podatki o pridelkih poljščin, zbrani na dan 15. julija letos, kažejo, da se lahko letos pričakuje približno za 15 odstotkov slabšo letino, kot so kazali podatki za mesec junij. Kljub negativnemu vplivu suše pa naj bi v primerjavi z letom prej pridelali nekaj več pšenice, oljne ogrščice, tritikale in krompirja, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Julija zbrani podatki kažejo, da se lahko letos pričakuje približno za 15 odstotkov manjšo letino pšenice, ječmena in sladkorne pese ter približno za devet odstotkov manjšo letino tritikale in sladkorne pese, kot je bilo ocenjeno junija. V mesecu juliju je urad sicer prvič za to leto zbral tudi podatke o oceni pričakovanih pridelkov koruze za zrnje in silažne koruze. 

krompir
krompir FOTO: Dare Čekeliš

Kljub negativnemu vplivu suše pa naj bi v letu 2006 v primerjavi z letom prej pridelali za približno tri odstotke več pšeničnega zrnja, za približno pet odstotkov več oljne ogrščice, za 31 odstotkov več tritikale in za 31 odstotkov več krompirja.

Visoke temperature v juniju in juliju so zelo slabo vplivale na pridelek ječmena; pridelek te kulture naj bi bil letos po zadnjih ocenah za 3,3 odstotka manjši kot v letu 2005.

Tudi pridelek sladkorne pese naj bi bil komaj enak lanskoletnemu, čeprav so površine s sladkorno peso letos za 34 odstotkov večje. Obeta se tudi slabša letina koruze za zrnje; silažne koruze pa naj bi bilo po ocenah letos nekoliko več kot lani.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrbeanmladen@yahoo.co.uk
31. 07. 2006 08.17
Ganjo bo treba gojit, ta dobr raste