Slovenija

Legendarni režiser se je sprijaznil, da počasi odhaja

Ljubljana, 21. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
17

Skoraj sočasno sta v njuno življenje zarezali dve kruti diagnozi. Kostumografinji Barbari Drmota so potrdili raka materničnega vratu, nato je za ALS-om zbolel njen partner Vinci Vogue Anžlovar, režiser legendarnih filmov, tudi prve uspešnice v samostojni Sloveniji 'Babica gre na jug'. Barbara je uspešno prestala zahtevno zdravljenje, za njegovo bolezen, ki povzroča hudo mišično oslabelost in je že močno napredovala, zdravila ni. V čustvenem intervjuju sta nam zaupala, kako se z vsem skupaj spopadata, česa se bojita, česa si želita.

Še vedno se s trohico humorja spominjata obdobja okoli novega leta 2023, ko so v resnici v njunem življenju zavladali šok, strah in kaos.

Najprej zaradi Barbarinega raka materničnega vratu. "Simptomi so bili krvavenje med spolnimi odnosi, kot kontaktne krvavitve. Najprej smo mislili, da je to povezano s kontracepcijo in sem zamenjala cel kup kontracepcije," se spominja Barbara Drmota.

Nato je predčasno izsilila bris, ki je bil HPV pozitiven. Čakala jo je operacija, kemoterapija, obsevanje in tudi dve brahiradioterapiji. "To je pravzaprav notranje obsevanje. Vstavijo sonde in igle neposredno v tumor. Potem greš za 24 ur na obsevanje, gre za nepremično ležanje in vsako uro 10 minut obsevajo," pojasnjuje. 

Barbara Drmota
Barbara Drmota FOTO: POP TV

Zdravljenje je bilo uspešno, zdaj je pri svojih 35 letih že v menopavzi.

Ni bil išias

Med njeno bitko pa so danes 60-letnemu Vinciju Vogue Anžlovarju potrdili degenerativno bolezen živčevja ALS. Začelo se je, ko je šel nekega dne s psom do bližnjega slapu in se je zaradi močnih krčev v nogah komaj privlekel domov, opisuje. "Zdravnik je posumil na išias, šel sem na fizioterapijo, tam pa so mi izmerili, da nimam oživčenih mišic," pripoveduje.

Režiser Vinci Vogue Anžlovar na snemanju filma
Režiser Vinci Vogue Anžlovar na snemanju filma FOTO: POP TV

Bolezen je kmalu pokazala zobe in ga obsodila na hojo s palico, zato je lansko poletje temeljito izkoristil. Še zadnjič je hodil po peščenem morskem dnu, ne da bi se bal padca, še zadnjič vozil čoln. Potem sta mu najprej oslabeli leva roka in desna noga. Začelo je vplivati na govor in požiranje. Tudi na hojo, ne more več brez hojice, pa tudi z njo včasih pade.

Ve, da se bo zadušil

Četudi vsak s svojimi skrbmi, sta se z Barbaro ves čas ljubeče podpirala, poiskala sta tudi psihološko in psihiatrično pomoč. Voljo jima je vlivalo delo, njun zadnji skupni projekt je mladinski film Tartinijev ključ, ob strani jima ves čas stoji družina.

Vinci trenutno jemlje zdravila proti ubijalskim krčem, pa za jetra, pomirjevala in antidepresive, zaspi s pomočjo morfija. V krvi ima vse manj kisika, slabijo mu tudi mišice, ki raztegujejo pljuča. "Tako da ... Še malo," je stvaren.

Kot pravi, je živel polno življenje in sprijaznil se je, da počasi odhaja.

Pravi, da se najbolj boji za bližnje, ki ga bodo enkrat našli mrtvega. "Tukaj se na koncu v bistvu zadušiš. Padeš v komo in se zadušiš," razloži. Zaveda se, da se to lahko zgodi kmalu, ob vse večji izgubi dostojanstva pa bi si zase želel evtanazije.

Četudi vsak s svojimi skrbmi, se ves čas ljubeče podpirata.
Četudi vsak s svojimi skrbmi, se ves čas ljubeče podpirata. FOTO: POP TV

"Zdaj sem v breme vsem, pa sam sebi še najbolj. V bistvu nič več ne morem," ga žalosti. In največji Barbarin strah: "Egoistično: kako bom brez njega. Ker ni samo breme, je veliko, veliko več."

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PegySue
21. 09. 2024 09.31
+1
Saj nevem kaj bi rekla,razen tega,da je za zjokat tragično vse skupaj. Na srečo ima otroke,ki ga obiskujejo in ljubečo partnerko. Želim mu mirne dneve,ki so pred njim,v krogu najdražjih. Pošiljam pozitivne misli....
PomisliNaSonce
21. 09. 2024 09.22
+1
Več sistema, manj zdravja. Več ugajanja drugim, manj miru v sebi. Odmik, ignoriranje...prezir, samo to te lahko reši. Ker v tem sistemu ima diagnozo že rojstvo
gullit
21. 09. 2024 09.19
+5
Kruto. Ista bolezen kot naš znani hokejist. Mora zbrati okoli miljon za zdravljenje, ki ni zanesljivo, preverjeno. Žalostno. Držite se
hondica
21. 09. 2024 08.53
+18
Uživajmo zivljenje, dokler smo zdravi.
speedstar
21. 09. 2024 08.44
+20
Moja mati je imela ALS. Popolnoma razumem zakaj si želi evtanazije.
JAZsemTI
21. 09. 2024 08.35
+21
Spomnim se kaj je zaželela moji babici sostanovalka ob 89. rojstnem dnevu: “Da ne bi preveč bolelo, ko bo treba oditi. “ Vsi bomo nekega dne odšli in verjetno je med zadnjimi željami res to, da ne bi prej preveč trpeli. Novodobni človek je premalo v stiku s smrtjo in trenutki minljivosti zato je družba tako zmedena, neptrpežljiva in nestrpna. Pa je čisto preprosto. Imeti lepo življenje, ki naj osreči tudi druge. Vinci hvala za lepe trenutke, ki jih brez tebe ne bi bilo. Pojdi v miru.
AxisDeus
21. 09. 2024 08.30
+23
Imam vse zakramente in sem odraščal v krščanski tradiciji, ampak tega, da se nekaterim bolj humano zdi, da te nekdo na nebu počasi duši, kot da bi privoščil odhod, ki in kot si ga sami želijo, po katerem bi bila smrt samo še počitek po napornem dnevu, ne bom nikoli razumel. Vinci, naj bo kar najbolje, zame bo Babica pač vedno tvoj najboljši film in med top 10 slovenskih. Kot bi nekako srhljivo napovedal, da ti kaj takega ne bo nikoli omogočeno!
MucaNeGrize
21. 09. 2024 08.21
+14
tragično, žalostno...grozno...evtanazija v ch pa predraga ....
BeGood
21. 09. 2024 08.21
+36
Ob tako krutih diagnozah te preplavijo misli, koliko manj trpljenja bi bilo, če bi sredstva, ki jih človeštvo ali celo zgolj peščica ljudi namenja oboroževanju in uničevanju človeštva, namenili raziskavam zdravljenja hudih bolezni.
c00kies
21. 09. 2024 08.21
+27
Ta ALS je še ena groza od groze v kopici groz, ki jih premorejo naše bolezni sveta. Za vsakega mi je hudo, ki mora dati to prekletstvo skozi. Naj mu bo pot čim lažja 😢
slovenka62
21. 09. 2024 08.05
+24
Škoda ker bi še kakšen dober film zrežiral.Res kruto je to življenje.Zakaj ??
presnet
21. 09. 2024 08.03
+32
Grozna bolezen, škoda da ni zdravila. Vinci legenda.
yastoo
21. 09. 2024 08.00
+32
"Zaveda se, da se to lahko zgodi kmalu, ob vse večji izgubi dostojanstva pa bi si zase želel evtanazije." In nekateri naši Primci in ostali kvazi pravičniki bi vzeli nekomu pravico do izbire.
Dragica Cegler
21. 09. 2024 08.16
+18
Upam,da vsi ti ki so podtaknili referendume k volitvam, tudi to izpeljejo do konca.Se pa bojim,da je bil to samo piar golobnjaka.