Slovenija

KŽK Podgoršku plačal račun. Tonin: Minister je žrtev izsiljevanja

Ljubljana, 19. 04. 2022 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
1272

Kmetijski minister in kandidat NSi na volitvah Jože Podgoršek je januarja letos s soprogo vikend oddih preživel v hotelu Damiana Merlaka v Bohinju, računa pa po odhodu ni plačal. Kot je zagotavljal Podgoršek, se je pri tem zgodila napaka, saj da bi moral račun prejeti naknadno, a da hotel računa ni poslal. Vendar pa ga družba KŽK zdaj postavlja na laž. "Minister nikoli ni izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno, to je storil šele štiri mesece kasneje, po izbruhu medijske afere," so sporočili.

Nov kmetijski minister, stara afera. Po tem, ko je imela s plačevanjem računov težave že nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, se podobno ponavlja tudi pri tokratnem ministru Jožetu Podgoršku (NSi). Niti teden dni še ni minil, odkar je v javnost pricurljala informacija, da minister po vikend oddihu v hotelu Damiana Merlaka v Bohinju ni plačal računa. Podgoršek se je sicer skliceval, da je prišlo do napake ter da bi mu moral hotel račun poslati naknadno, a da računa ni poslal. Po opozorilu ministra naj bi se hotel sicer opravičil, Podgoršek pa naj bi obveznosti poravnal iz družinskih sredstev.

Jože Podgoršek
Jože Podgoršek FOTO: Bobo

A družba KŽK, za katero naj bi posredoval v sodnem sporu z državo, njegove besede zdaj postavlja na laž. "Minister Podgoršek je Davidu Poštraku dal vedeti, da si želi preživeti vikend v omenjenem hotelu, Poštrak pa mu je uredil rezervacijo. Minister ni nikoli izrazil želje ali namere, da bi stroške bivanja poravnal osebno. To je storil šele štiri mesece kasneje, ko je izbruhnila medijske afere in ko je od hotela zahteval, da že plačani račun stornirajo," so sporočili. S tem je prejel neupravičeno korist oz. ni ravnal v skladu s protikorupcijsko zakonodajo, ki funkcionarjem prepoveduje sprejemanje daril.

"Ker je bil KŽK d.o.o. v odnosu do ministra  v povsem podrejenem položaju in ker je bilo potrebno račun plačati, so nam ga iz hotela posredovali, mi pa smo ga tudi plačali," so razložili ter dodali, da jih je k temu še dodatno spodbudil strah, da bi izgubili še kakšno zemljišče. V KŽK d.o.o. so tako pokrili stroške za uporabo hotelskih storitev ministra Podgorška ter zatrdili, da v zameno niso zahtevali ali dobili nobenih uslug ali privilegijev.

Ponovno so zavrnili tudi vsa namigovanja o tem, da je minister Podgoršek lobiral za interese KŽK. "Iz celotnega dogajanja je očitno, da je lobiral za skupino privilegiranih gorenjskih kmetov, ki si z njegovo pomočjo v zadnjih letih lastijo kmetijska zemljišča, do katerih niso upravičeni," so dejali.

Zgodovina med KŽK in Skladom kmetijskih zemljišč

Zgodovina med KŽK in Skladom kmetijskih zemljišč je osredotočena okoli spora o veljavnosti zakupne pogodbe med subjektoma, ki se je začel leta 2019. Takrat je Sklad podjetju KŽK namreč odpovedal zakupno pogodbo. Do novembra tistega leta je bil namreč lastnik družbe KŽK d.o.o. Damian Merlak, ki je takrat svoj 100-odstotni lastninski delež prodal gospodarski družbi BK Agro d.o.o.

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Bobo

A tudi po prihodu novega lastnika je KŽK še naprej poslovno sodelovala z Davidom Poštrakom, tesnim Merlakovim sodelavcem, so sporočili iz podjetja. "Sodelovanje je temeljilo na tem, da je Poštrak zelo dobro seznanjen s celotnim dogajanjem in razmerjem med KŽK d.o.o. ter skupino gorenjskih kmetov, ki so s samoprijavo, organiziranimi napadi in plačanimi medijskimi objavami skušali uničiti KŽK kot edinega resnega konkurenta na Gorenjskem," so dejali in dodali, da je bil Poštrak po vloženi tožbi na sodišče deležen številnih pritiskov in tihih groženj, ki so prihajali iz krogov omenjenih gorenjskih kmetov.

"Podgoršek nikoli in v ničemer ni vplival na potek spora v našo korist. V resnici je minister ves čas zagovarjal interese privilegiranih gorenjskih kmetov in lobiral, da bi Sklad podjetju KŽK d.o.o. odvzel zajeten del zakupljenih zemljišč," so dejali v KŽK. Njegovo vztrajanje na tem, da privilegiranim kmetom zagotovi vsaj 250 hektarjev zemljišč, je bil namreč, kot trdijo, tudi eden glavnih razlogov neuspeha sodne poravnave. "V ta namen je kot minister celo dvakrat zaprosil za mnenje pri Državnem odvetništvu z očitnim ciljem, da bi pridobil pravno podlago za to, da zemljišča, odvzeta od KŽK d.o.o., neposredno in brez razpisa dodeli v zakup privilegiranim kmetom," še navajajo ter dodajajo, da je bil odgovor državnega odvetništva po njihovih informacijah negativen.

Poštrak: Z ministrom se poznava, večkrat sva sedela na kavi

Poštrak je danes stopil pred našo kamero in pokazal račun za hotel za slabih 600 evrov, ki je bil izdan 30. januarja na podjetje KŽK. Sprva se je v javnosti sicer poročalo, da je račun znašal 800 evrov. Kot je povedal, je bil posrednik ministrovega dopusta. "Z ministrom se poznava, večkrat sva sedela na kavi," pravi Poštrak in dodaja, da je Podgoršek izrazil željo, da bi obiskal Hotel Bohinj.  

Podgoršek je v petek trdil, da se je ob odhodu dogovoril, da račun prejme naknadno. A računa ni bilo, sam pa je zatrjeval, da je nanj pozabil. "Kasneje je bilo razvidno, da račun ni plačan in smo plačali iz podjetja KŽK," je dejal Poštrak. 

Merlak se je od zgodbe oddaljil, minister Podgoršek pa pred kamero danes ni več želel. Z ministrstva so le sporočili, da navedbe ostro zavrača in da je izsiljevanje prijavil policiji.  

Tonin: Podgoršek je žrtev izsiljevanja 

Na današnje poročanje se je v izjavi za medije odzval predsednik NSi Matej Tonin. Kot je dejal, je Podgoršek, s katerim je govoril v ponedeljek, "žrtev izsiljevanja KŽK". Zadevo je po besedah Tonina tudi prijavil policiji in trenutno poteka predkazenski postopek, poroča STA. 

"To podjetje in ta skupina okrog KŽK je neupravičeno želela gorenjskim kmetom zaračunat 100.000 evrov, minister Podgoršek se je temu uprl in danes lahko spremljamo to dramo in izsiljevanje. Ampak počakajmo, da bodo organi pregona opravili svoje in potem bomo lahko delali zaključke," je dejal Tonin in dodal, da Podgoršek še vedno uživa njegovo zaupanje.

KOMENTARJI (1272)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belatrix
21. 04. 2022 21.32
+1
Slovenija je postala dežela kraje!!! In nekoč v Jugoslaviji smo se imeli za najbolj pošten narod. SRAMOTA!!!!! Saj bi še mnogo dopisal ampak mi bo administrator (cenzura), vse zbrisala. SAMOTA ŠE ENKRAT!!!!
Ladko Lipovsek
20. 04. 2022 13.11
+5
uprl se je tako, da ni plačal?
hobotnica1
20. 04. 2022 09.57
+7
Do kdaj se bo pri nas korupcijo podpiralo namesto zatiralo.
rogla
20. 04. 2022 09.41
+9
Podgoršek - pacek, da mu ni para (no, Pivčeva je z njim).
šahist
20. 04. 2022 09.41
+8
Ubogi toninček, pa kdo ti še verjame. Tvoj minister je bil z ženo na dopustu januarja, 7. aprila pa se je spomnil, da ni plačal računa. In vaša stranka je neka krščanska. Poglej svoje afere v dveh letih: izgubljeni tovornjak, nakup letala po dupli ceni, nabava nefunkcionalnih transporterjev, podpora vizjaku, čeprav si govoril drugače, ureditev posla podjetju tvoje mame, sledenje jj kot psiček.........Še sreča, da nisi bil minister 4 leta.
ćurkl
20. 04. 2022 09.38
+6
Včasih so za dosego svojih ciljev podkupovali nižje uradnike, zdaj kar ministre. Ali to pomeni, da so ministri dan-danes tako "poceni"??
pravicnez.
20. 04. 2022 09.38
+7
Odstopi takoj.
borjac
20. 04. 2022 09.37
+7
Ubogi minister Podgoršek, izsiljujejo ga, pravi Prvoborec Tonin, ampak Tonin bo to stvar rešil, nadel si bo vojaško uniformo, čelado in šel v napad na izsiljevalce, bombe, brzostrelka, mitraljez, Tonin bo zagnal hudičev ples, rešil bo Podgorška in njegovo družino iz krempljev izsiljevalske mafije, "bombu bacaj" in Tonin gre na juriš, ob prejemanju medalj si pa bo oblekel svežo belo srajco in zavihal rokave, menda sedaj vsi delavci na drugem tiru nosijo bele srajce, nekoč je bela srajca pomenila nekoga ki je cingal nogo v pisarni in žrl naš denar, Birokrata.
mungus
20. 04. 2022 09.34
+5
jaz bi tudi bil taka žrtev izsiljevanja....pa da mi vse drugi plačajo.....res so banda brez primere....tisti kateri bojo pa volili to cerkveno zalego in tega zblojenega toninćićaća so pa neumni da jim ni para !!!
ćurkl
20. 04. 2022 09.31
+2
Meni se zdi, da ministru Jožetu v teh trenutkih nošenje maske kar prav pride. Zdi se, da si želi nositi najmanj burko, če že ne papirnato vrečko z izrezom za oči ...
ćurkl
20. 04. 2022 09.31
+2
... težko je kazati obraz, če te dobijo na laži. Razumem te, Jože!
mungus
20. 04. 2022 09.29
+3
in to so cerkveni "demokrati" ?.....to je cerkvena banda brez primere......cerkev izločiti iz politike naj mašujejo po cerkvenih načelih ostalo jih pa naj ne briga te cerkvene bande.....!!!
mungus
20. 04. 2022 09.26
+3
In taki pričakujejo da bi jih še kdo želel videti v vladi...take vse zapret na DOB pa da si vsak dan zaslužijo za hrano če ne pa naj bojo lačni....ne pa da se gredo takšne barabinske rabote ....od folka pa pričakujejo red in poslušnost ,če ne se jih pa zalije s solzilcem ....banda pokvarjena !!!
Blue Dream
20. 04. 2022 09.24
+3
Zanimivi problemi desničarskih politikov. Konstantno pozablajo plačevati račune.Meni se to še ni zgodilo npr
sosed5
20. 04. 2022 09.23
+4
Tonin, bolj ga branis, bolj ti in stranka lezeta proti podnu, pa res tega ne razumes??, vprasaj namo, ti bo povedala. Po tej logiki, ste v nsi vsi barabe, podkupljivci, pozabljivci, pokvarjenci ...
sinhron
20. 04. 2022 09.22
+4
Pa saj je iz kvote NSI in Janševe vlade , kjer imajo korupcija , klientelizem , laž in potvarjanje domovinsko pravico ! Tonin pa raje laže in zavaja , namesto da bi odslovil koruptivnega ministra !
slovenka62
20. 04. 2022 09.19
+8
Saj se je učil pri Aleksandri.Bruh Pogumna pravi ja za sebe in svoj žep lažnivci vsi.
Reši se kdor se more
20. 04. 2022 09.18
+8
Res se mu godi krivica😡 Banda pokvarjena
snupy1
20. 04. 2022 09.16
+12
Čisto po Janshevo. Niso krivi So žrtve nedolžne. Pejte volit da se znebimo teh lopovov
mungus
20. 04. 2022 09.27
+2
itak ....folk treba bo iti na volitve da se znebimo te pukl bande !!!!
COSMERBA
20. 04. 2022 09.15
+11
Vsak dan nove " KRŠČANSKE AFERE - SLOVENSKE POLITIKE"
predator999
20. 04. 2022 09.15
+9
Cerkvena navlaka 💩💩💩