Slovenija

Lažna zdravila in velike obljube o zdravljenju s čudežnimi učinki

Ljubljana, 17. 09. 2022 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
29

Uživanje zdravil kupljenih prek spleta predstavlja tveganje za zdravje, saj se pojavlja nešteto ponaredkov, so ob svetovnem dnevu varnosti pacientov opozorili predstavniki Lekarniške zbornica Slovenije. Uporaba zdravil, kupljenih na ta način, je namreč lahko nepravilna ali celo nevarna. Oglasi za farmacevtske izdelke na spletu so pogosto dvoumno zasnovani in zavajajo potrošnike. Izdelkom pripisujejo lastnosti zdravil in čudežne učinke, v resnici pa so prehranska dopolnila. Kako prepoznati zavajajoče oglaševanje?

Farmacevti opažajo, da potrošniki vse pogosteje iščejo farmacevtske izdelke, ki so oglaševani na spletu. Na Lekarniške zbornica Slovenije opozarjajo, da so mnogi tovrstni oglasi spletna prevara. "Pogosto ugotavljamo, da so bili kupci zavedeni. Izdelkom se namreč pripisuje lastnosti zdravil, medtem ko gre v resnici za prehranska dopolnila. Zato moramo preveriti in prepoznati več sumljivih znakov na spletu," je pojasnil nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi 'Vprašaj o svojem zdravilu' pri Lekarniški zbornici Slovenije Bojan Madjar.

Ponudniki nekaterih prehranskih dopolnil, ki jih oglašujejo na spletu, lažno obljubljajo čudežne zdravilne učinke teh izdelkov oz. jih lažno predstavljajo kot zdravila.
Ponudniki nekaterih prehranskih dopolnil, ki jih oglašujejo na spletu, lažno obljubljajo čudežne zdravilne učinke teh izdelkov oz. jih lažno predstavljajo kot zdravila. FOTO: Shutterstock
Svetovni dan varnosti pacientov, ki ga obeležujemo 17. septembra, poteka pod geslom 'Zdravila brez škode'. V ospredje postavlja ozaveščanje prebivalcev o pravilni uporabi zdravil, v skladu z navodili, saj ta pripomore k izboljšanju zdravja ljudi in večji kakovosti življenja.

Ti oglasi so običajno velike obljube o lastnostih zdravljenja s čudežnimi učinki in revolucionarna odkritja. "Izdelki so predstavljeni z lastnostmi zdravljenja bolezni, a na spletni strani ne uspemo nedvomno preveriti, ali gre za zdravilo," je izpostavil Madjar. Da gre za prevaro, lahko posumimo tudi, če spletni prodajalec ponuja občutni popust – v vrednosti več kot 50 odstotkov – ki so časovno omejeni. Ponudnik s tem želi še bolj pritegniti potencialnega kupca. "Nikakor vas naj ne prepričajo tudi lažna pričevanja zadovoljnih kupcev in mnenja domnevnih znanstvenikov ter zdravnikov. Pogosto uporabijo tuje fotografije, ki jih je moč najti tudi drugje na spletu pod drugim imenom," je obrazložil.

Znak za previdnost so tudi manjkajoči podatki o podjetju in pomanjkljive kontaktne informacije – na voljo je zgolj obrazec za sporočilo – v zadnjem času pa celo sami pokličejo za naročilo. "Običajno uporabijo tudi brezplačni poštni predal pri ponudnikih, kot so gmail.com ali hotmail.com, kar je še en znak, ki lahko kaže na prevaro," je dodal Madjar.

Mnogi 'farmacevtski izdelki' so na spletu oglaševani kot izdelki, ki imajo lastnosti zdravil, a so v resnici prehranska dopolnila.
Mnogi 'farmacevtski izdelki' so na spletu oglaševani kot izdelki, ki imajo lastnosti zdravil, a so v resnici prehranska dopolnila. FOTO: Shutterstock

Vsaka spletna stran, ki prodaja zdravila zakonito, mora biti označena z EU logotipom

Prehranska dopolnila niso zdravila, so živila, ki dopolnjujejo prehrano. Če je izdelek predstavljen kot zdravilo, potem mora imeti dovoljenje za promet v Sloveniji, so pojasnili na zbornici: "Na spletni strani 'Centralna baza zdravil' v iskalnik vnesete ime izdelka in preverite, ali je pod tem imenom dejansko registrirano zdravilo. Na spletni strani Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinsko tehnične pripomočke (JAZMP) lahko tudi preverite, ali je izdelek omenjen med tistimi, ki jih je JAZMP obravnavala in ugotovila, da so predstavljeni z lastnostmi za zdravljenje, čeprav niso registrirani kot zdravila."

 V Evropski skupnosti zdravila lahko nakupujemo prek spleta. Da bi se izognili tveganju za nakup podstandardnih ali ponarejenih zdravil, je prodaja dovoljena le v spletnih lekarnah ali specializiranih prodajalnah za zdravila, ki so pridobile dovoljenje za izdajanje zdravil prek spleta. Vsaka spletna stran, ki prodaja zdravila zakonito, mora biti označena z EU logotipom, kar omogoča lažje razlikovanje med zakonitimi in nezakonitimi spletnimi lekarnami oziroma prodajalnami. Na 'Mreži javne zdravstvene službe', ki se nahaja na internetni strani ministrstva za zdravje, lahko preverite, ali deluje spletna stran zakonito, in če so navedeni kot ponudniki, ki so pridobili dovoljenje za izdajo zdravil prek medmrežja. "Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu. Na primer, spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov. Pogosto tudi opažamo, da se ponudniki sumljivih izdelkov hvalijo, da je bilo tako imenovano zdravilo razvito v Sloveniji ali v kateri od evropskih držav, medtem ko je domena registrirana izven EU. Ti ponudniki se namreč zavedajo, da je veliko lažje reševati morebitne spore in utrpeti pravne posledice nedovoljenega oglaševanja, če gre za podjetje v EU," je utemeljil Madjar.

Uporaba zdravil kupljenih prek spleta je lahko nepravilna ali celo nevarna.
Uporaba zdravil kupljenih prek spleta je lahko nepravilna ali celo nevarna. FOTO: Shutterstock

Države imajo strogo določeno zakonodajo, ki ureja področje zdravil, zato da bi zagotovile varnost svojih državljanov. Na medmrežju je nadzor težje doseči in lahko pogosteje prihaja do izkoriščanja stiske, v kateri se nahajajo bolniki zaradi svoje bolezni. "Lekarniški farmacevti smo kot zdravstveni delavci zavezani k spoštovanju poklicne etike. V okviru tega lahko pacientu priporočamo le zdravila ali druge izdelke, za katera presodimo, da pacientu lahko koristijo. Najbolj pomembno pa je to, da pacienta ne izkoriščamo za poslovne koristi," je strnil Madjar.

Lekarniška zbornica Slovenije je opozorila tudi na številne ponaredke zdravil, ki jih ponujajo na spletu, in na možne zaplete. "Beležimo podatke o težavah, ki jih imajo ljudje zaradi napačne uporabe zdravil, in tudi podatke o dodatnih zapletih pri zdravljenju, ki so s tem povezani," je izpostavila predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič.

Svetovna zdravstvena organizacija si je sicer zastavila štiri temeljne cilje, ki jih povzema tudi slovenska strategija. Pri zbornici se med njimi najbolj posvečajo pomembnosti opolnomočenja pacientov in njihovih skrbnikov za aktivno sodelovanje pri varni uporabi zdravil. Lekarniška stroka je v Sloveniji in v tujini zato razvila storitev 'pregled uporabe zdravil' z osebno kartico zdravil. "Lekarniška zbornica Slovenije si prizadeva, da bi bila ta storitev pravica iz zdravstvenega zavarovanja za vse paciente, ki jo potrebujejo. Pristojno ministrstvo pa ne prepozna vrednosti te lekarniške storitve, čeprav so raziskave doma in v tujini pokazale njeno dodano vrednost za paciente," je poudarila Potočnik Benčičeva.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
18. 09. 2022 10.55
+1
vsi portali ste polni teh "čudežnih zdravil"...čemu? ja, ker vam naročnik plača reklamo!
borjac
18. 09. 2022 08.52
+3
Zdravstvene inšpekcije bi morale vsa ta zdravila, ki so dobra za vse temeljito analizirati, prepovedati, in nabiti tako visoke kazni da bi te "zdravniške strokovne pomoči" propadle, na žalost gremo pa ravno v drugo smer, reklame za razne tablete, kapsule, praške, kreme ......... ki zdravijo vse so preplavile VSE TV KANALE, očitno jim ta stvar zelo dobro nese, kajti drugače si takih več urnih reklam ne bi mogli privoščiti, pa povsod navajajo strokovnjake dr. ta pa dr. oni, pa kašen dr. z nemškim priimkom, pa cene poglejte izpod 50 € skoraj ne dobiš nič, torej strokovne analize in kazni tako velike da uničiš te šarlatane.
Stolček
17. 09. 2022 21.56
+3
Medicina je tako napredovala, da je že vsak bolan..Če nisi, pa te naredijo bolanege.
Arhaist_1
17. 09. 2022 10.03
+2
Kaj pa cepiva, a ta zadnji dve leti so bila pa učinkovita al kako,...
nikhrast
17. 09. 2022 14.44
+0
Vsa zdravila in cepiva pa res ne morejo vedno biti učinkovita, to bi moral vedeti, samo poglej koliko zdravil imamo za znižanje krvnega pritiska, pa vsako zdravilo ima svoje stranske učinke.
Stolček
17. 09. 2022 21.55
+1
nikhrast, zdravila in cepiva niso ista. Zdravila izločiš skozi telo, cepiva ne. So lahko unčikovita, če gredo skozi večletne pocedure, presejevalne teste, itd.Ne pa, da so zdaj ljudje poskusni, testni osebki.
borjac
18. 09. 2022 08.56
+0
Saj ni problem , če nočeš se pač ne boš cepil, si pa lahko kupiš za pol penzije raznih kapsul, kremc ......to pomaga, še najbolj pomagajo Cipresine koreninice.
JApajaDAja
18. 09. 2022 10.56
Trident Poraza
17. 09. 2022 09.59
+3
A cepivo pa Paxlovid? Hahaha
Ramzess
17. 09. 2022 09.58
+2
Prepisano: Bo potreben totalni reset na področju zdravil in zdravljenja. Farmakomafija je uspela totalno izkriviti pogled na zdravstvo, naravno zdravilstvo, z enormnimi podkupninami in lažnim marketingom.
Vakcinar
17. 09. 2022 09.28
+4
Nekoc sem zasledil. Vi niste bolani, žejni ste. Preden kupit e zdravila, preverite najprej to.
brabusednet
17. 09. 2022 09.08
+7
Tudi naši znani zdravniki se reklamirajo in prodajajo taka kvazi zdravila.Kako to dovolijo,če vemo,da je to samo pobiranje denarja in še škodljivo po vrhu.Golobarji z tem se malo ukvarjate ne pa samo kadre svoje nastavljat.Verjetno se to tudi brez davka prodaja vse počes.
disorderliness
17. 09. 2022 09.41
+4
Saj tako je! Če človek ne verjame Herti in primariju doktorju Majiču, kako bo verjel šele Kacotu, Kreku in Beovički? Samo vprašam.
disorderliness
17. 09. 2022 09.46
+1
Pa še to. Če Herto skenslajo, NovaTV izgubi zadnjega sponzorja. Prej bi šlo igrati na to igro, kakor na zdravje ljudi.
borjac
18. 09. 2022 09.00
+1
Samo eno vprašanje tebi brabusednet, ali si isti nasvet kot si dal sedaj "golobarjem", ki so na oblasti 3 mesece, torej ali si isti nasvet dal tudi Janšistom , ki so prisotni v vladajoči politiki že 32 let, ne vem zakaj je potrebno vsako stvar takoj politizirati.
Draža
17. 09. 2022 09.06
+6
Vsa ta prodaja teh zdravil preko neta je samo obarvana nevtralna zadeva,ki potem psihološko misli, da bo nekaj, sploh ko se odšteje velika vsota, ne nasedajte.Ne kapljic, čaja, tablet in napitkov.
ActiveR
17. 09. 2022 09.04
+3
Spet poskus monopolizma, dajmo vse zatret kar ni farmacija. Sam kemijo bi radi prodajal s kilometrskim popisom neželjenih učinkov, že na začetku več škode kot koristi. Krka je vitamin D3 prijavila kot zdravilo, a je slabše kakovosti kot večina ponudbe, ki spada pod prehranska dopolnila. Največ zavajanja je na strani farmacije, naj objavijo strukturo cen izdelkov če upajo.
xyz5
17. 09. 2022 09.20
-1
Krka ima za svojimi trditvami narejene klinične študije. Tako stojijo za tem, kar piše na embalaži o vsebnosti učinkovine. Če bi jih imeli ostali proizvajalci, bi tudi oni lahko svoje izdelke prijavili kot zdravilo.
Castrum
17. 09. 2022 08.59
-1
Zdravila bi se morala prodajati izključno in samo v lekarnah, pod nadzorom stroke in z vednostjo in znanjem farmacevta.
Ramzess
17. 09. 2022 09.47
+3
Hm, katere stroke, za zdravila na bazi nafte. Ta je pa dobra, sintetična zdravila od Velike farmacije, ki za povrh prepoveduje in uničuje vsa naravna zdravila ipd.
Castrum
17. 09. 2022 08.58
+7
Najbolj problematičen je trg s s prehranskimi dopolnili. To pa res ni (skoraj) nobene kontrole. Ljudje vase mečejo sestavine, za katere pojma nimajo kaj so in kakšne dolgoročne posledice bodo imele na njihova telesa. Prehranska dopolnila prodajajo nestrokovni ljudje, brez ustrezne medicinske izobrazbe. Ocene so, da je svetovni trg prehranskih dopolnil vreden že 300 milijard €.
Ramzess
17. 09. 2022 09.49
+4
Najboljše prehransko dopolnilo je zdrava rastlinska hrana. Prehranska dopolnila, za profit, so posledica istish snovi osiromašene industrijeks hrane, oboje isti prizvajalec.
Lojze Biber
17. 09. 2022 08.51
+10
Najbolj varno če se ruknes za prehlad in še z vsemi poživitvenimi dozami. 😆😆😆😆😆
stormmico
17. 09. 2022 08.50
+7
Saj palekarna prodaja čisto iste izdelke.. kot jih lahko kupiš iz spleta… :)
Cyclo
17. 09. 2022 08.43
+7
Še en oglas ki pospešuje ovce med ovcami.
katalizatorček
17. 09. 2022 08.31
+12
Prav da se opozori ljudi in da imamo službe ki skrbijo za take prevare,samo ne razumem zakaj se to ne odstrani in se še vedno prodaja naprej nemoteno??????
graben
17. 09. 2022 08.22
+8
Nekomu ne paše, da se tu napravi red. Veliko "prodajalcev parafarmacevtike" se je ennormno obogatilo na račun , predvsem nevednih starejših in bolanih ljudi, ki iščejo včasih zadnjo bilko rešitve. Zakonodajalec bi moral tu napraviti reda. Lažna zavajajoča sporočila pa spraviti pod KAZENSKI PREGON ! Pa da vidimo kaj bo tu storila nova vlada !!!!!!
vvvilice
17. 09. 2022 08.19
+14
Ja, res je. Res je tudi, da pa se eksperimentalni preparati, testirani na 8 miših, ki so pocrkale, lahko plasira med ljudi. Malo nerodno, kajne.
soncarica84
17. 09. 2022 09.44
+3
Ni malo bolj sporno to, da ti kvazi zdravilci svoje strupe testirajo na ljudeh?