Slovenija

Izpoved slovenske študentke: Obtičala v domovini

Ljubljana/London, 20. 04. 2010 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pogovarjali smo se s slovensko študentko, ki je na magistrskem študiju v Oxfordu. Zaradi bruhajočega islandskega vulkana so ji do zdaj odpovedali že dva leta, zaradi česar je zamudila pomemben izpit. In ni edina.

Zaradi bruhajočega vulkana se slovenska študentka ne more vrniti pravočasno na študij v Veliko Britanijo.
Zaradi bruhajočega vulkana se slovenska študentka ne more vrniti pravočasno na študij v Veliko Britanijo. FOTO: Reuters

Bruhajoči vulkan na Islandiji povzroča težave tudi številnim dijakom in študentom v Veliki Britaniji, ki se želijo vrniti na Otok po koncu počitnic. Med njimi so tudi Slovenci. Mi smo se pogovarjali z eno od njih, ki je v Oxfordu na magistrskem študiju.

Njene težave so se začele že prvi dan, ko so zaradi vulkana začeli zapirati zračne prostore nad evropskimi državami. Naša sogovornica je že prišla do letališča v Trstu, le deset minut pred vkrcanjem na letalo pa je bil njen polet odpovedan in začela se je panika.

V Oxfordu bi morala namreč jutri opravljati izpit, režim na tamkajšnji univerzi pa je zelo strog. Tako strog, da če izpita tokrat ne bi opravljala, bi ga lahko prihodnjič opravljala šele čez eno leto. Ko je ugotovila, da v četrtek ne bo poletela proti Londonu, je takoj rezervirala nov polet proti britanski prestolnici. Poleteti bi morala danes, a letala tudi tokrat niso letela. Zdaj je rezervirala nov let za nedeljo, a to je seveda že nekaj dni po izpitu.

Že v petek je sicer govorila z univerzo o možnosti, da bi izpit opravljala naknadno, če ji ne bo uspelo pravočasno priti v London, a so ji, da je to njen problem in da bo lahko izpit opravljala šele čez eno leto. Prav zato sta njeni sošolki, ko so jima odpovedali let, začeli iskati vse mogoče poti, da bi pravočasno prišli v London, kar jima je na koncu tudi uspelo. Z avtomobilom in to iz Firenc, preko Rima in Beograda. "To je bil pravi eurotrip," je povedala slovenska študentka.

Letalo
Letalo FOTO: Jani Dolinšek

A včeraj so se se tudi v Oxfordu nekoliko omehčali. Kot je povedala, bodo študentom, ki jim zaradi vulkanskega prahu ne bo uspelo priti pravočasno, omogočili, da bodo zamujeno priložnost nadoknadili v bližnji prihodnosti. V konkretnem primeru naj bi naša sogovornica izpit opravljala čez nekaj tednov, saj samo v njenem razredu več kot četrtina študentov zaradi težav v letalskem prometu ni mogla priti pravočasno. O natančnem terminu pa jih bodo obvestili naknadno, ko se bodo razmere umirile, je še zaključila.

V tujini obtičali tudi britanski dijaki

Sicer pa imajo v Veliki Britaniji tudi težave z organizacijo pouka, saj je veliko študentov, ponekod pa tudi učiteljev in profesorjev, ostalo v svojih državah. V tujih državah so obtičali celo nekateri dijaki in njihovi učitelji, ki so bili na šolskem izletu. Samo iz neke šole v Hertfordshiru je v 11 državah obtičalo 352 šolarjev.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

warianta
21. 04. 2010 14.51
Igor.gojcic; ponavadi ti ne odgovarjam, tokrat bom pa naredila izjemo, saj se iz tvojega pisanja vidi, da nisi natančno prebral članka. Študentki so let odpovedali že prvi dan, to je v četrtek, se mi zdi, v petek (torej prejšnji petek) je že govorila s predstavnico univerze (torej je moralo bit to že prejšnji teden), danes, v sredo (v včerajšnjem članku piše jutri), bi morala pa opravljati izpit. Zato tvoja domneva, da je šla zadnji hip na izpit, ne drži. Sicer pa ne vem, kakšen dokaz, da se nekdo ni učil, je, če odpovejo letalo. Nekateri pa res nimate pametnejšega dela, kot drugim nekaj podtikat. Sklepate po sebi?
Ramzess
21. 04. 2010 10.16
Cash="spet neke bedarije. Verjetno ni edina, ki ne bo mogla na izpit in zaradi te višje sile bojo ziher organiziral še en dodatni rok... več kot očitno je da se boga, izpovedujoča se, študentka ni učila in ji je sam bog opravičilo napisu..." Ja, ne da, pa celo paniko zganja zaradi enega izpita, najbrž, kot da je edina v evropi, vsaj tako domišlja, in kaj če bil čez eno leto, kar je sicer od šole tudi precej neumno, enkrat letno, bi se vsaj imela čas v miru pripraviti, izpiti na tem nivoju gotovo niso lahki. Univerza je, pa tudi druge, so malo zaobšla svoja pravila, in kljub temu omočila svojim študentom novi rok. No, tako črno belo pa spet ni bilo. Res pa je, da je birokracija, ne samo univerz, tudi nižjih šol, včasih tako trapsta, da res ne moreš predvideti vnaprej kaj bo, kakšne možnosti imaš, za kakšen nov, v izjemnih razmerah, kar pa seveda moraš, s papirji oz. potrdili dokazovat. AUBA="Joj koliko vsi jamrajo! Če bi se pa zgodila nesreča, bi blo pa hudo, vsi bi tulili, zakaj se ni zaprlo zračnega prostora. Kaj pa je hudega, če nekdo opravlja izpit pač nekoliko kasneje,ali celo čez eno leto, nič, najpomembneje je, da so živi in zdravi !" Joj, kako so ljudje dandanes razvajeni, kaj pa če letala ne bi več letela, ali zelo dolgo ne več. Cvetka, glede na naslov, je tudi ta, da so obtičali doma, a jim je doma tako slabo, ali kaj. In ja, zakaj ni šla prej, ne pa dva dni pred izpitom, da dobesedno leti iz letališča, gre mimo stanovanja, da osloži stvari, in leti dalje na izpit.
umbrella123
21. 04. 2010 08.42
mojcd, avto kupovat za magistersko diplomo? hmm, faxi zelo mastno zaracunavajo za mag. studij, se posebaj oxford (tudi do £20.000 - odvisno kaj studiras)...tako da dvomim... :) se pa strinjam glede tega, da 24ur tut marsikaj napihne in mozno da sploh ni blo tako in so oni lepo po svoje interpretirali njeno zgodbico :)
dori_
21. 04. 2010 08.29
Mislim, da so tu pozabli pojasnit, kaj je v resnici blo...kaj pa vem, mogoče je blo več kolegic, ki so štartale v Rimu, pobrale koga drugega v Beogradu...Mislim, bo treba malo bolj kritično razmišljat, pa ne vsega gar tak na besedo verjet...24ur.com pač niso vedno dosledni, drugače pa me ne briga kje se je vozla, so že meli svoje vzroke...sam da se lahk čemu posmehujete...primitivno:S
jokal
21. 04. 2010 08.25
seveda se ne vrne domov, če pa se vozi križom kražom po evropi in se zgubi.
dori_
21. 04. 2010 08.20
O moj bog, sloveska faušija spet. Pa saj ne morem verjet, čist standarden odgovor: zakaj pa ne študira doma? Študij v tujini ima marsikatere prednosti, te naredi fleksibilnega, iznajdljivega, bolj odprtega, kot tujec se moreš še bolj trudit kot domačini , vadiš jezik, spoznavaš tuje okoliščine in se v njih znajdeš etc. To ni kar tak,...in nekateri tukaj očitno poznate to punco zelo dobro in kolikšen kvocient ima in kako se v življenju znajde. Ni kar tako prit na tak faks....tukaj se seveda oglašajo tisti, ki nimajo pojma in govorijo na pamet. Namesto da bi punci privoščli, da lahko tam študira. Saj ni čudno, da se pol noben študent iz tujine več ne vrne domov.
jokal
21. 04. 2010 08.13
sem iz kranja. drugič, ko si mi bo mudilo v ljubljano na izpit se bom prvo peljal na jesenice.
monsun85
21. 04. 2010 08.06
enim se vidi, da ne veste kaj je faks, kaj šele kaj pomeni, ko se učis nekaj mesecev za en izpit, nato pa pride taka nepričakovana okoliščina. če seveda delate v bližnji gostilni oz. tovarni kamor vozi avtobus nimate takih problemov. butci!!!
jokal
21. 04. 2010 07.59
haha prvo so šle iz firenc v rim nameso na sever. in to s ciljem priti v london. če pa še preštudiraš da so nato še končale v beogradu, lahko brez predsodka rečeš, da te babe ne spadajo v oxford ampak v norišnico ali v vrtec.
mojcd
21. 04. 2010 07.58
Boga revica.....ljudju so na letaliscu po 7 dni z otroki, več 1000km od doma! Ja ce ne bo izpita ne bo ata mercedesa kupil verjetno
transam
21. 04. 2010 07.51
filozofija 1987: Se vsedla v avto in odpeljala? Folk zabit, še niste prebrali, da so trajekti tako polni, da sploh ne prideš na vrsto? Eurostar pa popolnoma zafilan in se sploh ne da dobiti karte? Malce pomolite nos iz vašega kurnika, potem pa pričnite pisati. A ja, a si ti tudi na Oksfordu študiral? Če je bila v četrtek panika za ponedeljkov izpit, potem bi v četrtek popoldan prosila nekoga, da jo pelje v Pas de Calais, tam bi se preložila na trajekt (ali kakršnokoli drugo plovilo za Dover) in od tam dalje z lokalnim vlakom. Garantirano pride v 48 urah !!!!!
jokal
21. 04. 2010 07.50
doma bi študirala, pa bi zdaj imela izpit. samo je bolj "fancy" v tujini, ker vsi rečejo "oooooooo ta je pa pametna, ker je v tujini". koliko pa je resnično pametna, se vidi na njenih kolegicah, ki potujejo v londonu preko rima in beograda z avtom. haha babe, raje si kupite zemljevid evrope kot da se preseravate z nekim študijem v tujini.
Tonček Balonček
21. 04. 2010 07.18
Bi pa izpite delal ustno! Ali pa tja poslal koga drugega, kot Marinič!
XardasM
21. 04. 2010 07.07
Tonček Balonček 20.04.2010, 23:08 -11 Če pomislim, kakšni kadri študirajo an Oxfordu, s ene zjokam le nad našim, ampak tudi nad britanskim šolskim sistemom, to je resniučno katastrofa! Zakaj ne more Evropa študija omogočiti pametnim in nadarjenim ljudem, ampak nekim "kuretinam", dopisovalkam na 24ur.com? A je to sploh možno? A imajo tam, v Oxfordu, tudi komunikologijo, sociologijo, neke managemente in podobno? Očitno!!! Ta ženska bo ćez par let gotovo kakšna Firs executive assisten na kak[ni na[i ambasadi ali pa v Bruslju tajnivca klak[ne evroposlanke! Kurnik pa;! To ni nivo ya bodo;e intelektuialce, sorry! Še športnice se ne smešijo tako! Ti sigurn neb pršo na tako univerzo ker bi se mogo prej naučit pisat :D
mraxxx
21. 04. 2010 07.04
A pri nas nimamo šol?
comment123
21. 04. 2010 07.02
Joj koliko vsi jamrajo! Če bi se pa zgodila nesreča, bi blo pa hudo, vsi bi tulili, zakaj se ni zaprlo zračnega prostora. Kaj pa je hudega, če nekdo opravlja izpit pač nekoliko kasneje,ali celo čez eno leto, nič, najpomembneje je, da so živi in zdravi !
Uroš Palhartinger
21. 04. 2010 06.33
Vsa Evropa ve, da je zračni prostor zaprt, izredne razmere pač. Bo pač opravljala izpit kdaj drugič...
Uroš Palhartinger
21. 04. 2010 06.32
Uboga, buci buci bu. Sedaj pa je zamudila izpit, tožba za odškodnino sledi...
levaki-tajkuni
21. 04. 2010 03.02
Ta študentka je verjetno samo kaka hčerkica naših poslancev..... Če se ji tako mudi naj bi vzela avto ali pa vlak. 48 ur je tam
Ulikses
21. 04. 2010 00.54
Pogovarjali smo se s slovensko študentko, ki je na magistrskem študiju v Oxfordu. Zaradi bruhajočega islandskega vulkana so ji do zdaj odpovedali že dva leta, zaradi česar je zamudila pomemben izpit. In ni edina. ja kristus sveti, res katastrofa...sem mislu, da ji je vsaj pol familije pomrlo...na vsaki normalni univerzni znajo take okoliščine upoštevat in dajo dodatno šanso študentom...glede na to, da je oxford mednarodna univerza, je blo takih študentov še več, kar pomeni, da ne bodo mogli kar cele letnike vršt zaradi enga bruhajočega vulkana