Slovenija

LDS na majavih tleh

Ljubljana, 24. 01. 2007 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik LDS Jelko Kacin je dejal, da bo sprejel vsak izid glasovanja o njegovi nezaupnici na kongresu stranke.

Na vprašanje, kaj sam pričakuje od zaupnice, je prvak LDS dejal, da bo sprejel vsak rezultat
Na vprašanje, kaj sam pričakuje od zaupnice, je prvak LDS dejal, da bo sprejel vsak rezultat FOTO: POP TV

Izvršni odbor LDS je na današnji seji sprejel manifest stranke, s katerim želijo krepiti državo in ohranjati pomen države na področjih, kjer jih ta država zapušča, hkrati pa se umakniti iz gospodarstva, medijev in avtonomije javnih ustanov. Predsednik stranke Jelko Kacin je po seji dejal, da bo sprejel vsak izid glasovanja o njegovi nezaupnici na sobotnem kongresu stranke. Hkrati je Kacin poudaril, da hoče s kongresom "vladajoči garnituri ob bok postaviti resno alternativo".

Člani frakcije LDS v ljubljanskem mestnem svetu so izstopili iz stranke. Da zpuščajo LDS, so Roman Jakič, Vika Potočnik, Jani Moderndorfer, Peter Božič, Dunja Piškur Kosmač in Stane Pajovnik, vodstvo LDS obvestili danes.

Člani izvršnega odbora so pred kongresom LDS na seji obravnavali besedilo programskega dokumenta - manifesta LDS, ki je bil v notranji razpravi stranke in tudi javni obravnavi skoraj eno leto. Hkrati pa so sprejeli sklep, da omenjeni manifest ponudijo članom kongresa v potrditev. Na seji so se seznanili tudi z listo kandidatov za svet stranke, o kateri bo tekla razprava na samem kongresu.

Dušan Keber je o vsebini manifesta dejal, da v LDS želijo krepiti državo in ohranjati pomen države na področjih, kjer jih ta država zapušča. V manifestu tako načrtujejo odmik od tistih področij, "kjer trenutna oblast krepi svojo prisotnost - v gospodarstvu, medijih in v avtonomiji javnih ustanov," je dejal kandidat za podpredsednika stranke Keber.

Kacin pričakuje, da bo LDS uporabila ta kongres za strnitev svojih vrst, za sprejem svojega manifesta ter za njegovo razglasitev. Povedal je še, da v imenu drugih ne more govoriti o nadaljnjem članstvu v stranki, pri tem pa dejal, da Matej Lahovnik ni bil prisoten na današnji seji.

LDS: Gaspari je vrhunski strokovnjak

Na seji so obravnavali tudi obtožbe, ki so doletele guvernerja Banke Slovenije Mitjo Gasparija, da naj bi BS namerno prirejala in v tujino pošiljala podatke, ki bi Slovenijo prikazali kot nesposobno izpolniti konvergenčne kriterije za vstop v območje evra. V liberalni demokraciji razumejo obtožbe na račun Gasparija "kot napad in poskus nekaterih političnih strank, da dnevni politiki podredijo BS," in dodali, da "gre za osebno diskreditacijo vrhunskega strokovnjaka, ki je uspešno vodil BS v zadnjih šestih letih, kar so jasno potrdile tudi evropske institucije".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.