Slovenija

LDS obžaluje Golobičev odstop

Ljubljana, 14. 12. 2006 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prvak LDS obžaluje izstop Golobiča, saj bi stranka v tem času potrebovala tudi njegove razmisleke za prihodnost.

Golobič po poročanju časnika Dnevnik odhaja iz LDS
Golobič po poročanju časnika Dnevnik odhaja iz LDS FOTO: POP TV


Gregor Golobič, ki je bil dolga leta desna roka predsednika vlade in stranke Janeza Drnovška, je izstopil iz stranke Liberalnih demokratov Slovenije, je za 24ur.com potrdila tiskovna predstavnica stranke Petra Škofic. "Golobič je v torek obvestil stranko, da izstopa iz njenega članstva. Zapisal je, da mu je bilo v osebno čast in zadovoljstvo do pred nekaj let soustvarjati njeno vsebino in podobo," je povedala Škoficeva.

Kacin je še povedal, da je bil Golobič dolga leta eden najbolj odgovornih članov LDS in je s svojim delovanjem pustil v stranki neizbrisen pečat
Kacin je še povedal, da je bil Golobič dolga leta eden najbolj odgovornih članov LDS in je s svojim delovanjem pustil v stranki neizbrisen pečat FOTO: POP TV

Predsednik LDS Jelko Kacin njegov izstop obžaluje, saj bi stranka v tem času potrebovala tudi njegove razmisleke za prihodnost, je za 24ur.com pojasnila Škofičeva in dodala, da je bil Golobič po Kacinovih besedah "eden od najbolj odgovornih članov stranke do svojega umika pred nekaj leti".

Kot so sporočili iz stranke, je v LDS letos vstopilo 743 novih članov, izstopilo pa jih je 126.

Podpredsednica stranke Zdenka Cerar pa je izrazila prepričanje, da se bo vrnil, če bo "začutil, da ima v stranki kaj povedati". Cerarjeva je tudi povedala, da Golobičev odhod za stranko zagotovo pomeni izgubo. Ocenila je, da izstop pomeni izraz kritike, da razmere niso take, da bi se Golobič v stranki lahko videl. "Pomeni pa tudi opozorilo, da se moramo bolj poenotiti, kot smo se," je dejala. Poudarila je, da je LDS v vsebinskem pogledu, v stališčih do "velikih problemov države", popolnoma enotna. Prizadevajo pa si, da bi konsenz dosegli tudi na organizacijskem področju. Podobo stabilnosti LDS uničuje dejstvo, da so posamezniki usmerjeni na medsebojna obračunavanja, je dejala. Napovedala je, da bodo na kongresu stranke 27. januarja "ljudje povedali, kaj mislijo" tudi v programskem, vsebinskem pomenu. Vidi pa tako možnost, da bo vodstvo na kongresu dobilo zaupnico, kot tudi možnost za odstop vodstva.

Tudi poslanec LDS Marko Pavliha je dejal, da izstop obžaluje. Vsak izstop iz stranke namreč jemlje kot "zelo slabo novico, kot udarec stranki, ki ga ne potrebuje". Prepričan pa je, da Golobič v politiki še ni rekel zadnje besede. Poslanec Milan Petek pa je izstop ocenil kot signal, da je zadnji čas, da v LDS skušajo poenotiti pogled na trenutno in bodoče stanje v stranki.

Golobič ni imel več upanja

Za časnik Dnevnik pa je Golobič povedal, da je bil njegov izstop iz stranke le vprašanje časa. "Vztrajal sem zaradi precejšnjega števila ljudi, ki jih cenim in so še v LDS," je dejal za časnik in dodal: "V nasprotju z mano so imeli upanje, da bo LDS iz začaranega kroga nekako izstopila. Če bi izstopil pred dvema letoma, bi s tem morda omajal upanje, da je še mogoče kaj narediti."

Golobič je v profesionalno politiko vstopil leta 1988 kot član predsedstva republiškega komiteja ZSMS, najbolj pa je bil aktiven kot generalni sekretar LDS v času, ko je stranko vodil še Janez Drnovšek. Sodeloval je pri oblikovanju vseh eldeesovih vladnih koalicij in vodil strankine volilne kampanje. Iz aktivnega sodelovanja v politiki se je umaknil leta 2004 po volilnem porazu LDS. Še pred tem je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami odmeval njegov odhod v zagorsko podjetje Ultra.

Gregor Golobič je četrti vidnejši član stranke, ki je izstopil iz LDS
Gregor Golobič je četrti vidnejši član stranke, ki je izstopil iz LDS FOTO: POP TV

V začetku leta je svoje zamrznjeno članstvo iz LDS umaknil predsednik republike Janez Drnovšek, kmalu zatem pa sta se za izstop odločila še njen nekdanji izvršni direktor Bogdan Biščak ter Drnovškov svetovalec Ivo Vajgl, ki je bil protikandidat Jelka Kacina za predsednika LDS. Oktobra je z mesta podpredsednika stranke odstopil Matej Lahovnik.

Za konec januarja prihodnje leto je napovedan kongres liberalnih demokratov, na katerem bodo po odstopu podpredsednika Lahovnika volili novega podpredsednika. Po napovedi predsednika stranke Jelka Kacina bodo glasovali tudi o zaupnici njegovemu delu. Poslanec in nekdanji šolski minister Slavko Gaber je prepričan, da bi morala stranka po porazu na evropskih, parlamentarnih in lokalnih volitvah poiskati osebo, ki bi strnila vrste v največji opozicijski stranki ter oblikovala alternativni vladni program, zato je pozval Kacina k odstopu.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
15. 12. 2006 13.31
Nam rdečim ostane še Heineken pivo. Še edino, ki ponosno nosi rdečo zvezdo.
jaka37
15. 12. 2006 13.03
partija propada in razpada. Kučan poskuša najti rešitev iz ozadja, a mu ne gre in ne gre. Jankovića je narod že spregledal, ko se mu je zgodilo Sostro, laž glede štadiona, nespodobno vedenje in še in še. Kaj sploh še ostane rdečim?
pumpar@volja.net
15. 12. 2006 12.26
Nevem zakaj je bilo tisto kar sem jaz napisal izbrisano...
balon200
15. 12. 2006 10.16
Upam, da so Lds ljudje nekaj pogruntali in da na nek način, magari z novo stranko že delajo na preobratu, na naslednjih volitvah. Pošteno povedano, ljudi kot je recimo Bajuk, me je enostavno strah. Imam občutek, da je ta Bajuk kar malo zanesen od oblasti, oddaja nek tak bolan aroganten ego-vibe. Tip je premalo uravnovešen in nevaren, takšni ne bi smeli biti na oblasti.
*Alien*
14. 12. 2006 22.33
Gajšek, jaz za tale vaš prispevek potrebujem prevod. Za hec sem ga prebral še dvakrat. Pa mi spet nič ni jasno.. Kaj pomeni IW?
vladimir_gajsek@yahoo.com
14. 12. 2006 17.17
PARTIJNOST IN NACIONALNOST? - Gregor Golobič, ki je bil dolga leta desna roka predsednika vlade in stranke Janeza Drnovška, je izstopil iz stranke Liberalnih demokratov Slovenije, je za 24ur.com potrdila tiskovna predstavnica stranke Petra Škofic. "Golobič je v torek obvestil stranko, da izstopa iz njenega članstva. Zapisal je, da mu je bilo v osebno čast in zadovoljstvo do pred nekaj let soustvarjati njeno vsebino in podobo," je povedala Škoficeva. - Tako se zapiše javno, v zakulisju pa se niti g. poslanec J.Kacin ne bo več hvaličil, kako da se partija nenehno in vsebolj krepi... V resnici pa so se začeli vrstiti odstopi: najprej dr. Dimitrij Rupel kot minister za zuananje zadeve, ko se je iz Londona z zasebnim letalom pripeljal v cd povedat nekaj stavkov o tem, kako so doma nekdaj božičevali..., bilo je na ljubljanskem Zboru za republiko. Že takrat so nekateri trdili, pojasnjevali, da je po Ruplovem odstopu češ konec partijske krize... V resnici pa, poročajo,- "Za konec januarja prihodnje leto je napovedan kongres liberalnih demokratov, na katerem bodo po odstopu podpredsednika Lahovnika volili novega podpredsednika. Po napovedi predsednika stranke Jelka Kacina bodo glasovali tudi o zaupnici njegovemu delu. Poslanec in nekdanji šolski minister Slavko Gaber je prepričan, da bi morala stranka po porazu na evropskih, parlamentarnih in lokalnih volitvah poiskati osebo, ki bi strnila vrste v največji opozicijski stranki ter oblikovala alternativni vladni program, zato je pozval Kacina k odstopu." Nekaj v tej partijski politiki hudo škripa. Že ko je gospod Zoran Janković dobesedno triu7mfiral in je g. Kanduč prejel tako malo glasov kot eldeesovski kandidat za ljubljanskega župana, je bilo povsem razvidno, da so dejanske razmere te partije tako rekoč ničesne..., aroganca eldeesovcev pa ne more nadomestiti niti sedanjega triumfalnega ljubljanskega župana Zorana Jankovića... Nedvomno so bili dr. Dimitrij Rupel, Lahovnik in Golubič po svoje, kljub partijnosti, med ljudmi priljubljeni. Ko je izstopil M. Pavliha - ta je prisostvoval titinskim zlim maniram nacionalista, človeško pasemsko Plemenitega na njegovem vrtu, verjetno ni ob/žaloval, da je odšel iz politike... Ko je liberalna partijnost izgubila Iva Vajgla, tega resnega diplomatskega človeka, je tudi prejela dokajšen udarec, pa ni nihče niti prosil, naj Ivo Vajgl ostane, mu ni obljubil zmage... Po drugi plati pa kakor a/politični populizem in prevlada zavezništev... Partija v opoziciji ne bi smela zapravljati pozitivnih lastnosti, ki jih je imela vsaj v 12letnem vodstvu dr. Janeza Drnovška, ko je bila spravljivost dogovorno na vrhu, seveda ob izvršilnih dolžnostih, četudi v žlahtnem političnem duhu napredovanja in narodnega odličnega gibanja: vsem očitkom in polresnicam skozi politične igrice navkljub. Partijnost se mora dogajati očitno v 21.stoletju bolj humano! Vladimir Gajšek, IW
malasutra@gmail.com
14. 12. 2006 16.02
super. upam, da se obeta nova leva ali levosredinska stranka. čas bi že bil, da se prevetri politika pri nas. če ne, bomo še en mandat morali prenašati janšo, kar je naravnost grozno.
bnam 2707
14. 12. 2006 15.37
Ko se barka potaplja jo podgane zapuščajo.Samo tale barka je že davno potopljena.Pa ne zaradi Kacina. Morali bi vprašat numerologe za novo ime.Morda bi jim odgovarjalo novo ime SRT. (asociacija je zgolj slučajna,pravilno je: stranka razpuščenih tolovajev).
*Alien*
14. 12. 2006 11.17
Gledam in gledam, pa ne morem ugotoviti, na koga me tale Gregor spominja. Isti profil, isti obraz.. Samo mlajši in z več lasmi.. Mi kdo pomaga?
Tonček Balonček
14. 12. 2006 10.58
Seveda da je izstopil, očitno mu je zalaufalo drugje in se zdaj ne bo "blatil"! s članstvom v stranki. Samo članstvo v neki stranki pri nas velja za "mehko prostituiranje in oportuniztem", ki ga nihče ne ceni in spoštuje. Razni socio in javnomnenjski "raziskovalci" bi seveda o tem napravili veliko študij in raziskovalnih nalog, problem je v tem, ker ni naročnikov, morda g. Golobič, iz veselja, če bo v Zagorju veliko zaslužil je možnost še večja, stroške lahko donira. Morda bi skupaj s honorarji njegovega bivšega šefa napisal kakšno knjigo ("Kako smo jih nategovali in se trudili?", za recenzijo bi naprosila Slavenko Drakulić ali še koga iz lokalnih virov). Za lektoriranje im marketing bo poskrbela MK, morda še vključijo kakšno nagradno žrebanje, 1. nagrada bo sprevidenje resnice, 2. potovanje v Darfur, 3. pa stradanje najmanj 30 dni.
Dusan111
14. 12. 2006 10.02