Slovenija

LDS kritizira 'divjo privatizacijo'

Ljubljana, 09. 10. 2006 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V LDS ne nasprotujejo privatizaciji zdravstva, toda politika ministra Bručana kaže na "divjo privatizacijo".

Bo v slovenskem zdravstvu prevladala želja po dobičku?
Bo v slovenskem zdravstvu prevladala želja po dobičku? FOTO: POP TV

V LDS načeloma ne nasprotujejo privatizaciji zdravstva, toda politika ministra za zdravje Andreja Bručana na tem področju kaže na "divjo privatizacijo", ki s podeljevanjem koncesij poteka brez strategije, analiz prednosti in slabosti ter brez dialoga z državljani in veliko večino zdravstvenih delavcev. Generalna sekretarka LDS Meta Vesel Valentinčič je Bručanovo politiko kritizirala na primeru slovenjebistriškega zdravstvenega doma.

Po njenih besedah je v domu zaposlena le še petina zdravnikov, ostalo delo pa so prevzeli koncesionarji. Toda slednji na primer ne zagotavljajo dovolj dežurstev, tako da dežurstva splošne prakse opravljajo ginekologi, je dejala Veselova in dodala, da sedaj zdravstveni dom nima več preventivnih programov. Poudarila je, da je bil dom še nedavno vzorčen primer zdravstvene ustanove, ki je imela odlično razvito preventivno dejavnost in je prejela certifikat kakovosti ISO 9001/2000, in sicer za celotno dejavnost doma.

Prepričana je, da s privatizacijo, kot se je izvedla v slovenjebistriškem zdravstvenem domu, ni več zagotovljena celovita zdravstvena varnost prebivalstva. Generalna sekretarka največje opozicijske stranke je tudi opozorila, da računsko sodišče ne opravlja nadzora nad koncesionarji in porabo njihovih sredstev, čeprav so del javne zdravstvene mreže.

Andrej Bručan
Andrej Bručan FOTO: POP TV


Poslanec in kandidat LDS za mariborskega župana Milan Petek je dejal, da razmere v mariborskem zdravstvenem domu niso tako kritične kot v Slovenski Bistrici, bi se pa lahko ob podobni politiki podeljevanja koncesij hitro poslabšale. Po njegovem mnenju se lahko zgodi, da bo v slovenskem zdravstvenem sistemu, ki glede na mednarodne primerjave deluje dobro, prevladala želja po dobičku ter da koncesionarji ne bodo imeli zaposlenega ustreznega kadra in ne bodo dovolj vlagali v izobraževanje.

Na novinarsko vprašanje o interpelaciji zoper Bručana je dejal, da imajo zanjo "obilo materiala", ni pa mogel govoriti o tem, kdaj bi bila lahko vložena. Bručan je med najresnejšimi kandidati za interpelacijo, o njeni vložitvi pa bo odločala poslanska skupina.

Bručan zavrača očitke

Na ministrstvu se strinjajo, da je potrebno okrepiti nadzor tako pri javnih zavodih kot pri koncesionarjih, vendar se po njihovem mnenju s podeljevanjem koncesij nadzor ne izgublja, saj ta s koncesijami nima nobene neposredne povezave. Zavračajo pa obtožbe, da finančnega nadzora pri koncesionarjih ni, "saj so koncesionarji za sredstva, ki jih dobijo kot javni delavci, finančno popolnoma odgovorni vsem inšpektorjem".

Pri podeljevanju koncesij v zdravstvu gre za javno zdravstveno oskrbo, ki jo lahko opravljajo tudi zasebniki, in ne za uvajanje samoplačništva. Storitve se bodo namreč še naprej financirale iz javnih sredstev. Podeljevanje koncesij tudi ni divja privatizacija zdravstva, kot to skušajo prikazati nekateri, so v odzivu na očitke LDS o "divji privatizaciji" zdravstva zapisali na ministrstvu za zdravje.

Ministrstvo za zdravje je s podeljevanjem koncesij razširilo mrežo javne zdravstvene službe, povečalo dostopnost do storitev in skrajšalo nekatere čakalne dobe, obenem pa je pri podeljevanju koncesij upoštevalo določila veljavnega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je veljal zadnjih 14 let.

Poudarjajo, da v tem mandatu ni bilo podeljenih bistveno več koncesij kot v zadnjih 14 letih, "pa tudi nič pretresljivega se lansko leto in letos ne bo zgodilo, da bi lahko govorili o divji privatizaciji".

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Modri ogenj
11. 10. 2006 11.13
- Mah, Pod LDS je šlo navzdol, ampak evo zobarja se je vsaj dalo dobit. Zdaj pa ti ne pomaga osnovno dodatno nadstandard, da bi dobil enega, ki bi ti za že plačan dnar karkoli napravu (so roki taki, da ti zobi prej izpadejo - tako, da moraš še enkrat plačat - direkt na roko). Pri Bručanu je šlo skratka še precej bolj navzdol, kot je prej pri LDS. Trenutni sistem je najslabše kar imamo lahko (imamo javni sistem, ki za javni denar ni sposoben večini plačnikov nuditi ničesar). In za razvoj dogodkov v to žalostno smer je Bručan še kako zaslužen. Staremu sistemu je odstranil vse kontrole, novega pa ni vzpostavil. Ivan.bistrica - se POPOLNOMA strinjam. Sisteme je treba dosledno razdvojit (z morebitno izjemo urgenc). Kdor je del privat sistema naj bo plačan samo s privat dnarjem, kdor je del javnega pa naj bo javnega naj bo plačan SAMO z javnim denarjem. Velja za zavarovalnice, ambulante, zdravnike, .... janezGorenc - Primerjalno plačujemo za tisto, kar dobimo zelo zelo veliko.
Uporabnik113189
10. 10. 2006 11.34
@janezgorenc, zavarovalnice so vreča brez dna. Povečaj premijo in povečal boš dobiček in njihove plače, pacienti bodo pa na istem.. Plačujemo premalo za zavarovanje?? HUH? Ni problem privatizacija. Ampak tisti, ki si želijp delat privat naj si kupijo prostor, opremo in gredo na svoje. Za zaposlene v javnem zdravstvu pa privatne prakse ni.
ivo55
10. 10. 2006 08.59
Edina možnost da se izognemo kraji skupnega denarja, čakalnih vrst, ki se umetno ustverjajo je samo v principu - če si zasebnik si SAMO ZASEBNIK če si v javnem zdravstvu PRIVATNE PRAKSE NI. Mešanje enega z drugim pomeni, da se zdravnik dopoldne špara za popoldansko delo in kopiči sanitetni materil, ki ga bo porabil privat.
janezgorenc@email.si
10. 10. 2006 08.14
Jaz pa mislim, da plačujemo premalo za zdravstveno zavarovanje. Res! Potem je logično, da zavarovalnice rečejo, da več kot samo toliko pacientov na dan ne bodo plačale, bolnišnice pa si ne smejo delati izgub, zato vrste. Če plačate pa samoplačniško, se lahko vrsti izognete. o je logično. Ni pa logično, da je to isti zdravnik kot dopoldne v isti orfinaciji in z isto opremo, ki je ni kupil sam. Ne vem sicer , koliko najemine plačujejo, prepričan pa sem, da plačujejo davke. Narobe je edino to, da so s tem nelojalna konkurenca zdravnikom, ki so si ordinacijo postavili sami in si stranke dobili sami, z dobrim delom, oglaševanjem, itd. Zdravnikom, ki delajo dopoldne tako, popoldne pa drugače, pa pacienti padejo naravnost v naročje. To se mi zdi zelo sporno. Vendar imajo podobne rešitve tudi po drugih državah, npr. celo na Danskem. Žal ne gre drugače, izgleda. LP, Janez
DIDAKTIK@SIOL.NET
10. 10. 2006 06.32
EH--to ni še nič!!!! KRANJSKA porodnišnica; čeprav je zraven nov prizidek, da ima že vsak zdravnik svojo ordinacijo in skret, ima še vedno 30 let stare postelje in omarce! Ko je žena nazadne rojevala v tej porodnišnici, so VSE jamrale kako so nerodne stare in visoke postelje, pa pride teta na obisk in ostale ženske, ki so dolgo nazaj tam rodile in razložijo da je vse isto in da so res malomarni !
ferrari
09. 10. 2006 16.55
Ni mi jasno zakaj se LDS oglaša,ko pa je ravno njihova stranka,ko je bila na vrhu toliko licenc izdala za zdravnike in to mino razpisa. Še vedno mi pa ni jasno,kako lahko zdravniki delajo na davkoplačevalski denar razne storitve oz.v javnih ustanovah in si polnijo svoje denarnice,brez da bi kaj plačali davka na storitev,ki so jo opravili. Npr.; Imel sem prometno nesrečo v kateri sem si poškodoval koleno in bi moral čakati 3mesece,da bi prišel na vrsto,če bi pa prišel k njemu v privatno ordinacijo,ki je na istem naslovu in mu plačal 200eur.bi pa bil na vrsti čez 3dni,in ki je tu potem pravica,da si moremo zdravje plačevati in s tem tiste,ki nimajo denarja pustijo trpeti in kakor da so majn vreden narod.Ali ni to ravno sprožila LDS z divjo privatizacijo.Sram naj bo njih in tiste zdravnike,ki tako ravnajo. Drugače jih pa tako veže zdravniška etika,da je potrebno pomagati vsem ljudem neglede kaj in kdo je,ampak naši zdravniki so ravno takrat manjkali v šolah,ko so o tem predavali.