Slovenija

LDS kritizira vlado

Ljubljana, 03. 08. 2006 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

LDS ocenjuje, da vlada v svojem mandatu pri največjih uspehih ni igrala zelo pomembne vloge.

Na današnji novinarski konferenci so poslanci LDS Matej Lahovnik, Pavel Gantar in Majda Širca ocenili, da si vlada za največje uspehe pripisuje preveč zaslug.

Po mnenju LDS si vlada ne zasluži pohvale.
Po mnenju LDS si vlada ne zasluži pohvale. FOTO: POP TV

Država se ni umaknila iz gospodarstva

Dobri gospodarski rezultati Slovenije so posledica zelo ugodnih okoliščin na naših ključnih izvoznih trgih in pri tem vlada ni imela veliko zaslug, prav tako pa je največje delo pri ukročeni inflaciji opravila Banka Slovenije in ne vlada, je opozoril Lahovnik.

Lahovnik meni, da vlada ni zaslužna za dobre gospodarske rezultate Slovenije.
Lahovnik meni, da vlada ni zaslužna za dobre gospodarske rezultate Slovenije. FOTO: Dare Čekeliš

"Pri umiku države iz gospodarstva bi lažje govorili o umiku gospodarstva iz države," je nadaljeval Lahovnik. Tuji investitorji kot je belgijska KBC, se umikajo iz Slovenije, hkrati pa je politike v gospodarstvu vse več, je opozoril in dodal, da tudi pri najnovejšem predlogu vlade za umik KAD in SOD iz slovenskega gospodarstva ni podanega nikakršnega časovnega roka za umik predvsem "tam, kjer je veliko denarja, tam se bo očitno slovenska politika pasla še kar nekaj časa".

Inflacija je monetarni fenomen, na katerega vlada nima velikega vpliva, je še menil Lahovnik, za uvedbo evra pa je prav, da si sedanja vlada pripiše določen del zaslug, čeprav je znano, da je bil konvergenčni program za uvedbo evra sprejet že v času prejšnje vlade.

Slabo izvrševanje proračuna

Gantar je v oceni dela vlade v prvem polletju letošnjega leta opozoril, da v načrtih proračuna za naslednji dve leti vlada na veliko zapravlja, hkrati pa je izvrševanje proračuna za leto 2006 razmeroma slabo in je administrativna sposobnost črpanja sredstev vlade razmeroma nizka in okorna. Vlada zaostaja tudi na področju sprejemanja podzakonskih aktov, kar se kaže predvsem pri čedalje bolj pogostih opozorilih Evropske komisije na zaostajanje pri implementaciji novih direktiv in regulacij evropskega pravnega reda. Hkrati je vladi očital, da najzahtevnejše ovire, kot je davčna reforma, vedno odmika v prihodnost in nič konkretnega ne naredi.

Slabo ravnanje pri nakupu miz

Lahovnik je ocenil tudi ravnanje vlade pri nakupu operacijskih miz in oklepnikov za Slovensko vojsko. Pri tem se kaže odnos vlade do državljanov, ker so za nakup operacijskih miz, ki so ključnega pomena za kakovostno življenje državljanov, potrebovali dve leti, medtem ko so nakup oklepnikov opravili v nekaj tednih, je menil Lahovnik.

Na koncu so se poslanci LDS dotaknili še priprav na lokalne volitve. Ocenili so, da je nastop Zorana Jankoviča kot neodvisnega kandidata za župana v MOL prijetna popestritev politične scene v Ljubljani, ki jih vzpodbuja k temu, da v Ljubljani predstavijo svojo najboljšo ekipo. Hkrati se jim ne zdi sporno, če del LDS podpre Jankoviča.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pavel.ferluga@siol.net
05. 08. 2006 13.11
Me ne zanima "kontrola" forumov. Važno je kako se forumci obnašajo. Oblast pri njih nima moči. Jaz valutiram napisano, ker odseva posamezno mnenje in prepričanost. Torej? Ne mešati vlad, ki niso nikoli ugovarjale posameznikom na forumih. Celo Drnovšek prosto pove svoje mnenje, čeprav blodi.
jimi.hendrix@email.si
05. 08. 2006 08.39
pavel.ferluga, vse spodaj naštete forume je "privatizirala in kontrolira" sedanja oblast, prav tako kot je to v svoji vladavini počela prejšnja. What goes around, comes around
pavel.ferluga@siol.net
05. 08. 2006 08.31
Gadni. Ni treba halucinaciji. A ste kdaj obiskali kak forum?Kar sem povedal je, na žalost, povsod zaznavno. Poskusite pogledati, recimo, na siol forume ali na RKC forume, da o delovih in RTV sploh ne govorim.
anakos@email.si
04. 08. 2006 21.43
O opranih glavah: mnoge glave so oprane! Ene že/še iz šole. Kakšne glave so oprane iz cerkve. Mnoge so oprane od časopisov, TV novic. Kdo lahko trdi, da res popolnoma nič ni opran, niti en sam trenutek, niti na eno temo? Vsak od nas je oblikovan od mnogih stvari. In mnogi, ki trdijo, da so popolnoma svobodni v svojem mišljenju, pogosto ne poznajo vse resnice. In so pogosto vsaj malo pristranski. Mene prepričajo ljudje, ki ne žalijo, ki se izkažejo za resnično zavzete delavce, ki so človeško občutljivi in ne gredo preko trupel ... Teh vidim več bolj na desni, a tudi na levi jih poznam, na desni me pa tudi ne prepričajo vsi. Ko povem svoje mnenje, se pogosto zavedam, da vsega na tisto temo ne poznam. Skušam pa spoznati obe (vse) strani, vsaj malo. (Ni mi vseeno, če govorite tako na splošno ali vse na počez kar nekaj, ne da bi pravzaprav poznali drugo stran.)
gadni@email.si
04. 08. 2006 20.07
pavel.ferluga Vi imate pa res halucinacije. Kje ste videli kak napad na cerkev. Pa tisto o partijskih šolah smo tudi že preživeli. Pluralbost je temelj demokracije to bi morali vedeti, ne pa da nekoga, ki izrazi drugačno mnenje etiketirate za Komunista itd...
pavel.ferluga@siol.net
04. 08. 2006 19.27
No, nekaj, kar je res razvidno pri vseh slovenskih levičarjih, je pomanjkanje prepričljivih argumentov, zato se na vsakem koraku poslužujejo edine metode obrambe z napadom na RKC in verske zadeve. Ne morem razumeti te obsedenosti, ki je prisotna tudi v teh komentarjih. Govorite o indoktrinaciji desnice (ne vem, če imamo v Sloveniji pravo desnico), o polstoletni indoktrinaciji partijskih šol pa se ne zavedate. Najboljši in eklatanten dokaz indoktrinacije, je prav to ihtavo sovraštvo do Cerkve in vsega, ki ga ta predstavlja. V nobeni EU državi ne boste naleteli na tako globoko psihopatijo glede sovraštva do Cerkve. A se res ne zavedate, da presegate že vse mere dostojnega razpravljanja. Nerazumljiva žolčnost, ki predstavlja šibkost argumentaciji, če jih tako lahko imenujemo. Nisem konfesionalen vernik, ampak ne morem razumeti tega sovraštva, ki je prisoten povsod in v vseh mogočih formah. Bolano.
knes
04. 08. 2006 19.08
poleg tega bi bilo potrebno poudariti, da napadi 'ad hominem' kazejo na argumentacijsko nemoc in intelektualno ubostvo udelezencev pogovora :). lep vikend
knes
04. 08. 2006 19.04
zainteresirane moram obvestiti da seveda ne hodim v cerkev, tako da lahko svoje prazne naboje usmerite v drugacne vrste tarc. da pa sem se vam prikazal kot predstavnik 'klera', pa mi je bilo jasno ze vnaprej :).
krašvc
04. 08. 2006 18.17
Berem komentarje,nekateri ste tako vneti zagovorniki ene ali druge opcije,pa si mislim ti morajo biti dobro plačeni da tako hvalijo ene in šinfajo druge,da imate čas verjetno vam je LDS priskrbela dobro službo da jo tako hvalite,kajti jaz ne bi hvalil ene ali druge opcije niti za plačilo,
doki007@email.si
04. 08. 2006 17.46
LDS > NSI SDS SLS DESUS; brez SD,.... aha ta formula velja še danes,sedanja vlada se zgovarja samo na prejšno vlado,čeprav je sama na oblasti,....zdaj je pa že čas da naredi kaj SAMOSTOJNO,........
gadni@email.si
04. 08. 2006 17.33
albertinum - Se strinjam, le da knes in še marsikdo tega ne ve. Veliko takih poznam !
albertinum@excite.com
04. 08. 2006 17.17
Gadni, načeloma res, ampak Knes mora svojo zmoto spoznati tudi v srcu in biti v svojem kesanju resnicoljuben. Bog namreč spozna prevarante. Mislim, da bo imel Knes kar veliko dela, preden bo boga prepričal, da ima v resnici rad svoje bližnje in da jim odpušča (tudi komunistom, ki so prav tako božji otroci).
gadni@email.si
04. 08. 2006 17.08
knes lahko mirne duše zmerja in žali vsakogar, ki ne misli tko kot on. Brez problema lahko počne še večje svinjarije. Knes gre potem v cerkev in vse mu je odpuščeno, tako, da je čist in nedolžen !
mojcico
04. 08. 2006 16.46
Koliko je ubogih čvekačev ala knes, ki jim je od usranih pleničk naprej sam kler motivacija in z leti afrodizijak, ki politiko kapirajo tako, da lahko zmaga samo tisti, ki bluzi kot on in njemu podobni, kaj pa je zares /ne/narejenega pa itak ne razume. Zato bi mirno poslovenil KNES v SNEK in v slabi slovenščini, ki jo samo tako ta desni poznajo, prevedael v kačo, kača je pa v naši glavi v glavnem strupena. Kaj to pomeni za Slovence pa ni treba razlagat.
albertinum@excite.com
04. 08. 2006 16.41
Knes, kako zanimivo, ko s svojega ultraarogantnega ultradesničarskega ultraklerikalnega oltarja zmerjaš druge, da so ultra... Verjamem, da si veren, zato se moraš malo zamisliti nad svojimi dejanji, da ne bo prepozno. Bog s takšnim žaljenjem in zmerjanjem ne more biti zadovoljen. Če te zaradi vse živčnosti zadane infarkt, se lahko že jutri znajdeš pred samim peklenščkom.
knes
04. 08. 2006 16.19
jimi.hendrix, jocejo predvsem opranoglavci, ki tako ali tako se v zivljenju niso volili drugega kot LDS ali SD. med njimi je veliko takih, ki se jim povsod prikazuje kler, iz grobov pa jim lezejo domobranci. aja, pa celo to, da levicarski skrajnez Kacin vsak teden na TVS razlaga svoje nebuloze in do popolnosti ter javno pili svoj ultraaroganten slog, se jim zdi znak zmage klerofasizma in simptom prevzetih medijev.
albertinum@excite.com
04. 08. 2006 16.07
Jaka, kar se tiče razkola v LDS, ni razkol v SD, SDS in NSi nič manjši, a se pač ne piše o tem.
Rijad Proši?
04. 08. 2006 15.16
jaka37- interesno društvo je Slovenijo pripeljalo v Evropo. Ti pa se nisi nič spremenil, še zmeraj si butelj.
jimi.hendrix@email.si
04. 08. 2006 15.05
jaka37, dej se no umirit malo, pa sej so ti fajn možgane oprali. SDS so bili izvoljeni, ker so LDS iz leta v leto postajali vedno bolj zanič, vendar je ljudem prekilepo po 12 letih. Sedaj pa po komaj dveh letih že vsi jočejo. Mar ni to dovolj dober pokazatelj, da je zdaj še huje? Retorično vprašanje...
jaka37
04. 08. 2006 14.54
knes, se strinjam s tabo. Sicer pa veš kaj pravijo, ko nekdo nima idej in dobrih namenov, mu ostane zgolj kritika. LDS do danes ni predstavila enega konkretnega predloga. LDS ni znala na vladi in LDS ne zna v opoziciji. Zato sploh ni čudno, da imajo takšen razkol znotraj stranke, ki je pravzaprav bila vedno interesno združenje in ne stranka.