Slovenija

Lahovnik odstopa ne komentira

Ljubljana, 24. 10. 2006 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.V./T.S./B.M./STA
Komentarji
78

Podpredsednik LDS Matej Lahovnik, ki je uradno odstopil iz osebnih razlogov, naj bi namig dobil iz Foruma 21.

Razlogi za odstop so osebne narave, trdi Lahovnik
Razlogi za odstop so osebne narave, trdi Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Matej Lahovnik je za 24ur.com povedal, da je v soboto odstopil s funkcije podpredsednika stranke LDS. V odstopni izjavi je zapisal, da odstopa iz osebnih razlogov. Na vprašanje, ali so v ozadju še kakšni drugi razlogi, je Lahovnik dejal, da "ni nič za tem" ter dodal, da odstopa ne komentira, češ da je vse povedal v izjavi.

Sprejem odstopne izjave je za 24ur.com potrdila tudi tiskovna predstavnica LDS Petra Škofic. "Stranka nima posebnega komentarja," nam je povedala Škofičeva in pojasnila, da bo stranka januarja imela kongres, na katerem bodo člani LDS tudi uradno razrešili Lahovnika s funkcije ter na njegovo mesto izvolili novo osebo. Do takrat bo naloge podpredsednika opravljala druga podpredsednica stranke Zdenka Cerar.

Razloge za odstop je Lahovnik sicer zapisal v pismu, ki ga je v soboto poslal predsedniku sveta LDS Tonetu Anderliču, v vednost pa tudi predsedniku stranke Jelku Kacinu. "Osebnih odločitev ni mogoče komentirati," je bil v telefonskem pogovoru kratek in jedrnat Kacin, ki je tačas v evropskem parlamentu v Strasbourgu.

Namig iz Foruma 21?

Iz nekaterih dosedanjih Lahovnikovih izjav je mogoče razbrati, da ni bil zadovoljen z razmerami v vrhu stranke oziroma s politiko predsednika LDS Kacina in njegovih sodelavcev. Pomisleke pa naj bi nekdanji minister imel tudi glede vodenja poslanske skupine LDS.

Odstop Lahovnika je bil v javnosti objavljen šele po lokalnih volitvah, kar dopušča mnoga ugibanja. V zakulisju državnega zbora je bilo danes slišati mnenja, da je Lahovnik namig za odstop dobili od ljudi, ki so svetovali ljubljanskemu županskemu kandidatu Zoranu Jankoviću ob pohodu na oblast v Ljubljani.

V nedeljo, na dan lokalnih volitev, so se sestali Janković, nekdanji predsednik države Milan Kučan in nekdanji generalni sekretar LDS Gregor Golobič. Po mnenju analitikov ne bi bilo presenečenje, če je Lahovnik namig za odstop dobil prav iz tega kroga.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakos@email.si
25. 10. 2006 18.24
jaka37 "Govoriš kot,da je bila Slovenija v času Kučana raj na zemlji kar se tiče blaginje in zaslužka ljudi. " Ni bila, kje pa.
anakos@email.si
25. 10. 2006 15.46
Jaka37, že takoj sem želela dodati, kar mi je nekako ušlo, pa sem upala, da bo vsaj glede Kučana vseeno razumljivo: Govoril je tako, da so bili mnogi ganjeni! Hotela sem reči, kako je on obljubljal! In kako njega praktično noben ni prijel za besedo, ko je bil kdo brez službe, brez strehe ...! Verjela mu pa nisem - besede enih so samo besede! Samo ene se kritizira, ker česa niso naredili, enih se pa ne! Se jim vse odpusti! Ženska, ki je volila Kučana, mi je potožila (v tistih časih), kako jo skrbi, ker bo verjetno mož izgubil službo. Jaz pa sem ji rekla: "Nič ne skrbi, saj je zmagal Kučan, on je obljubil, da nihče ne bo brez službe!" Seveda sem se malo norčevala! Tako neumno se mi je zdelo, ker je bilo tako, da pač Kučan za svoje neizpolnjene obljube ni odgovarjal! In Jankoviča nisem volila, me (še) nikoli ni prepričal, zataknilo se pa je, ko je goljufal okoli sinove mature! Želela sem pa reči, da upam, da bo uspel vseeno kaj narediti oz. da ne bo izkoristil samo glasov podpore in da bo zares tudi delal (mogoče se ga bo dalo kaj prijeti za besede, za obljube, ko je govoril malo bolj konkretno kot večina drugih!) In da se ne bo zgovarjal, da mu kdo nagaja, če kaj ne bo naredil - da pač ne more, ker ga kaj vem kdo ovira! Teh izgovorov je še in še! No, Janković je bil izvoljen in bom zadovoljna, če bo delal za skupno dobro. Pogovor je namenjen izmenjavi mnenj, dokazovanju in poslušanju. Poskusiti razumeti. Kdorkoli žali, nima prav. Če kdo samo govori in drugih ne posluša, ne skuša razumeti, jih tudi naj ne komentira! Tole moje govorjenje se ne nanaša čisto konkretno na koga, ker vsega ne uspem prebrati. Če pa se poskušamo, če se kulturno pogovarjamo, se oblikujemo, rastemo v strpnosti in modrosti. (In potem je lepo biti skupaj - kljub različnosti, pa tudi zaradi nje!)
hhelena.si@gmail.com
25. 10. 2006 15.11
malasutra: kaj je JJ naredil dobrega!? Prestavil je Jankoviča na bolj pomembno funkcijo! Jaka37 še študira odgovor ali je tako zajeten ali začuda nič ne najde.
cuc
25. 10. 2006 15.06
malasutrić: tko k je bil janković nastavljen tko je tud šou, čez noč
malasutra@gmail.com
25. 10. 2006 15.00
za mercator pa janković ni naredil nič drugega, kot da ga je dvignil iz neznatnosti v regijskega giganta. subvencije gor ali dol. to ja naredil zj. pa, saj imajo tudi današnji največji delničarji svojevrstne subvencije, ne? mercator kupijo kar v premierovi vladni palači. na lepe oči. brez javnega razpisa. ah, že spet. ti razpisi so pa res ena zoprnija. kdo se bo zafrkaval z njimi. jj nima časa za take šale male. podariš mercator, rukneš direktorja, prevekslaš velikega delničarja gantarja v delo, rukneš peroviča, nastaviš slivnika, priključiš mag, nastaviš jančiča, dobiš še dnevo edicijo maga. tako je potekal verižni mali posel našega vrlega jj. janković, ki ni nič naredil za mercator, razen da ga je razvil v giganta, pa je moral odfrčati, ker ni naš. kot pri bushu: kdor ni z nami, je proti nam. lalalalala je pela lajna. saj, res, kaj že je jj medtem naredil dobrega za nas državljane in državljanke?
malasutra@gmail.com
25. 10. 2006 14.40
oh, oprosti jaka37, res sem se zmotil. ljubljana je 85% antijanševska. enih slabih 15% so pa res zmogli. se trenutno poglabljam v kvantno fiziko in holografsko vesolje, pa se matematiki malo manj posvečam. kaj že je jj naredil dobrega za nas državljane in državljanke? jaka, daj no, a nam boš že razkril to skrivnost? prosim.
pomi@auspuh.com
25. 10. 2006 13.19
Knes se strinjam z situacijo v Slo, ne pa tudi s tvojim direktnim sklicevanjem na Friedmana, sicer ameriškega ekonomista. Kot izhaja iz wikipedie, je knjiga napisana iz Ameriškega zornega kota in to leta 62! Zaključki so verjetno jasni tudi, če knjige ne prebereš. Z današnjo Evropo pa zelo relativni tudi, če bi bila knjiga napisana danes (dodano bi bilo poglavje o boju proti terorizmu). Vsekakor pa je danes ni stranke v Sloveniji, ki bi zanikala osebno in ekonomsko svobodo.
igor_koc@volja.net
25. 10. 2006 12.47
Očitno se je jaka res zaljubil v malasutra, ker drugi zanj ne obstajajo :)) No, raje se ne bom več vpletal v to razmerje...
knes
25. 10. 2006 12.41
porni, ja, levo in desno je ze zdavnaj premalo, da se opise neko politicno orientacijo. Pri nas pa je to se dodatno zamegljeno, saj so vse stranke klasicno levicarske, na umetno levico in desnico pa jih razdeljuje docela brezplodna in mimosuvaska debata o odnosu do domobrancev in partizancev ter podobne oslarije. Za razjasnitev pojmov je nadvse priporocljiv obisk odlicne spletne strani politicalcompass.org, krasen komentar o domnevni 'svodomiselnosti' t.im. levice pa je podal nobelovec Milton Friedman v 1. poglavju knjige Capitalism and Freedom (link nanj je na wikipedii), kjer na preprost in poljuden nacin pokaze, da sta si socializem (levicarstvo) in osebna svoboda v temeljnem nasprotju (preprosto povedano - ce ni ekonomske svobode, tudi osebne ni). Levicarstvo kot pojem za zatiranje osebne svobode! Hah, kako resnicno in kako hereticna izjava za tole globoko indokrinirano in z levakarstvom skoz-in-skoz prepojeno ljudstvo.
jaka37
25. 10. 2006 12.30
malasutra zopet blodi v svojih partijskih fantazijah. Moje vprašanje je bilo KAJ JE NAREDIL IZ MERCATORJA in ne kakšen program je pripravil. To, da mi rečeš, naj pogledam višino oz. vrednost delnice pred letom 97 in po letu 05 je pa popolnoma zgrešeno. Praktično vsa podjetja so doživela velik skok pri delnicah med omenjenima letnicama. Je tudi za to zaslužen Janković? Pa kaj še. Kako to, da je delnica po odhodu Jankovića v Mercatorju zrasla hitreje kot kadar koli prej v krajšem času kot kadar koli prej? MALASUTRA konkreten moraš biti. Še niče mi ni odgovoril o tem, kaj je Janković naredil iz Merctorja. Mercator je bilo podjetje, ki je v času Kučana in Jankovića dobilo največ subvencij s strani države za sanacijo in za investicije, kar pomeni, da je dobil praktično neomejena sredstva. Res moraš biti sposoben manager, da pokupiš konkurenco. Skratka čakam na konkretne podatke dragi partijci. Druga neumnost, ki si jo izusti pa je, da je Ljubljana 100% partijska. Mogoče v tvoji glavi, kot vem je LDS dobil 8,7%, SD, 8.5 %, Jankovičeva lista 41%. Kot župan pa je Jankovič dobil 62 %. Zdaj mi pa ti povej, kakšna je tvoja matematika, da trobiš o nekakšnih 100%. Ne zanikam, da je Janković dobil veliko, kot župan, a je potrebno vedeti, da je to praktično seštevek večine partije v LJ, kar še vedno ni in je daleč od 100%. Ne razumem, prosil bi te, da mi poleg prvega vprašanja, odgovoriš še na to, kako je lahko 41% oz. 62%, 100%. So mogoče kakšne novosti v sodobni matematiki, da jaz ne vem za njih? Pa še komentar na anokos. Haloooo? Kučan? Lepo te prosim, malo kritične presoje, že dejstvi, da je danes plača in pa tudi pokojnina višja kot v času Kučana in da je brezposelnost bistveno nižja kot v času Kučana, te postavlja na laž. Govoriš kot,da je bila Slovenija v času Kučana raj na zemlji kar se tiče blaginje in zaslužka ljudi. Vsakomur je jasno, da temu ni tako. Šele zdaj smo se začeli razvijati, kar priznava tudi vsa Evropa. Evropa pa v vsakem primeru odtehta vaše partijske komentarje.
pomi@auspuh.com
25. 10. 2006 12.19
Knes saj se nakako strinjam. Protislovne so naše stranke. Tiste, ki se imajo za desne povdarjajo leve vrednote in obratno. Jankoviča, ki je načeloma kapitalist pa obtožujemo za komunista ipd?!
knes
25. 10. 2006 12.10
porni, malasutra kar naprej in brez prestanka ponavlja, da je Jankovic levicar. Me zanima kaj je torej zanjo levo. Ponavlja tudi groteskna mimosuvanja o zmagoslavju LDS in SD (ob dejstvu, da LDS zaradi volilnega poloma dozivlja ze drugo apokalipso v dveh letih so take trditve ze na meji norosti). Kaj pa je zame levo (in za vecino normalnega sveta tudi) - poudarjanje sociale, primarna skrb prerazdeljevanje ustvarjenega (in ne skrb za ustvarjanje samo), posledicno splosno visoki davki in se posebej visoka davcna progresiva (slednje je zahteval ze Marks), velika moc drzave in majhna moc trga (v nasprotju z desno-libertarno idejo o minimalni drzavi), izkljucno javno zdravstvo in solstvo (cetudi je slabse - vazno da je javno)... skratka, ce povem po Pol-Potovsko (oz. Kebrovo) - skrb za 'cloveka pred dobicki'. To je levica. In to je tudi RKC. Desnica je pa na primer, Margaret Thatcher. In to NI Jankovic :). OK? Je pa res, da se v zmedeni druzbi, kakrsna je nasa, desnico in levico doloca po tem kdo hodi k masi. Zal je to pomota in dokaz tragikomicne neizobrazenosti ljudstva :)
Uporabnik113189
25. 10. 2006 12.03
Zelo zanimivo razmišljanje malasutra. Pojav nove levosredinske stranke? V Ljubljani sem bolj prepričan v strokovno usmerjeno ekipo zaenkrat, ker je politikov pri Janković-evi listi bolj za vzorec.. Če pa pristopi Lahovnik, potem bo pa zanimivo.. Liste neodvisnih kandidatov pa so po moje nastale s prevarantskim pristopom na volitve, katerega največji akter je prav naveza SDS-SLS-NSI. Na ta način so ali odvzeli glasove, ali povečali svoj vpliv ali celo s svojim kandidatom zaradi znanega imena zmagali. V LJ pa je Janković bolj na svoj konto pripravil listo in imam občutek, da LDS-SD politika pri tem ni kaj pridno sodelovala. Se je pa gotovo strinjala. Kar potrjuje tvoje razmišljanje o novi stranki. So pa levosredinci korak v zaostanku, na podeželju je tokrat inovativna desnica uporabljala zanimive načine "kupovanja" glasov, ki niso ostali brez uspeha. Na take podle LDS ali SD nista ni niti pomislila. Desnica je trenutno brez idej. In če se ne motim so tukaj dobili eno. Naredijo lahko še eno stranko. Problem je samo kje poiskati Jankovića po desni podobi.
pomi@auspuh.com
25. 10. 2006 11.52
Cuc, kaj pa vem. Recimo če ostanemo tukaj, kjer lahko celo življenje vračamo kredite za nove Cliote, stanovanja, delamo od 6 do 18, da lahko plačamo vrtec za otroke, ki jih itak niti ne vidimo in da lahko novi lastniki olastninjenih komunističnih firm dobro zaslužijo. Sicer pa vseno lahko eno karto do Kube. Pa še za en rum in cigaro lahko. Pa čeprav z domobranskim dnarjem. Koreja pa me ne zanima. Ni zadosti razrednih sovražnikov. Brez razrednih sovražnikov pa ni taprave revolucije.
kritika@email.si
25. 10. 2006 11.51
Dobri argumenti anakos. Predvsem se je treba zavedati, da je za Jankovičem Kučan in vedno je tudi bil. Bojim se, da je ta transformacija levice samo estetska torej, da vsebinsko ne namerava nič spremeniti in se zamisliti kaj so počeli vsa ta leta na oblasti in zakaj so jo nenazadnje tudi izgubili. Me pa moti to nenehno ponavljanje, da je Jankovič podjetnik in da bo vodil občino kot podjetje. Kot prvo Jankovič je bil vedno tudi politik, kar jasno priča izjava Ropa, članstvo v Forumu 21 in še cela vrsta drugih dejstev in kot drugo občina, sploh ljubljanska ni podjetje in se ga ne da voditi samo kot podjetje!
pomi@auspuh.com
25. 10. 2006 11.25
No, knes, levo usmerjenost Jankoviča oziroma vseh nas razen sebe, poudarja Jaka37. RKC je mogoče levičarska, vendar po definiciji pa je vsekakor desničarska.
cuc
25. 10. 2006 11.24
bodo "domobrani" vrgli na kup argentinske penzije pa kupil rdečim nostalgikom enosmerne karte za Kubo, S.Korejo ipd.kjer bodo lahko celo življenje delal za rabljeno lado, se vključili v stampedo vsakič ko bodo v štacun dobil cukr. pa ole ,pa kavo, pa še takrat jim bo nekdo stal za hrbtom da ne bi slučajno kej skritiziru kako preskrba peša.. a ne jaka?
malasutra@gmail.com
25. 10. 2006 11.14
anakos, se strinjam adorno je kapaciteta. in tudi, kar piše, drži. vendar, kaj pa naj po vašem naredimo v praksi na forumu, kot je ta? se popolnoma umaknemo iz diskusije? se vendarle poslužimo humorja, začinjenega s kančkom cinizma? se opravičimo tistim, ki drugače misleče označujejo z raznoraznimi primitivnimi domislicami. kaj menite? kako naj držimo debato na dostojni ravni?
knes
25. 10. 2006 11.12
malasutra, kar naprej ponavljas levo usmerjenost Jankovica. Daj mi povej kaj je zate levo in kaj desno? (se namig, da ne bo prehudega streljanja v prazno - RKC je v resnici zelo levicarska tvorba ;) )
anakos@email.si
25. 10. 2006 10.53
Oprostite, ne utegnem prebrati vseh komentarjev, pa vseeno želim izraziti nekaj misli: 1. NIKOLI ni prav, če nekdo drugega žali. 2. Predvolilne obljube? Upam, da jih bo Janković uspel speljati. Še se spominjam, kako je Kučan govoril pred kakimi 15 leti: Nihče ne bo lačen, nihče ne bo brez strehe, nihče ne bo brez službe ... No, in zdaj, ali se to dogaja šele zdaj, ko Kučan ni več predsednik!? 4. Brala sem misli nekega Adorna (Avtoritarna osebnost), pripoveduje o tem, kako nastajajo predsodki, stereotipi, kako se vse to "prime", kako na koncu ljudje, polni predsodkov, označijo druge za polne predsodkov. No, to bi bila lahko dobra tema za marsikoga. Žal je na teh straneh precej nestrpnosti, nekateri so zadovoljni z zabivanjem drugih, širše pa ne gledajo. Hvala!