Slovenija

Lastniki zemljišč na Bledu: Ne zahtevamo ničesar nerazumnega

Bled, 21. 08. 2024 18.31 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, N.L.A.
Komentarji
116

Predstavniki ministrstva, lokalnih skupnosti in lastnikov zemljišč na Bledu niso prišli do rešitve, kako čim prej zagotoviti zemljišča za blejsko južno obvoznico in pospešiti njeno realizacijo. Ministrica je izpostavila, da ne morejo mimo zakona, lastniki pa, da ne zahtevajo ničesar nerazumnega.

Občina Bled je po tem, ko je ministrstvo za infrastrukturo prejšnji teden objavilo pojasnila glede gradnje obvoznice in ob tem izpostavilo možnosti za večjo aktivnost občine pri pridobivanju potrebnih zemljišč, danes pripravila novinarsko konferenco, na katero je povabila tudi ministrico Alenko Bratušek in lastnike zemljišč.

Blejski župan Anton Mežan je zagotovil, da dela vse, kar je v njegovi moči, da bi bila obvoznica čim prej zgrajena. "Sam sem naredil veliko," je izpostavil in pojasnil, da je bil na številnih sestankih s pristojnimi na državi, pa tudi z lastniki zemljišč. Ponudil je, da občina pri reševanju nesoglasij in sklenitvi dogovorov pomaga tudi finančno. Kot je ocenil, morda v tem primeru obstaja nek razkorak med normalnimi zahtevami in možnostmi države. "Tu smo, da naredimo nek most čez to, če je le zakonsko možno," je dejal Mežan.

Problem je v treh parcelah, ki so v lasti dveh družin, s katerimi Direkcija RS za infrastrukturo ne more skleniti dogovora. Ministrica je pojasnila, da so dogovore sklenili z lastniki vseh ostalih 189 parcel. Odkupiti pa je treba le še za okoli 400 kvadratnih metrov zemljišč in pridobiti nekatere služnosti za čas gradnje.

Kot je poudarila, pri tem na ministrstvu ne morejo mimo zakonov in so vezani na opravljene cenitve. "Odstopanja od tega žal niso možna. Ne moremo pristati na nekaj, kar ni v skladu z zakonom," je izpostavila. Predstavnik lastnikov zemljišč, odvetnik Marjan Feguš, in en izmed solastnikov zemljišč Mitja Golja pa sta glede tega zagotovila, da ne zahtevajo ničesar, kar bi bilo mimo zakonov.

Golja je povedal, da v njegovi družini želijo le normalno plačilo za zemljišče, dogovor, kako bo med gradnjo in kako bo z opravljanjem dejavnosti, kako bodo izvedeni protihrupni ukrepi in kdaj bodo sanirane poškodbe na stavbah. "Govorimo o manj kot 100.000 evrih," je dejal.

Pojasnil je, da so pred dvema letoma v znak dobre volje pristali na izdano gradbeno dovoljenje za prvo fazo obvoznice. Med gradnjo so doživeli mesece neznosnega hrupa in vibracij, ki so povzročile tudi škodo na hiši. "Ko se obrnemo na sogovornike na drugi strani in jim skušamo pojasnili našo stisko, naletimo na gluha ušesa. Pravijo, da ne morejo narediti ničesar in naj sprožimo sodne postopke," je povedal Golja.

Ob tem se Golja boji, kako bo šele v drugi fazi. Gradbišče je bilo namreč v prvi fazi od njihove hiše oddaljeno od 30 do 50 metrov, v drugi fazi pa bo le pet metrov. "Res nimamo nobenih nerazumnih zahtev, želimo samo pošteno plačilo za zemljišče in dogovor, kako bomo lahko v času gradnje živeli," je izpostavil.

Odvetnik Feguš je dodal, da sta obe družini vezani na posel v turizmu in sta v veliki stiski. "Zagotavljamo, da ti dve družini nista nobeni zaviralki projekta in razvoja, kar se jima očita, ampak pričakujeta le, da se jima po kriteriju pravičnosti odmeri tisto, kar jima pripada," je dejal.

Kot je dejal Golja, so utrujeni od pogovorov, stresa in groženj, ki jih prejemajo. "Res vas prosim, dajmo se dogovoriti, ker se nam življenje podira," je pozval ministrico. Ministrica pa je na strani pozvala k razumu, da čim prej pridejo do dogovora, ki mora biti v skladu z zakoni: "Prosim razumite, da smo s tem omejeni. Če župan meni, da lahko ponudi kaj, kar mi ne moremo, pa absolutno dobrodošlo, če to pripomore k začetku gradnje druge faze."

Če ne bo šlo drugače, bodo na direkciji primorati počakati, da se končajo postopki razlastitve. Medtem je že jasno, da se konec tega leta, po zaključku gradnje krožišča na Betinu, ki je prva faza obvoznice, gradnja obvoznice ne bo takoj nadaljevala. Ko bodo zagotovljena vsa zemljišča, bodo lahko oddali vlogo za gradbeno dovoljenje. Lotevajo pa se tudi novelacije projekta, ki je vezana na dogovorjene omilitvene ukrepov v dobrobit prebivalcev na območju obvoznice.

Medtem ko obvoznice, za katero načrti segajo že v leto 1969, še vedno ni, so številni prebivalci Bleda in Bohinja, ki vsakodnevno tudi po več ur preživijo v zastojih na regionalni cesti, že izgubili upanje ter se izseljujejo drugam, sta pojasnila župana obeh občin.

"Veliko ljudi je že obupalo nad obvoznico. Jaz nisem. Vidim, da se stvari premikajo in mislim, da imamo možnost, da nekaj naredimo," je izpostavil bohinjski župan. "Najslabše je obtoževanje, kdo je kriv. Treba je strniti vrste in zadeve izpeljati," je dejal. Blejski župan upa, da bodo k temu pripomogli stalni koordinacijski sestanki, za katere so se dogovorili.

Kot je zagotovila ministrica, je blejska obvoznica prioriteta tudi za državo. Tako je tudi sama podala apel, da strnejo vrste in skušajo stvari čim prej premakniti z mrtve točke, na kateri so že pet let, saj je bil predlog za razlastitev vložen že leta 2019, a je nato v luči dogovarjanja z lastniki postopek zastal.

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
23. 08. 2024 10.38
+1
To bo vlada dialoga so rekli. Kaj pa v praksi? Zdravniki štrajkajo dobijo nov odlok, ljudje ogoljufani čaka jih razlastitev, ljudje v poplavah čakajo po navodilih vlade 1 leto na kar izvejo da do prosti. Naj se znajdejo. Učiteljev ni. Zakaj jih ni? Ker jih komandirajo učenci in starši. Temu se reče dialog? Ne temu se reče LAŽ
Dr. VodaLj
22. 08. 2024 18.42
+1
če se samo spomnim kako goljufajo s pletnami in prevozi na otok, me mine iti na Bled.
mackon08
22. 08. 2024 16.43
+3
Če bi bila zemlja last kakega politika bi bilo zdavnaj vse rešeno, seveda v korist politika.
visoki
22. 08. 2024 13.08
+0
meni je vseeno,ker itak ne hodim na bled
murate
22. 08. 2024 12.12
+2
Zakaj lažete povejte,napišite kaj ponuja država in koliko zahtevajo lastniki....Ne pa Vas bomo razlastilli Bratovškova po izjavi da se pripravlja razlastitev ,v kolikor ponuja država za zemljišče smešno malo ,potem takoj nepreklicno odstopi.Lastnina je nedotakljiva in lastnik ima pravico zahtevati tržno vrednost.Ko je država preplačala sodno stavbo ste pa brez težav plačali X 10
lilihip
22. 08. 2024 10.02
+0
kje je komunizem, ko ga potrebuješ. to bi se razlastilo po hitrem postopku v druzbeno dobro
Kekčeva Mojca
22. 08. 2024 09.10
+5
Nekaj podobnega je bilo, ko se je gradila Stajerska avtocrsta tam pri Domzalah. Lastniku nisi mogel placati, ker mu nikoli ni bilo dovolj, tudi 10 kratnik trzne vrednosti ne..Projekt se je zato zavlekel za nekaj let, so ga razlastninili in je dobil je manj kot je bila trzna vrednost. Vcasih so tudi kaksni lastniki psihopati in ni vedno kriva drzava
Rožice so zacvetele
22. 08. 2024 10.03
+3
Mojca, kolikor jaz vem, na koncu ni nič dobil, veliko kazen je plačal.
Smuuki
22. 08. 2024 10.39
+0
Ni te bilo zraven pa udaj prodajaš bučke.
Nebodijetreba
22. 08. 2024 09.08
+2
Lastnika zemljišča še kako razumem, saj smo pet let živeli v hrupu, prahu, smradu ... kar se mi pa zdi še najbolj nedopustno, pa je neodgovornost lastnika zemljišča oz. gradbišča vrstnih hiš, ki posledic svojih gradbenih posegov ni bil pripravljen odpraviti oz. Jih ni priznaval. Najhujše poškodbe na hiši in betonskem coklu ograje so nastale pri utrjevanju kanalizacijskega jaška in ceste. Takrat so se majale luči, vibrirali so jedilniški stoli (čista resnica!), bilo je kot potres. Mislim, da je s strojem upravljal delavec, ki za to delo ni imel občutka. Posledica so bele razpoke okrog stavbnega pohištva, v nadstropju vsevprek po stenah, stropu. Betonski cokel ograje s sicer zelo trdnimi temelji je razpokal na veliko mestih. In kaj so bili pripravljeni sanirati? Razpokane stene in stropove v nadstropju in še to lepotno, saj je hitro po njihovem odhodu spet spokalo. Za vse ostalo so krivili "nekvalitetno" gradnjo naše le dobro desetletje stare hiše. Še to: v petih letih gradnje niso niti enkrat protiprašno škropili, tovornjake so izpirali kar na gradbišču, ob izdelovanju fasade je opilke stiropora nosilo po celem naselju, enako pri rezanju betonskih gradbenih blokov, kanalov ... vse to se je usedalo na fasade, terase, okna ... kar je pa najhuje - na vrtove in bio zelenjavo in sadje ... Inšpekcija pa nič! Gre namreč za gradbenika z močnim ozadjem.
Smuuki
22. 08. 2024 08.55
+1
Svojo nesposobnost skrivajo za ogoljufanimi državljani. Pokvarjena igra. Takratno krajo je opravičevala s zahtevami bruslja ki jih ni bilo. Današnjo šlamastiko skriva za nemočnimi ljudmi.
jank
22. 08. 2024 08.37
+2
Kar pravilo je že postalo bolno izsiljevanje posameznikov pri prodaji zemljišč pred gradnjo infrastrukture. V takšnih primerih bi bilo potrebno omogočiti hitrejši postopek razlastitve.
Banion
22. 08. 2024 08.34
+1
s tami gradnjami je križ, prah, hrup, tresenej in packi ki lulajo za vsakim drevesom. Verjamem da niso navdušeni in bi rdi malo več, morda na tiho razmišljajo o preselitvi, sploh če jim bo cesta šla praktično čez dvorišče, v koilor drži podatek o odaljenosti gradbišča 5m
FERDO9
21. 08. 2024 21.56
+9
Nekaj let vse stoji zaradi 400 metrov zemlje!! Pa kdo je tu nor???
Čombe
21. 08. 2024 21.09
+15
mesece so prenašali vibracije :) haha v vsaki slovenski vasi so po več let packali kanalizacijo in da nam sedaj nočni mir kalijo ropotajoči pokrovi :)
Robi nima jajc.
21. 08. 2024 21.31
-4
PomisliNaSonce
21. 08. 2024 21.08
+20
Slabo so uskladili projekt. Če nekomu približaš obvoznico na 5 metrov z gradbiščem vred, je to potrebno še posebej pozorno obravnavat in domačina razumet. Saj ni pes, da ga privežeš lahko pred drugo hišo. Če je vpliv prevelik, ga lahko samo izplačate tako kot treba. Več kot očitno ne more žvet s tem...in težko mu je to oporekat.
MasteRbee
21. 08. 2024 21.10
-4
MasteRbee
21. 08. 2024 21.06
+9
Cena je za mafijozo druga, mimo "zakona"? Verjetno, če prekupčujejo z zemljišči na trasah.
BroNo1
21. 08. 2024 21.04
-2
Država razpada pod vodstvom Svobode, Tina Gaber pa rešuje medvede?!?! V bistvu folk nima pravice jamrat, ker kar so volili to imajo. Vsak dan naj se vse draži, davki v višave, ljudje pa na en ples namesto kruha v usta….
Ki zombi
21. 08. 2024 20.57
+4
Kakšno zapravljanje časa, ve se koliko stanejo nezazidljiva zemljišča in zazidljiva. In če se malce primakne zraven, bi morala biti zadeva rešena. Če pa nekdo hoče zaslužiti še posebej, se ga razlasti.
Gutenberg
21. 08. 2024 21.44
+3
Maxx365
22. 08. 2024 08.21
+2
Komentira nekdo, ki podpira izsiljevanje. Če je z 189 lastniki lahko dogovorilo, potem s tema dvema nekaj ni v redu. Vedno, ampak res vedno se najde posameznik v množici ostalih, ki bi se rad okoristil z izsiljevanjem. Razlastiti pa bo mir, ne da zaradi dveh trmoglavcev stoji ves projekt.
ap100
21. 08. 2024 20.51
+1
cel projekt je faljen večina ceste bi morala iti pod zemljo - postopek razlastitve bi se zgodil potem pa se naj tožijo in iztožijo odškodnine za muke od države -zakon omogoča to za ceste državnega pomena
UsliŠana
21. 08. 2024 20.50
+6
Naredite procesijo na otok enkrat na 14 dni, amen...
Japa Jade
21. 08. 2024 20.50
+12
V Ljubljani je MOL to elegantno rešil na Jurčkovi cesti. Vsem lastnikom je vzel pas 2 metrov in naredili so pločnik, ta 2 metra sta še vedno vpisana na te iste lastnike, ki pa so v zameno za odvzem parcel dobili le prst.... Če je ta odvzeta kvadraturam glede na to, da je še vedno pisana na lastike, osnova za kakšne davke, prispevke, se potem plačuje tudi za to. Tega je že cca 30 let pa MOL odškodnin še vedno ni izplačal niti uredil vpisa v zemljiško knjigo.