Slovenija

Lekarne bodo pošiljale podatke

Ljubljana, 08. 12. 2006 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Minister za zdravje Andrej Bručan je lekarnam naložil, naj Vzajemni pošiljajo vse zahtevane podatke.

Lekarne in Vzajemna so dosegle dogovor
Lekarne in Vzajemna so dosegle dogovor FOTO: POP TV

Predstavniki Lekarniške zbornice Slovenije in Vzajemne so na današnjem sestanku v zvezi s sporom okoli števila podatkov, ki jih morajo lekarne pošiljati zavarovalnici, in plačilu nadomestila za to s posredovanjem ministra za zdravje Andreja Bručana končno dosegli dogovor. Z 11. decembrom bodo tako lekarne Vzajemni pošiljale 13 zahtevanih podatkov, provizija za to pa bo 0,75 odstotka, kot določa novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, je po sestanku pojasnil Bručan.

"Mislim, da smo z današnjim sestankom zaključili dosedanje probleme na področju plačevanja lekarniških storitev, ki so nastali zaradi nesoglasja med Vzajemno in lekarnami," je ocenil minister. Z današnjim dogovorom je želel zagotoviti, da zavarovancem ne bo treba po povračila za lekarniške storitve na Vzajemno, kar bi bilo zelo slabo za zavarovance, je še pojasnil.

Andrej Bručan je posredoval v sporu med Lekarniško zbornico in Vzajemno
Andrej Bručan je posredoval v sporu med Lekarniško zbornico in Vzajemno FOTO: POP TV

Vseh 13 zahtevanih podatkov bodo lekarne skladno z dogovorom Vzajemni posredovale tudi vse za nazaj za obdobje od 1. marca dalje, je še povedal minister. Predstavniki lekarn in Vzajemne so danes z ministrom podpisali tudi sklep o danes dogovorjenem, čeprav se predstavniki lekarn po Bručanovih besedah s tem sklepom niso stoodstotno strinjali.

Dogovor za dodatno plačilo

Lekarne se sicer po Bručanovih besedah z zavarovalnicami lahko dogovorijo za dodatno plačilo za pošiljanje širšega nabora podatkov in večji obseg dela, kot je potreben za delovanje izravnalnih shem. Vzajemna pa bo v roku petih dni po prejemu zahtevanih podatkov lekarnam plačala zahtevke za plačilo. Po Bručanovih besedah pa lekarnarji danes niso želeli podpisati novih pogodb z Vzajemno, ampak bodo današnji dogovor uresničili na podlagi starih pogodb.

Vzajemna doslej ni hotela plačati vseh izdanih zdravil, ker od lekarn ni dobila vseh zahtevanih podatkov
Vzajemna doslej ni hotela plačati vseh izdanih zdravil, ker od lekarn ni dobila vseh zahtevanih podatkov FOTO: POP TV

Kot je znano, je bil predmet spora med lekarnami in Vzajemno število podatkov, ki bi jih morale lekarne posredovati zavarovalnici o zavarovancih te zavarovalnice, ki so jim lekarne v breme zavarovalnice izdale zdravila, in višina nadomestila, ki naj jo Vzajemna za to storitev posredovanja podatkov plača lekarnam. Lekarne so namreč zahtevale več kot štiri odstotke provizije za to, novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa v delu, ki ureja izravnalne sheme, določa, da ta provizija lahko znaša največ 0,75 odstotka.

Čufarjeva: Dogovora ni bilo, prevladali politični interesi

Predsednica Lekarniške zbornice Tatjana Čufar je poudarila, da to ni bil dogovor, temveč sklep ministra, s katerim pa se ne strinjajo
Predsednica Lekarniške zbornice Tatjana Čufar je poudarila, da to ni bil dogovor, temveč sklep ministra, s katerim pa se ne strinjajo FOTO: POP TV
Čufarjeva je poudarila, da je dekan ljubljanske Ekonomske fakultete Maks Tajnikar za lekarniško zbornico že izdelal tudi študijo, ki dokazuje, da bi provizija morala znašati 4,36 odstotka.

V Lekarniški zbornici Slovenije z danes sprejetim sklepom o posredovanju podatkov zdravstveni zavarovalnici Vzajemna niso zadovoljni. Predsednica zbornice Tatjana Čufar je poudarila, da to ni bil dogovor, temveč sklep ministra, s katerim pa se ne strinjajo. Zato na zbornici z odvetniki preučujejo, kakšne so njihove nadaljnje možnosti. "Menim, da je kar nekaj argumentov na naši strani, tokrat pa so očitno spet prevladali argument moči in politični interesi," je še ocenila Čufarjeva.

"Vse leto smo se trudili, da bi se minister opredelil do vprašanja, kateri so podatki, potrebni za delovanje izravnalnih shem, in kateri ostali. Po našem mnenju je med 13 podatki, ki jih je z današnjim sklepom določil minister, tudi kar nekaj takih, ki za delovanje izravnalnih shem niso potrebni, ampak so potrebni za poslovanje zavarovalnic po zakonu o zavarovalništvu," pravi Čufarjeva. Kot pravi, bodo naboru podatkov skušali argumentirano ugovarjati, prihodnji teden pa se bodo skušali sestati tudi z Agencijo za zavarovalni nadzor.

Jaklič zadovoljen z dogovorom

Vzajemna bo v roku petih dni po prejemu podatkov izplačala tudi vse zaostale škode, je pojasnil Marko Jaklič
Vzajemna bo v roku petih dni po prejemu podatkov izplačala tudi vse zaostale škode, je pojasnil Marko Jaklič FOTO: POP TV

Vsak dogovor je stvar kompromisa in tudi tu smo ga dosegli, je predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič komentiral današnji dogovor z lekarnami o zagotavljanju vseh zahtevanih podatkov zavarovalnici s strani lekarn in proviziji, ki jo bodo za to prejemale. S tem bo Vzajemna izpolnila tudi zahtevo Agencije za zavarovalni nadzor, je po sestanku s predstavniki lekarn pri ministru za zdravje Bručanu ocenil Jaklič in dodal, da so danes nekatere lekarne podatke že poslale ter da jim bodo v najkrajšem roku vse plačali.

Ministrstvo je posredovalo in tako bodo lekarne od ponedeljka naprej posredovale vse podatke, potrebne za likvidacijo škod, Vzajemna pa bo v roku petih dni po prejemu teh podatkov izplačala tudi vse zaostale škode, je pojasnil Jaklič. Kot pravi, točnega zneska vseh neplačanih škod ne ve, nabirajo pa se že vse od 1. marca dalje, ko je začel veljati zakon o izravnalnih shemah.

Ob tem je Jaklič poudaril, da so pravzaprav do danes prejeli vse potrebne podatke, ki jih zahteva tudi Agencija za zavarovalni nadzor, od 60 odstotkov lekarn (60 od 102 lekarn). Ker gre predvsem za večje lekarne, to predstavlja več kot 80 odstotkov celotnega trga z zdravili, je pojasnil. Podatkov po njegovih besedah niso pošiljale predvsem manjše zasebne lekarne, od javnih zavodov pa Celjske lekarne.

Glede podatka, da lekarne kljub današnjemu dogovoru ne nameravajo podpisati nove pogodbe z Vzajemno, je Jaklič pojasnil, da to zanje pomeni, da bodo dobivali zahtevanih 13 podatkov, ki jih potrebujejo. Provizije za te podatke, ki jo zakon omejuje na največ 0,75 odstotka, pa ne bodo mogli izplačati, saj bi jo lahko izplačali le na podlagi podpisane pogodbe. Provizija na podlagi neobstoječe pogodbe namreč ne morejo izplačati, zato je prepričan, da bo na koncu večina lekarn podpisala pogodbe.

O višini nadomestila Jaklič pravi, da je po mnenju Vzajemne ta kvečjemu previsoka in ne prenizka, kot zatrjujejo lekarne. Zato bi po njihovem mnenju morali neodvisni strokovnjaki, imenovani s strani ministrstva, pripraviti študijo o tem. Opozoril pa je, da bo vsako povišanje provizije bremenilo zavarovance, čemur pa v Vzajemni nasprotujejo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

max99
08. 12. 2006 16.25
Tale vzajemna je pa od hudiča.Pa kaj se sploh gredo.Naj jo ukinejo,zavarovanci pa drugam!Ko bo trglav prevzel 600000 zavarovancev se sigurno ne bo ni bunil!To naj naredijo pa bo JAKLIČ čisto tiho!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!