Slovenija

LDS in SD še na ustavno sodišče

Ljubljana, 12. 06. 2006 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi parlametarne preiskave v zadevi Mercator sta opozicijski stranki vložili še ustavno pritožbo.

Uprava Mercatorja
Uprava Mercatorja FOTO: Dare Čekeliš

Skupina poslancev LDS in SD je danes na ustavno sodišče vložila pritožbo zoper aprilski sklep vrhovnega sodišča, da zavrne pritožbo obeh strank, ker je upravno sodišče zavrglo njuno tožbo proti predsedniku DZ Francetu Cukjatiju, ki ni odredil parlamentarne preiskovalne komisije o Mercatorju. Podrejeno so na sodišče vložili še zahtevo za oceno ustavnosti zakona o parlamentarni preiskavi ter poslovnika o parlamentarni preiskavi.

Po prepričanju SD in LDS je pravica ene tretjine poslank in poslancev do uvedbe parlamentarne preiskave nesporna ustavna pravica, ki mora biti zavarovana in zagotovljena. "Zoper samovoljno kršitev te pravice mora biti zagotovljeno pravno varstvo," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril prvopodpisani pod zahtevo, poslanec SD Miran Potrč.

Niti zakon o parlamentarni preiskavi niti poslovnik o parlamentarni preiskavi po mnenju vlagateljev ne vsebujeta določb, kdaj in v kakšnih primerih smeta predsednik državnega zbora in državni zbor presojati utemeljenost uvedbe parlamentarne preiskave na zahtevo tretjine poslancev. Ustavno sodišče naj na predlog podpisnikov ugotovi, da sta oba dokumenta v neskladju z ustavo.

Kavarniška debata o Mercatorju

Milan M. Cvikl: Preiskovalna komisija kot kavarniška debata
Milan M. Cvikl: Preiskovalna komisija kot kavarniška debata FOTO: POP TV

Poslanec LDS Milan M. Cvikl je povedal, da je obstoječa preiskovalna komisija, ki jo je DZ ustanovil na zahtevo 39 poslancev SDS, NSi, SLS in DeSUS ter preiskuje številne primere prodaje delnic, med njimi tudi Mercatorjevih, "kavarniška debata". Komisija namreč po njegovih besedah deluje zaščitniško, saj ne preiskuje prodaj delnic, temveč zakriva dejstva in si kupuje čas. Navedbe je pojasnil z dejstvom, da je preiskovalna komisija izprašala direktorja Slovenske odškodninske družbe (SOD) Marka Pogačnika v pičlih 24 minutah, predsednika uprave Kapitalske družbe (KAD) Tomaža Toplaka pa celo zgolj v 14 minutah.

Kot je znano, je DZ novembra lani na zahtevo poslancev koalicijskih strank ustanovil parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preučuje domnevno sporne prodaje deležev KAD in SOD v 83 gospodarskih družbah. Ker je med njimi tudi Mercator, odreditev dveh parlamentarnih preiskav na isto temo po Cukjatijevih besedah ni dopustna. S tem naj bi po mnenju LDS in SD prišlo do kršitve ustavne pravice poslancev teh dveh opozicijskih strank, zato so se pritožili na upravno sodišče.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.