Slovenija

Je lahko biti general po bitki?

Ljubljana, 18. 05. 2009 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Je Slovenija v krizo vstopila dobro pripravljena ali ne? O tem so se v parlamentu prepirali člani prejšnje in sedanje vlade. Slednji SDS očitajo, da je od njih prepisala protikrizne ukrepe, ki jih je nato predlagala.

Ker odbor za gospodarstvo predloga ni podprl, bo DZ v petek na izredni seji, sklicani na zahtevo SDS, le prisluhnil predlagatelju, stališčem poslanskih skupin in vladi, ki bo podrobneje pojasnila svoje ukrepe v boju zoper gospodarsko in finančno krizo.
Poslanska skupina SDS je predlagala paket ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji, a je parlamentarni odbor za gospodarstvo danes sklenil, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Nekdanji gospodarski minister vladi očita, da se ni pravočasno lotila protikriznih ukrepov.
Nekdanji gospodarski minister vladi očita, da se ni pravočasno lotila protikriznih ukrepov. FOTO: Dare Čekeliš

"Predlagamo niz ukrepov, ki naj jih vlada preuči, saj bi z njimi pomagali Sloveniji iz nezavidljivega položaja," je dejal poslanec SDS in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak. Vladna stran pa največji opozicijski stranki očita, da so predloge prepisali kar od njih in da večino predlaganih ukrepov tako ali tako že uresničuje.

Vizjak je dejal tudi, da je Slovenija v krizo vstopila v razmeroma dobri kondiciji, prednost pa je izpuhtela, ker se vlada ni pravočasno in celovito lotila protikriznih ukrepov. Minister za razvoj Mitja Gaspari je obtožbe zavrnil. Poudaril je, da javnofinančni položaj Slovenije pred izbruhom krize ni bil tako dober, kot se ga želi prikazati. Država je beležila visok dolg, je dejal.

Seje so se udeležili ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, minister za razvoj Mitja Gaspari, za finance Franc Križanič, za delo Ivan Svetlik in za gospodarstvo Matej Lahovnik.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vikica11
21. 05. 2009 14.22
Ste poslušali kaj je prineslo nesluteni uspeh južni Koreji. Simbioza ostarelih zahodnoevropskih menegerjev, ki jih lastni turbokapitaisti niso več potrebovali , ker je pač važen samo trenutni dobiček, ter mladostni zagon mladih južnokorejcev.
Tonček Balonček
19. 05. 2009 14.11
Štiri leta časa so imeli, večino v parlamentu, prav udobno bi lahko spremenili vso zakonodajo v zvezi z bankami, gospodarskimidružbam,i, lastninjenju in managerskih odkupih,če bi le hoteli! Ampak priorita je bila "kao" razni zakoni o medijih, RTV-ju in podobno, podaljšanju zapornih kazni itd. Niti enega zakona, ki bi zaustavil to popolno oranje po bivšem družbenem premoženju, niso ne perdlagali ne sprejeli! Ve se zakaj! Sebi v prid-pa ožji žlahti!
Neurath
19. 05. 2009 12.37
Tonček Se ti delaš norca!? In kdo je kriv za to porazno shemo gospodarstva? Verjetno zopet JJ? Tvoji idoli na levici, ki so več ali manj nesposobni birokrati pa so si venomer pisali zakonodajo sebi v prid-pa ožji žlahti!
Tonček Balonček
19. 05. 2009 12.09
Da je kriv kapitalizem? Da je kriva globalizacija? Stvari pa so ravno obratne! Vprašajte Merklovo, Obamo ali Sarkozyja, povedali bi vam, da jim je šlo vese v redu, dokelr v Sloevniji nismo imeli volitev in tiste manipulacije s patrijami, ko so s ena oblast povzpeli komunisti. Potem s e ej pa začelo, žal pa Janša inVizjak zdaj nimat časa še za pripravoukrepov v ZDA in EU, vsega pač ne zmoreta, Janša s eje posvetil ustavnim spremembam in kupuje stanovanje, Vizjak je pa vsak dan po par ur na TV snemanjih! Struktura slolvenskega gospodarstva je pač takšna, da tričetrt izuvoza ustvari manj kot deset podjetij, to sta farmacevta, Renault, Kolektor, Gorenje in še kakšno.
Neurath
19. 05. 2009 11.23
Tonček zopet pametuje brez predznanj! Ve se, da večino slovenskih podjetij je že dolgo nekonkurenčnih in so že prej životarila zgolj zato, ker so delavcem dajala najslabše možne plače. Nismo imeli vlade, ne strokovnjakov, ne managerjev, kaj šele podpore sindikatov ali medijev, da bi gospodarstvo reformirali, prestrukturirali. Vsi so zagovarjali napačne rešitve. V Sloveniji bi morali uvesti pravni sistem in pravi kapitalizem. Potem bi z reformo popravili pokojninski, zdravstveni in šolski sistem. Omogočali bi razvoj podjetjem in podjetnikom s čim manjšo birokracijo, davki. Predvsem davki, tako da bi drastično zmanjšali davke na plače vsem zaposlenim. S tem bi plače avtomatsko delavcem povečali za »Križaničevih« obljubljenih 2x njihovih sedanjih plač- a žal on tega kot veleum ne ve! Sedaj pa norci kričijo vse sorte neumnosti: da so krivi bogati. Da je kriv kapitalizem. Da je kriva globalizacija. Stvari pa so ravno obratne. Če ne bomo v Sloveniji podjetnikom omogočali delovanja, ki bo zanje cenejše kot v tujini enostavno ne bomo imeli podjetij. Se bomo pač vrnili v srednji vek ter fevdalsko jedli travo in solato. Če se bomo namesto kapitalizma še kar naprej šli mafijsko-socialistično-tajkunski podmizniški SDjevski sistem, potem lahko računamo le še na vodo!
Tonček Balonček
19. 05. 2009 11.08
Tudi v Amerikiga nimajo, izdelanega sistema namreč! Sorry!
Uporabnik113189
19. 05. 2009 10.30
Vsako delovno mesto je dragocena pridobitev. Stroški novega DM je mogoče izračunati in so enormni, polega tega da medtem teče čas. Zato je pomoč da se delovno mesto obdrži zelo dobra računica, ki z malim vložkom prinese veliko. kar manjka je nadzor s strani države, tistih ki to pomoč dobijo..(omejitev plač uprave, sejnin, dnevnic itd na minimum), lastnikom dividende. Pri tem ni nič važno čigavo je kaj, ampak samo ohranjanje delovnega mesta.
Uporabnik113189
19. 05. 2009 10.18
TB, pravzaprav ni tako preprosto. Recimo v ZDA so mnoge banke pustili v stečaj. Le tiste največje (tudi privatna last) poskušajo rešiti, ker bi sicer šlo vse gospodarstvo v maloro. Ampak jim je Obama nastavil past. Če so vzeli t.i TARP potem so pod strogim nadzorom države, omejene plače na minimum pa še kaj..To pa je za mnogo nekaj najbolj groznega kar se jim lahko zgodi in se na vse načine trudijo, da bi ta denar kar najhitreje vrnili. No tudi tukaj jih čaka past..Lahko ga vrnejo, če dokažejo da izpolnjujejo določene pogoje, ki dokazujejo da so zopet zdrava firma. Naša država je v tem smislu še v prvem razredu OŠ. Pač nimamo izdelanega sistema.
Tonček Balonček
19. 05. 2009 10.05
Klasik, tako bi s erešili (in s epravzaprav že rešujeo) kapitalisti po vsem svetu, financirajo jih iz davkoplačevalsekga denaraj, veliko je špekulacij, tisoči miliard izginjajo neznano kam!
Uporabnik113189
19. 05. 2009 09.52
Naši kapitalisti bi se radi šli kapitalizem po načelu dokler je dobiček je MOJE, ko propade je pa VAŠE, moj denar na banki vas pa ne briga. To so vendar osebni podatki.
Neurath
19. 05. 2009 09.50
T.B Seveda ni naročil, ker nismo kompetentni tekmeci za morebitna nova naročila-vsa proizvodnja je več ali manj zastarela, roki izdelave pa presegajo normlane okvirje izdelav. Ni potrebno povdariti, da je krivda izključno na razvoju ter neposodobitvi proizvodnih obratov. Seveda tu partijski direktorčki z logiko planskega gospodarstva nimajo nič. Pumpanje o sociali in nacionalnem interesu pa nam je prineslo najamnjše plače v EU ter največji porast tajkunov, ki so znano iz kroga F21-partijska zalega pač. Najlažje je kriviti drugega, to so pač naučeni pamfleti v stilu "STM".
Tonček Balonček
19. 05. 2009 09.40
Porka amdona in kaj naj bi prepisali iz ameriških spisov? Podržavljanej bank in reševanje velekapitalistov z davkoplačevalskim denarjem? Naj rešujemo krizo v maniri predvojnih idej v Italiji in Nemčiji, (homogenizacija naroda, druga republika, javna dela, vojaška industrija itd. Ta Vizjak stalno predlahga neek ukrepe, ampak če ni naročil iz tujine, se lahko tu v Sloveniji razpočimo od ukrepov!
Neurath
19. 05. 2009 07.30
Te svežnji ponujeni s strani top-modela resnično živijo le na papirju! Porka.madona, ko bi saj znali plonkati iz ameriških spisov ali vsaj prepisati kaj od sosednjih držav. Nesposobni so in pri takih si jasno da general pa čeprav nič posebnega! RESNICA!
muri1
19. 05. 2009 00.36
vizjak je imel priliko pokazat kolk ga je u hlačah,pa ni bilo veliko z njim,sedaj se pa vrača in pametuje,ker ne ve,da se nazaj samo kozla.
Tonček Balonček
18. 05. 2009 22.33
Lani so vse države v EU beležile neke statistične rasti, Irsko, Latvijo, Litvo, Estonijo ozd. smo pojmovali kot zgled, Islandci so bili resni kupvi našega Telekoma! Prinas pač vs epride malo kasneje, kakšnega pol leta ali še več! Pa emnda niso v vseh zgoraj omenjenih državah oblast prevzeli komunisti, kot prei nas, so zavzeli vs epozicije na Zahodu, je Oplov direktor rdečkar, morda celo direktor nemške Nnarodne banke. Gotovo zdaj z lučjo iščejo in prepričujejo Vizjaka ter Bajuka, naj jim vendar svetujejo in pripravijo ustrezne ukrepe!! - heh.
Simon Jug 1
18. 05. 2009 22.28
škoda, da vlada zavrača pomoč. mislim, da ji ne gre tako dobro, da si lahko to privošči. Meni kot navadnemu državljanu je najbolj pomembno, da se potegnejo prave poteze ne glede na to iz katere strani pridejo. Zdaj ni čas za leve, desne in ne vem kaj. Dajte ljudje, poglejte kaj eni pišete na tem forumu, ekstremna stališča, to ni dobro za našo prihodnost. Vsi si želimo verjetno na boljše. Glede Vizjaka pa tako, res zgleda kot vrtni palček, ne gre mu pa očitati nesposobnosti. Tudi je res, da je Slovenija prišla v krizo dobro pripravljena in da sedaj ne najde prave poti. In predlagani ukrepi opozicije so vsaj konkretni in optimistično naravnani. Ene pač moti, da prihajajo od SDS, ampak še enkrat pravim, da zdaj ni čas za delitve na stranke.
victoriosus
18. 05. 2009 22.26
Slovenija je bila lani z odlično gospodarsko rastjo, majhno inflacijo, zelo nizko brezposelnostjo in vse boljšemu standardu (kljub temu, da se eni temu dejstvu vztrajno upirajo, številke kažejo drugače)..... pri nas recesija (torej, 2 kvartala z negativno gospodarsko rastjo) sploh ni bila napovedana v celem letu 2009. Ker je pa ta vlada krčila, namesto da bi spodbujala razvoj, logično da je manjša proizvodnja, manj prihodkov in negativna rast. Večini malih podjetij gre še zdaj dobro, imajo (če sploh) okoli 15% upada povpraševanja, ne več. TA VLADA je ustvarila krizo v Sloveniji, nihče drug!
RADO62
18. 05. 2009 21.39
Je lahko biti general po bitki???? Seveda je lahko... Predvsem, če bitko vodi nesposobni Borut Pahor.... heh
rahlo_nepristranski
18. 05. 2009 21.32
ti slaboumnež tudi ne veš kaj in o kom pišeš da klobosaš o nekdanjemu ministru Vizjaku. Me zanima če si ti tako izobražen kot je Vizjak.
fonzika
18. 05. 2009 21.06
Vizjak je čist zapit ,pa ne ve kaj klobasa