Slovenija

Leta 2009 desettisoči brez službe?

Ljubljana, 29. 12. 2008 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot najbolj črn scenarij za leto 2009 premier Pahor navaja, da lahko v letu, ko se bodo težave zaradi finančne in gospodarske negotovosti povečale, brez službe ostane nekaj 10.000 ljudi.

Napoved gospodarske rasti za Slovenijo je še vedno pozitivna, vendar so štiri trgovinske partnerice Slovenije, v katere gre 70 odstotkov vsega slovenskega izvoza, v recesiji. Gospodarske razmere se v teh državah ne izboljšujejo, ampak poslabšujejo, to pa se bo prek poslovnih tokov preselilo tudi v Slovenijo. Zato se mora Slovenija v tem času po svojih najboljših močeh znajti, je dejal premier Borut Pahor.

Pahor opozarja na recesijo v državah, ki so pomembne slovenske gospodarske partnerice.
Pahor opozarja na recesijo v državah, ki so pomembne slovenske gospodarske partnerice. FOTO: Dz-rs.si

Poleg predstavljenih ukrepov – med drugim se je vlada odločila zavarovati delovna mesta, ki bi bila v času normalne gospodarske rasti konkurenčna – bo vlada pripravila še nove ukrepe. Poleg tega pa ima pripravljene tudi druge strategije, je dejal premier in pojasnil, da gre za iskanje novih trgov tudi s pomočjo države.

V Združenem kraljestvu naj bi leta 2009 ukinili 600.000 delovnih mest. Tamkajšnji delavci bodo službe izgubljali tudi v letu 2010, ko bo številka narasla do milijona.

"Kar bo verjetno obeležilo prihodnje leto, je zgoščanje problemov, ki bodo postali večji zaradi okoliščin gospodarske in finančne negotovosti. Da bi jih uspešno rešili, potrebujemo jasne prednostne cilje, kaj je za nas bistveno, družbeno atmosfero, ki bo omogočala dialog in sprostitev političnih, socialnih in drugih frustracij, ki se bodo nabirale in potrebno preudarnost in odločnost, da potegnemo tiste poteze, ki so za premagovanje krize bistvene. Razumem, da so pred nami zelo zahtevni časi, a nanje ne gledam s strahom, pač pa z dolžnimi skrbmi in mislim, da jih lahko uspešno reguliramo," je ocenil.

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
01. 01. 2009 15.38
Take ministrice za znanost, kot je bila Kucler-Dolinarjeva, slovenski narod žal ne bo imel nikoli več! Pa a kdo ersno misli, da bo minister za znanost kak znanstvenik ali raziskovalec? Škoda časa!Gre za politični polozžaj in funkcijo, vsakega študioznega človeka z raziskovalno žilico je škoda za to! Si kdo predstavlaj Prešerna ali Cankarja (ta ni nikoli doštudiral!) kot ministra za kulturo?
zakretene
30. 12. 2008 19.01
Kakšna smola, inflacija v EU je padla pred nastopom vlade Borata Pahorja in tako le ta in njegova ekipa međunarodnih strokovnjakov ni imela prilike pokazati, kako se zniža inflacija. Ampak še vedno so tu rezerve, lahko bojo na primer celemu svetu pokazali kako se da voditi resor za znanost z diplomo opravljeno v 20 letih (saj je to nekako ta cifra, ne?)...
zogby
30. 12. 2008 18.34
alenkavizintin: Napisala si:\"Ne vem zakaj jih delodajalci sploh uporabljajo pri iskanju delovne sile.Zato imamo zavod za zaposlovanje\" Že vendar zavod za zaposlovanje skoraj nikomur nič ne najde(od trenutno 70.000 nezaposlenih bodo našli delo nekaj stotim!)to ni zadovoljivo. Delodajalci pa veliko raje uporabljajo \"agencijske delavce\" kot da bi jih sami zaposlili,ker če bi bili zaposleni bi jim ob odpustitvi morali plačati odpustnico(al kokr koli se temu reče) in jih imajo tako v šahu ter jih lahko izsiljujejo da delajo nadure(uradno te sicer vprašajo če si za,če pa ne ti pa v zelo bližnji prihodnosti kar naenkrat sporočijo iz agencije \"da ne potrebujejo več tvojih uslug\")itd. Agencije(res da ti plačajo pokojninsko in zdravstveno zavarovanje) ti isplačajo majhno plačo od 400-475€ namesto realne ki bi bila ene 650-700€ kolikor bi jo moral plačati delodajalec zaposlenemu(na tvoje prvo vprašanje je tu odgovor). Dejansko tako prihranijo povprečno 250€ pri vsakemu delavcu in to si potem delita delodajalec(podjetje) in agencija! Zgleda malo ampak pri tolikih delavcih je končna številka dokaj solidna in to vsak mesec! Pa še to ko si zaposlen prek agencije eno leto te malo pred tem kao \"odpustijo\" za en mesec(ker če si zaposlen dalj od enega leta te morajo zaposliti za stalno) in ti naročijo da se vrni čez en mesec ali pa pojdi h konkurenčni agenciji,kjer je enako! Tako se barabe ognejo zakonom in te vrtijo v začaranem krogu in ker dejansko nisi zaposlen za stalno tudi ne dobiš kreditov v banki in si u ku...u ter se težko postaviš finančno na noge! Vse to pa dovoli vlada ker takim barabam gleda skozi prste in se tolče po prsih kako so omejili nezaposlenost! Izumitelj tega načrta pa je bil Bajuk iz prejšnje vlade,upam da bo sedanja vlada kaj spremenila! Alenka ni bilo to tebi namenjeno,da nauš mislila da tebi solim pamet(pač si ravno ti zastavila to vprašanje),samo želim da ljudje to vidijo! ADMIN NE TEGA BRISATI !!!!
Tonček Balonček
30. 12. 2008 14.04
Zakaj Janša in Bajuk kot priznana strokovnjaka zin eksperta za gradnjo poti v blagostanje ne pomagata zahodnim državam in jim pokažeta, kako je treba delati? Gre za egoizem in patriotska čustva ter vse znanje hranita za svojo domovino, kjer se razdajata do onemoglosti?
zakretene
30. 12. 2008 13.42
@mobius: če je bila vlada JJ \"odgovorna\" za inflacijo, ki je bila v njenem času v celi EU na zgodovinsko visokih nivojih (ampak to ni bila ovira za nikogar iz stalinističnih strank KGB za pljuvanje po vladi JJ), potem bo vlada Borata Pahorja odgovorna za recesijo in izgubo delovnih mest.
Tonček Balonček
30. 12. 2008 12.50
Pa saj ni nobenega problema, dela ni le za lenuhe, za pridne ga je pa vedno dovolj! Zakaj takšna panika, saj ni več socializma!
mobius
30. 12. 2008 12.17
Sicer pa ta vlada je komaj začela in Janševci se še niste sprijaznili z izgubo oblasti, sicer je pa Janša srečen da sedaj ni na oblasti, ve se zakaj. Pa nisem ne za sedanjo oblast tako kot nisem bil za prejšnjo, tisti pa ki zagovarjate prejšno ali sedanjo vlado pa vam tako ni za ljudi ampak imate verjetno sami koristi iz tega. Pa kot sem rekel že prej nima smisla pisati o tem, ker takoimenovano krizo so zakuhali veliki kapitalisti in mešetarji na borzah.
mobius
30. 12. 2008 12.10
nekdo... 30.12.2008, 12:00 0 mobius jaz pa mislim da tebi ni inteligenca močnejša stran... zakretene je tako enostavno napisal da bi vsak bumbar mogu dojet poanto njegovega posta. Kdo odpušča vlada ali kapitalisti, je pa res da bi morali reducirati javni sektor.
mobius
30. 12. 2008 12.08
nekdo... 30.12.2008, 12:00 0 mobius jaz pa mislim da tebi ni inteligenca močnejša stran... zakretene je tako enostavno napisal da bi vsak bumbar mogu dojet poanto njegovega posta. Kar korakaj z njim v vrsti toliko o tvoji pameti.
nekdo...
30. 12. 2008 12.00
mobius jaz pa mislim da tebi ni inteligenca močnejša stran... zakretene je tako enostavno napisal da bi vsak bumbar mogu dojet poanto njegovega posta.
mobius
30. 12. 2008 11.57
Sicer pa nima smisla izgubljati časa z komentarji na teh straneh, dokler ne boste dojeli kdo odloča namesto vas o vas samih, in da je potrebna korenita sprememba na tem planetu.
mobius
30. 12. 2008 11.51
zakretene 30.12.2008, 09:25 0 Fantje, a niste pred volitvami obljubljali da nam bo pod \"levo\" vlado še boljše kot pod vlado JJ? Samo da so volitve mimo in že nam obljubljajo desettisoče novih brezposelnih, recesijo itd. itd. In to po 4 letih najvišje gospodarske rasti v zgodovini Slovenije in najmanjše brezposelnosti. Če v letu 2009 ne bo vsaj 6 % gospodarska rast, je treba te nesposobneže (v tem primeru tudi dokazane lažnjivce in prevarante) SD, LSD, Zahec skenslat Logika ti pa ni močnejša stran kje ti živiš kaj ima sedanja vlada s svetovno krizo, katero so pa tako zakuhali velekapitalisti.
Tonček Balonček
30. 12. 2008 11.50
Dol s Pahorjem in Križaničem, hočemo nazaj Janšo, Bajuka in Drobniča, predvsem pa Rupla, ne pa nekega Žbogarja ali kdo je že, nihče nas ne bo ustavljal na poti v blagostanje!!
Anja Mivšek 1
30. 12. 2008 11.39
dol s pahorjem
miha040
30. 12. 2008 11.33
v tej situaciji bi bil pa janša bolj primeren premier kot pahorček...namreč delam v gostinstvu pa imamo letos decembra veliko več biznisa kot lani in to ob kvazi recesiji ki meni še koristi.... lp
Tonček Balonček
30. 12. 2008 11.28
Nikoli ne bom razmel, zakaj naj bi bila ta vlada leva? Kapital podpira enako kot prejšnja, komunisti (bivši) so pa itak povsod, saj drugih sploh ni! V čem naj bi bil Pahor bolj komunističen kot je bil Janša? Zakaj ej npr. Cvikel bolj rdeč od npr. Erjavca ali kogarkoli! Ta razdelitev ne temelji na nobenem dejstvu ali rezultatih! Levih pri nas sploh ni!!!!
zakretene
30. 12. 2008 09.25
Fantje, a niste pred volitvami obljubljali da nam bo pod \"levo\" vlado še boljše kot pod vlado JJ? Samo da so volitve mimo in že nam obljubljajo desettisoče novih brezposelnih, recesijo itd. itd. In to po 4 letih najvišje gospodarske rasti v zgodovini Slovenije in najmanjše brezposelnosti. Če v letu 2009 ne bo vsaj 6 % gospodarska rast, je treba te nesposobneže (v tem primeru tudi dokazane lažnjivce in prevarante) SD, LSD, Zahec skenslat.
Franc Mihi? 1
30. 12. 2008 09.12
Kriza še ni dovolj velika, dokler lahko preberem v DELU, 27.12.2008, da finančno ministrstvo ocenjuje, da je v Sloveniji za en letni proračun države Slovenije nepobranih, to je utajenih davkov. Pošteni slovenski državljani, ki na debelo izigravajo državo in kradejo sodržavljane!? In do naj bi bila še zrela slovenska demokracija, in pošteni Slovenci?
alenkavizintin@yahoo.it
30. 12. 2008 08.41
Uroš83:Se podpišem pod tvoj post.Adecco in podobni paraziti živijo od žuljev zgaranih ljudi.Ne vem zakaj jih delodajalci sploh uporabljajo pri iskanju delovne sile.Zato imamo zavod za zaposlovanje.Na profesionalnost agencij za iskanje kadrov se ni moč zanašati.Če ne najdejo idelanega kandidata punudijo delodajalcu kar nekaj;samo ,da iztržijo svoj delež.Večkrat preverjeno.
zogby
30. 12. 2008 04.33
Uros83 Seveda ko se pa razlika med številom skriva v delu podjetji ki nudijo \"zaposlitev\" kot posredniki(Adecco,Interim,Manpower,...) To so samo priskledniki ki molzejo ljudi ki pošteno delajo in imajo zato manjšo plačo kot bi jo imeli sicer! Dejansko so pa te ljudje nezaščiteni pred pravom in jih agencije lahko vržejo na cesto kadar se jim sprdne! A je tuki kaka razlika med nezaposlenostjo in tem? Boste rekli tu vsaj prejemajo denar,že že vendar je težko prigaran za 425€ ! Tako da statistika je le pesek v uči!