Slovenija

LDS predlaga Ropa za mandatarja

Ljubljana, 04. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Člani sveta LDS so soglasno določili podpredsednika stranke in finančnega ministra Toneta Ropa kot kandidata LDS za mandatarja nove vlade. Drnovšek bo v naslednjih dneh odstopil z mesta predsednika liberalnodemokratske stranke.

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

Drnovšek je v zadnjih mesecih Ropa že večkrat omenil kot svojega naslednika na mestu premiera, prvo razpravo o Ropu kot najboljši izbiri za mandatarja pa je svet liberalne demokracije opravil že na julijski seji v Domžalah. Generalni sekretar LDS Peter Jamnikar je pred sejo sveta LDS povedal, da drugih tem - spremembe v vladi, odstop predsednika stranke, sklic kongresa LDS - na seji predvidoma ne bodo odpirali. Jamnikar je tudi napovedal, da se bodo do konca tedna ločeno sestali z vodstvoma SLS in DeSUS. Predsednik sveta LDS Gregor Golobič pa je dejal, da bodo o teh vprašanjih razpravljali v začetku prihodnjega leta, ko se bodo dogovorili tudi o datumu izrednega kongresa. Takoj po seji sveta LDS je prišlo do prvega koalicijskega srečanja med LDS in ZLSD.

Kot je po sestanku povedal kandidat LDS za mandatarja za sestavo nove vlade Tone Rop, je bilo srečanje namenjeno zlasti vsebinskim poudarkom dela nove vlade ter vprašanju, kako čimprej oblikovati novo, učinkovito vlado. Podobno je vsebino sestanka povzel tudi podpredsednik ZLSD Miloš Pavlica, ki je pojasnil, da so z vodstvom LDS govorili predvsem o ključnih programskih ciljih, ki naj bi jih koalicija uresničila do konca mandata - gre predvsem za cilje na področju makrofiskalne in zaposlovalne politike, zdravstva, zavarovanja in regionalizma, podrobnosti pa bodo opredelili v nadaljnih pogajanjih.

Bosta tudi SLS in DeSUS pristali na enako koalicijsko pogodbo?

Anton Rop
Anton Rop FOTO: POP TV

V izjavah po nedeljskih predsedniških in lokalnih volitvah sta bolj "zahtevna" predsednika ostalih dveh koalicijskih strank. Prvak ljudske stranke Franci But je tako povedal, da pričakuje tudi pogajanja o spremembah koalicijske pogodbe. Če se bodo uspeli dogovoriti "o pravih vsebinah in o nekaterih spremembah", so pripravljeni podpreti tudi Antona Ropa. SLS dodatnih ministrskih mest ne pričakuje, medtem ko DeSUS po besedah predsednika Antona Rousa pričakuje dva ministrska resorja. Vseeno pa v najmanjši koalicijski stranki, ki nima ministrskega resorja, napovedujejo podporo Ropu kot mandatarju.

SORODNI ČLANKI