Slovenija

Lahovnik in Križanič na nasprotnih bregovih

Ljubljana, 03. 09. 2009 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarski minister se ne strinja z dodatno obdavčitvijo dela z dodatnimi dohodninskimi razredi. Vlada bi ob njihovi uvedbi pobrala za 20 milijonov evrov davkov manj. Finančno ministrstvo: navedbe ne držijo.

Lahovnik
Lahovnik FOTO: Dare Čekeliš

Navedbe gospodarskega ministra Mateja Lahovnika po današnji seji vlade, da naj bi vlada ob uvedbi novih dohodninskih razredov pobrala za 20 milijonov evrov davkov manj, ne držijo, ocenjujejo na finančnem ministrstvu, ki ga vodi Franc Križanič. Ob tem poudarjajo, da bi neto pozitiven učinek ob uvedbi predloga zakona o dohodnini znašal 16,4 milijona evrov.

Kot so sporočili s finančnega ministrstva, naj bi s predlagano novelo zakona o dohodnini, po kateri bi se spremenila davčna obremenitev nekaterih zavezancev, prišlo do zvišanja javnofinančnih prihodkov iz naslova dohodnine. Zaradi predlaganega zvišanja dodatne splošne olajšave bi se davčna obremenitev zavezancev znižala, kar bi pomenilo izpad prihodkov proračuna, in sicer po oceni v višini približno 11,6 milijona evrov.

Po drugi strani pa bi se zavezancem z dohodki nad dvainpolkratnikom povprečne plače, ki bi bili razporejeni v novi predlagani četrti in peti davčni razred s stopnjami 45 odstotkov in 50 odstotkov, davčna obremenitev povečala. To bi pomenilo priliv prihodkov proračuna, po oceni v višini približno 50 milijonov evrov.

S ponovno uvedbo stanovanjske olajšave se ocenjuje, na podlagi podatkov o številu zavezancev, ki so tako olajšavo koristili v letu 2006, da bi bili prihodki iz naslova dohodnine nižji za okrog 20 milijonov evrov. Do določenega znižanja virov iz naslova dohodnine bi prišlo tudi zaradi povečanja instituta namenitve dela dohodnine za donacije za humanitarne namene, po oceni za okrog dva milijona evrov.

Križanič
Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Kljub temu bi neto pozitiven učinek predlaganega zakona znašal približno 16,4 milijona evrov, so izračunali na finančnem ministrstvu.

Lahovnik nasprotuje dodatni obdavčitvi dela

Lahovnik je danes med drugim ponovil, da je delo v Sloveniji nadpovprečno obremenjeno, zato bo vedno nasprotoval dodatni obdavčitvi dela z dodatnimi dohodninskimi razredi. Kot je dejal, bi država po izračunih, ki jih ima na voljo, ob uveljavitvi predloga finančnega ministra Križaniča pobrala celo za 20 milijonov davkov manj. "Več bi bilo sive ekonomije in davčnih utaj," je ocenil Lahovnik.

Lahovnik je tudi ponovil, da sam ni bil obveščen o pripravi novih dohodninskih razredov. Je pa poudaril, da se mu "glasno" razmišljanje finančnega ministra ne zdi problematično. "Ta vlada je v tem smislu bistveno drugačna od prejšnje. Oni so delovali na bistveno drugačen, bolj avtoritaren način," meni gospodarski minister.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
04. 09. 2009 22.42
"Tonček balonček " in vam egalitarni .....ma prenehajte nakladati in zapomnite si, da včačsih (in tudi v JJ časih) NI bilo recesije,(beri upadanje ali umikanje proizvodnje), ki je dandanes to dejanje Evropskega in svetovnega formata-zato prosim prenehajte govoriti insinuacije! Lp
Buena Vita
04. 09. 2009 17.54
ŠPICELJ TI ŠE SEBI VERJAMEŠ,IN SVOJIM LAŽEM
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 16.55
le Simoniti je skrbel,da je pitje še vedno paradni konj naše kulture..
Tonček Balonček
04. 09. 2009 16.34
Vsakemu razsodnemu človeku je jasno, da je bila edina sposobna vlada v zgodovini slovenskega narod atista, ki jo je vodiol Janša, še ona od Bajuka ni bila tako obra, Peterletove pa itak noče nihče omenjati, vsi cvemo zajlkaj ne. Žal je bilo tudi v tej sanjski ekipi več kot pol bivših ZKS komunistov plus en Argentinec, en Maltežan, en Hrvat in dve totalno nesposobni ministrici, namreč za zdravstvo ter za znanost, ki dejansko nista imeli pojma o tem, kaj se dogaja na teh področju plus tisti Erjavec ("najtransparentnejši posel...., potem je delal neke sklece in tekel z vojaki, kot en dvorni norček"). Če je to sanjska ekipa, takorekoč zgodovinska vlada, potem je res žalostno!
123_Zoke_vec_ni
04. 09. 2009 15.32
TAKO NESPOSOBNE VLADE SLOVENIJA ŠE NI IMELA!!!! Drži levičarska floskula, da Slovenija premore le eno in pol vladne ekipe. Ena cela je trenutno v opoziciji, preostala polovica pa nam vlada...
123_Zoke_vec_ni
04. 09. 2009 15.30
HAHHAHAHAA!!!!!! PREVEČ STROKOVNJAKOV IMA PAHORJEVA VLADA, POTEM PA TEKMUJEJO KDO BO BOLJ OBDAVČIL DELAVSKI RAZRED - LAHOVNIKOVI BI GA ZA 50%, KRIŽANIČEVI PA ZA 51%. No ja, vsaj pri bencinu so si enotni - dvignili ga bodo do neba. Češ, delavec je pa ja tumpast, pa še vedno verjame, da imamo ljudsko oblast....
Tonček Balonček
04. 09. 2009 14.15
Komunisti tudi v zgodovini niso bili nikoli enotni, spomnimo s espopadov med Titom in Djilasom, Rankovićem, pri nsa s Kavčičem, pa cestno afero in še kaj. Tudi DEMOS je razpadel kmalu po osamosvojitvi.Ljudje pač razmišljajo s svojo glavo in s ene odpovedo svojim načelom ter interesom kar tako, če ne vidijo kakšne koristi. Tam kjer mislijo vsi enako, gre za to, da nič en mislijo oziroma da za vse misli le njihov glavni, družba pa ni ladja, ki bi imela kapitana, ostali bi morali pa ubogati. Saj smo hoteli demokracijo, ta ima pa seveda tudi svoje hibe. Poglete ssamo Evrope, v nej se praktično ni m,ožno dogovoriti nič konkretnega in učinkovitega, je tako demokratično, da vse estaja le pri leporečju, dela pa vsak po svoje.
coctacola
04. 09. 2009 13.41
Ne vem zakaj si nihče noče dati nicka: SD - LDS - ZARES - MAFIJA Mogoče zaradi kulturne ministrice??
killi-123@hotmail.com
04. 09. 2009 13.34
Saj se je- v Argentino.
zahod.west
04. 09. 2009 13.22
bajuk vrni se!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
igor.zemljic1@telemach.net
04. 09. 2009 11.28
Drži-ne drži,to je nov prepoznavni slogan sedanje vlade, katere ministri se med seboj ne morejo sporazumeti več o ničemer. Problem te vlade je,da je preveč pisana in vsak hvali samo svojega konja, v resnici pa vsi skupaj sedijo na oslih,ki niso vredni položajev ,ki jih trenutno zasedajo, zato pa ljudje poslušamo samo očitke DRŽI-NE DRŽI in to traja že od osamosvojitve. Nazadnje je bila politika koristna med osamosvojitvijo pa še takrat,bi brez podpore množic bila nula.Dokler bo tako,bomo ljudje pač siromaki v taki DRŽ(i)AVI ali ne DRŽ(i)AVI.
SDS-MAFIJA
04. 09. 2009 11.12
bAJUK JE RAZBREMENIL BOGATAŠE IN ZASUŽNIL DELAVSKI RAZRED,KRIŽANIČ JE POSKUŠAL TO ODPRAVITI,AMPAK SO MU DESNIČARJI,KI SO TRDNO POVEZANI Z DELODAJALCI,TO TAKOJ PREPREČILI..
alojzrijavec@gmail.com
04. 09. 2009 10.58
VLADA SESTAVLJENA IZ RDEČEGA TROJČKA JE POPOLNOMA NESTROKOVNA IN NESPOSOBNA. ČE BI SLOVENIJA IMELA DRUGAČNO VLADO BI RECESIJE V SLOVENIJO SPLOH NE BI BILO .DRŽAVA JE DALA DENAR BANKAM , TE PA SO FINANSIRALE ZGREŠENE INVESTICIJE PRETEKLEGA OBDOBJA IN TAJKUNE.ZA DRUGE PA JE DENAR ZMANKAL.TO SE PRAVI DA SMO SI RECESIJO VEČINA USTVARILI SAMI Z NESPOSBNIM VLADANJEM.
Tonček Balonček
04. 09. 2009 09.53
Bog_z_vami, a ti tudi ti pogrešaš partijsko disciplino? Janša je bil pač še stara kumrovška šola, princip demokratičnega centralizama.
CezDrnInStrn
04. 09. 2009 09.38
Otroški vrtec !
manco-capac
04. 09. 2009 08.33
Mogoče bo Erjavec postal tudi minister za kmetijstvo, ker se bojda razmišlja o združitvi okoljskega in kmetijskega ministrstva.
Tonček Balonček
04. 09. 2009 07.34
Že po definiciji je nortorično dejstvo, da so rdečkarji nesposobni in nimajo znanj. Tudi če imajo raszlična mnenja o kakšnem problemu, sovse opcije slabe in zgrešene. Tudi Erjavec je, odkar je v tej rdeči vladi, postal slab in nesposoben.
8JASMIN
04. 09. 2009 07.11
LAHOVNIK JE PREMAJHNA RIBA DA BI BIL KOS KRIŽANIĆU IN NJEGOVEMU PRVEMU OFICIRJU UDBE,KER UDBAŠI NEPOZNAJO PARDONA KADAR GRE ZA NJIHOV KONTO.... VRH VLADE PA SAMO GLEDA IN NI NIKOLI NIČ KRIV,KER NEKATERI MINISTRI SO SPOREDNA VLDA KAKOR JE PVEDAL K A V Č I Č...BRAVO SLO.
anjerd
04. 09. 2009 06.48
Gospodarski minister se cmeri kot otrok, ki mu ne pustijo v pesek, pa še zelen je pod nosom.
Milan Koleznik
04. 09. 2009 06.38
Pridružujem se Križaniču in mu čestitam za ideje,čeprav ga bodo oz.so ga potolkli,že na videz mi ne deluje kot slovenski mafijaš.deluje tako pošteno,res pa je da se Bajuk lahko z svojo oholostjo skrije pred njim,v NVS so pa tako vsi z Bajukom na čelu fenomeni za uničevanje nasprotnomislečih.Tako da je Križanič kralj pred prejšnjim mini.Bajukom,tudi v znanju in spoštovanju drugih.