Slovenija

Lenič in Toplak zaslišana

Ljubljana, 19. 04. 2006 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo sta pričala nekdanji in sedanji predsednik uprave KAD.

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD) v 83 gospodarskih družbah, je na današnji seji začela z zasliševanjem prič.

Preiskovalna komisija pod vodstvom Polonce Dobrajc
Preiskovalna komisija pod vodstvom Polonce Dobrajc FOTO: POP TV

Nekdanji predsednik uprave KAD Jože Lenič je komisijo dejal, da v času njegovega mandata ni prišlo do kršenja zakonodaje pri transakcijah, ki jih je s svojim portfeljem opravljal KAD. Zdajšnji prvi mož KAD Tomaž Toplak pa je dejal, da so se za prodajo deleža v Mercatorju družbi Istrabenz odločili zaradi nižjega dividendnega donosa, ki so ga v primerjavi z povprečno donosnostjo portfelja KAD takrat prinašale delnice Mercatorja in pa precenjenosti delnice Mercatorja v primerjavi s svetovnimi indeksi.

Sedanji prvi mož KAD Tomaž Toplak
Sedanji prvi mož KAD Tomaž Toplak FOTO: POP TV

Povprečje dividend naložb KAD znaša na letni ravni med pet in sedem odstotkov, Mercator pa je takrat izplačeval precej nižje dividende, je pojasnil Toplak in dodal, da so se za prodajo delnic pogovarjali z več slovenskimi kupci, na koncu pa so se odločili za prodajo Istrabenzu.

Toplak je spregovoril tudi o prodaji deleža KAD v Colorju kranjski Savi. Kot je dejal, so prodajo opravili na podlagi ponudbe Save, ki je imela v načrtu konsolidacijo kemične industrije v Sloveniji.

Lenič je članom komisije povedal, da se nekaterih stvari zaradi časovne oddaljenosti dogodkov, sam je funkcijo prvega moža KAD opravljal nazadnje pred tremi leti, ne spominja, poleg tega pa nima osebnega arhiva.

Kot je dejal, enotnega "recepta" za prodajo deležev KAD ni imel, ampak je obravnaval vsak primer posebej. Prodajnih načinov je bilo več, v družbi pa so si po najboljših močeh prizadevali izbrati takšnega, ki bi dal najboljše rezultate, je povedal Lenič in dodal, da ne izključuje možnosti, da bi bila kakšna transakcija lahko opravljena bolje, vendar pa so si v KAD takrat za maksimizacijo učinkov prizadevali po najboljših moče, delo uprave pa so nadzorovali tako notranji kot zunanji nadzorniki.

Glede političnih vplivov na vodstvo KAD je Lenič dejal, da "dirigiranj" takratnih nosilcev javnih pooblastil na upravo KAD pri konkretnih transakcijah ni bilo, so pa obstajali stiki z njimi. Šlo je za konceptualne stike, npr. ministra za zdravje je zanimalo koliko bo KAD prispeval v zdravstveno blagajno, finančnega ministra pa koliko v proračun.

Lenič: Prodaja delnic Dela racionalna

Nekdanji predsednik uprave KAD Jože Lenič je povedal, da so pri primerljivih poslih delnice prodajali s prevzemnimi ponudbami in tako dosegli višje cene
Nekdanji predsednik uprave KAD Jože Lenič je povedal, da so pri primerljivih poslih delnice prodajali s prevzemnimi ponudbami in tako dosegli višje cene FOTO: POP TV

Člane komisije, ki ji predseduje poslanka SDS Polonca Dobrajc, je med drugim zanimala prodaja deležev KAD v nekaterih podjetjih, posebej pa jih je zanimala odprodaja deleža v časopisnem podjetju Delo konec junija leta 2000 družbi Gorenje.

Kot je dejal Lenič, se je takrat na trgu pojavilo povpraševanje po teh delnicah, ponudnik pa je bil pripravljen plačati visoko ceno, približno 35 odstotkov nad tržnim tečajem. Nesprejem take ponudbe na podlagi vseh analiz ne bi bil racionalen, zato so se v KAD odločili prodati svoje delnice, je poudaril nekdanji prvi mož KAD.

Komisija brez članov LDS in SD

Najprej bo začela preiskovati prodajo državnih deležev v kranjski Savi, na seznamu pa so med drugim še Tovarna sladkorja Ormož, Gorenje, Delo, Autocommerce, Mercator, BTC, Color, Hoteli Palace, Jata, Pivovarna Union, Radenska, Fructal, Salonit, Termo, SCT, Intereuropa in Terme 3000.

Državni zbor je parlamentarno preiskovalno komisijo odredil konec lanskega novembra na zahtevo 39 poslancev SDS, NSi, SLS in DeSUS. Ti so zahtevo dopolnili s prednostno obravnavo domnevno sporne prodaje državnih deležev v Mercatorju, s čimer so upoštevali drugovloženo zahtevo 31 poslancev LDS in SD, ki so zahtevali, da se uvede parlamentarno preiskavo samo v primeru prodaje Mercatorja.

Preiskovalna komisija šteje po enega člana in nadomestnega člana iz vsake poslanske skupine, opozicijski LDS in SD pa v njej ne sodelujeta.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.