Slovenija

Kumer: Ni res, da ni dokumentov v Sovi

Tacen, 21. 06. 2007 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
B.M./STA/D.L.
Komentarji
115

Podpredsednik komisije za nadzor Sove je opozoril, da ni res, da v Sovi ni dokumentov o prisluškovanju Sanaderju in Janši.

Prisluškovalna naprava
Prisluškovalna naprava FOTO: POP TV

V zadevi Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (SOVA) je kriminalistična policija na Generalni policijski upravi na Vrhovno državno tožilstvo zaradi dveh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja po 261. členu kazenskega zakonika, podala kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo.

Novico je danes ob predstavitvi dela policije potrdil direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek.

"Preiskava je potekala v sodelovanju z vrhovnim državnim tožilstvom in še poteka," je povedal Jevšek, ki več informacij ni želel posredovati.

Jevškove navedbe so potrdili tudi na Vrhovnem državnem tožilstvu, kjer vsebine kazenske ovadbe in nadaljnjega ukrepanja tožilstva niso želeli komentirati.

Za zlorabe po 261. členu bremenijo Podbregarja

Nekdanji direktor obveščevalne službe SOVA Iztok Podbregar: Očitajo mu kaznivo dejanje po 261. členu Kazenskega zakonika
Nekdanji direktor obveščevalne službe SOVA Iztok Podbregar: Očitajo mu kaznivo dejanje po 261. členu Kazenskega zakonika FOTO: POP TV

V torek so kriminalisti Generalne policijske uprave zaslišali nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja. Kot je danes za 24ur.com povedal njegov odvetnik Aleksander Čeferin, o podrobnostih 20-minutnega pogovora s kriminalisti, na katerem je bila prisotna tudi vrhovna državna tožilka, ne more govoriti.

Čeferin je potrdil, da Podbregarja bremenijo na podlagi 261. člena Kazenskega zakonika, ki govori o zlorabi pooblastil. „Obtožbe so popolnoma nesmiselne, ni dokazov, da bi bilo storjeno kaznivo dejanje,“ je povedal Čeferin. „Imeli smo občutek, da smo bili na pogovoru iz formalnih razlogov.“

Kot je znano, je vladna delovna komisija v enem od svojih poročil ugotovila, da naj bi nekdanji direktor Sove odobril izplačilo stroškov za Drnovškovega indijskega zdravilca iz sredstev nezakonitega črnega fonda. Podbregarja bremenijo tudi, da je dolgoletnega uslužbenca Sove in pripadnika nekdanje komunistične politične policije SDV, ki je upravljal z ilegalnim črnim fondom, ob upokojitvi nagradil z dragoceno ročno uro.

Zlorabe položaja po 261. členu KZ

Direktor uprave kiminalistične policije Aleksander Jevšek
Direktor uprave kiminalistične policije Aleksander Jevšek FOTO: POP TV

261. člen Kazenskega zakonika določa, da "uradna oseba, ki z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobila kakšno nepremoženjsko korist ali da bi komu prizadejala škodo, izrabi svoj uradni položaj," in se kaznuje z zaporom do enega leta.

Če storilec s takšnim dejanjem povzroči večjo škodo ali huje prekrši pravice drugega, se kaznuje z zaporom do treh let. Uradna oseba, ki z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi sebi ali komu drugemu izrabi svoj uradni položaj, pri tem pa niso podani znaki drugega kaznivega dejanja, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let, določa omenjeni člen.

V kolikor pa si storilec s takšnim dejanjem pridobi "veliko protipravno premoženjsko korist in mu je šlo za to, da si pridobi tako korist, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let," še določa 261. člen kazenskega zakonika.

Sanader o prisluškovanju

To je največja neumnost, ki sem jo slišal v politiki, pa sem že dolgo v politiki. Ivo Sanader o Ropovih trditvah, da sta se z Janšo dogovarjala za incidente na morju

Hrvaška je pred dnevi Sloveniji poslala diplomatsko noto zaradi domnevnega prisluškovanja Janši in hrvaškemu premierju Ivi Sanaderju. Če se bo izkazalo, da je bil cilj Sove Sanader, se bo Hrvaška "ustrezno odzvala". "Po mednarodnih konvencijah se voditeljem držav ne prisluškuje, razen v vojni. Čeprav imamo nekaj odprtih vprašanj, to ne pomeni, da smo v vojni," je dejal Sanader med obiskom v Bruslju.

Hrvaški premier je poudaril, da še čaka slovensko noto s pojasnilom ter dodaj, da „lahko po vsem sodeč sklenemo, da je "bivša slovenska vlada prisluškovala slovenski opoziciji in vsem tistim, s katerimi so (tedanji vodja opozicije) Janez Janša in drugi voditelji opozicije komunicirali".

Tako Sanader kot Janša sta tudi vnovič ostro zavrnila navedbe, da naj bi se v času vlade Antona Ropa, ko je bil Janša v opoziciji, dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu.

Danes moram odločno zanikati to trditev (da je vladna delovna skupina ugotovila, da se v Sovi ne nahajajo ti dokumenti), ker preiskava v Sovi še teče in bo končana konec drugega tedna. Podpredsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Dušan Kumer (SD)

TRENJA: Zloraba Sove?

Tudi v četrtkovi oddaji Trenja na POPTV se je razvnela razprava o aferi Sova.

Rop: Resnica bo prišla na dan

"Jaz sam ocenjujem, da ta diskusija ni dobra ne za Slovensko obveščevalno službo, ne za državo, ne za slovensko nacionalno varnost. Nenazadnje, to je bil eden od temeljnih razlogov, zakaj o tem nisem spregovoril tri leta. Ne pred državnozborskimi volitvami, takrat ko sem bil s seznanjen z najbolj šokantnimi stvarmi, ne v nadaljevanju. Je pa dejstvo, da vlada zadnje pol leta politično zlorablja Sovo,“ je nekdanji predsednik vlade Anton Rop v oddaji Trenja utemeljil svojo odločitev, da o domnevno dogovorjenih incidentih v Piranskem zalivu seznani javnost.

Dušan Kumer (SD): Zavzel se je za nejavno obravnavo dogajanj v obveščevalni službi
Dušan Kumer (SD): Zavzel se je za nejavno obravnavo dogajanj v obveščevalni službi FOTO: POP TV

Ponovil je, da želi o detajlih spregovoriti pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, kjer bo povedal več podrobnosti. Prepričan je tudi, da bodo tam o tem govorili tudi drugi, da bodo odkrili dokumente, ki dokazujejo njegove trditve in da bo resnica prišla na dan.

"Če bi karkoli na to temo dejansko obstajalo, potem je kristalno jasno vsakemu pri zdravi pameti, da bi gospod Rop, ki je vodil LDS in prejšnjo vlado, to uporabil pred prejšnjimi volitvami. Ne samo, da bi bil to njegov politični interes, saj je bilo jasno, da gre za par odstotkov razlike, ampak bi bil to tudi dolžan storiti po veljavni predpisih te države. Seveda tega ni storil,“ pa je na to odgovoril poslanec SDS Branko Grims, ki trdi, da Rop obtožb ne more dokazati. Ponovil je tudi besede hrvaškega premierja Iva Sanaderja, da Rop ne more preboleti poraza na volitvah, ter dodal, da se, kot kaže, pripravlja na naslednje.

Mednarodna sramota ali politično obračunavanje?

Vse tajne službe prisluškujejo vodstvom sosednjih držav, edina razlika z našo je, da se drugje o tem ne govori, je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plementi.

Jožef Horvat iz NSi je Ropa obtožil, da je "zakuhal mednarodno sramoto Slovenije", sam pa ne verjame, da bi se kdorkoli dogovarjal s Hrvati za ustvarjanje režiranih incidentov na meji.

"Oporekam temu, da je Rop zakuhal mednarodno sramoto. Mednarodno sramoto so zakuhali tisti, ki so prvič razkrili lokacije na Malem trgu, ki so javno povedali o črnem fondu, ki so javno govorili, da je Sova imela določeno podjetje in tako naprej. Ti so v bistvu Sovo sesuli,“ pa je na obtožbe odgovoril Rudolf Moge (LDS), ki meni, da se obveščevalno službo izkorišča "za politični obračun s stranko, ki je neko stranko po javnomnenjskih raziskavah prehitela“.

Kumer: SD ni vodila 'paraobveščevalne službe'

Po mnenju poslanca SD Dušana Kumra je afera posledica dogajanj v zadnjih mesecih, zato je mnenja, da bi bilo potrebno prenehati z javno obravnavo dogajanj v obveščevalni službi. Kar se njegove stranke in napadov nanjo tiče, pa meni, da je do volitev še veliko časa, zato bi se morali obnašati državotvorno in ohraniti obraz države v mednarodni javnosti. "SD v tem trenutku ni v nobenem političnem boju s SDS, kakor to predstavljajo v največji vladni stranki, vsekakor pa stranka nikoli ni vodila nikakršne paraobveščevalne službe," je dejal Kumer.

Predsednik SLS Janez Podobnik je povedal, da je bilo ravnanje Ropa "nedržavniško, vsekakor pa je zdaj potrebno stvari razčistiti do konca". Morebitno prisluškovanje po njegovem govori o nedemokratični drži oblasti in s tem tudi predsednika vlade v času, ko je bilo kaj takega dovoljeno. Zavrnil je tudi, da bi sami sodelovali pri dogovarjanju o incidentih.

Kdo je pravi 'veleizdajalec'?

Matej Lahovnik iz Društva Zares je dejal, da če gre za resnične trditve, potem gre za "veleizdajo", ki pa jo je seveda treba dokazati. Obstajajo nekateri utemeljeni sumi in ne verjame, da bi si Rop tako naivno privoščil neargumentirane obtožbe. "Če to drži, je to preveliko breme, da bi lahko Janša obdržal položaj v času slovenskega predsedovanja EU," je dejal Lahovnik.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič se je vprašal o možnosti dogovora med SD in hrvaškimi kolegi iz SDP, da bi skupaj nastopili proti vladnim strankam na obeh straneh. Sam je v nasprotju z Lahovnikom menil, da je "o veleizdaji mogoče govoriti kvečjemu v primeru Ropa". Ta bi namreč moral sume sodnim organom sporočiti takoj, ko je za kaj takega izvedel in ne šele po treh letih, s čimer bi ohranil integriteto države in naroda.

Prvi mož upokojenske koalicijske stranke DeSUS in obrambni minister Karl Erjavec pa je menil, da "če je Sova delovala po zakonu, potem ne bi smelo biti nikakršnih težav s pridobivanjem dokazov".


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRN V PETI
27. 06. 2007 15.56
Ga ne tožijo zaradi tega. Bi ga pa mogli. Kot človek, ki zasluži miljonsko plačo in bi naj bil vzgled držvljanom, katerim služi, tega enostavno ne sme storit. Saj že zakon pravi, da ne sme. Ampak kot predsednik, bi moral še posebej gledat na to, da goji korupcije. Žal je to Drnovšek, še najmanjši prekršek. In zakaj bi ga zaradi tako malega obsodili, če ga pa za velike ne?
robinud@volja.net
23. 06. 2007 12.51
Tožijo ga zaradi ene letalske karte in ročne ure ? mislim no. (nisem drugih komentarjev prebral)
Jure.ceh@guest.arnes.si
22. 06. 2007 15.32
Dobro. Gasparija, zaslužnega med drugim tudi za stabilno finančno in posledično gospodarsko situacijo v državi, s katero se sedanja vlada edinole še lahko pohvali (kot posledico minulega dela predhodnih vlad) potem, ko ji pri gospodarski in pokojninski reformi spodrsne, da ne govorimo o amaterskosti šolske reforme, reforme zdravstva in ostalih...uf., odstavijo in se na kraju vendar odločijo za Kranjca kot tretjega kandidata. A to je zakuhal g. Drnovšek in seveda stanje je Koaliciji nevšečno, ker se je vršilo opazno mednarodni javnosti in stroki. Kako torej zbiti verodostojsost g. Drnovška.., z medijskim razkrivanjem (ubogi mi državljani in državljanke, ki moramo spremljati to žajfasto nadaljevanko) nepravilnosti, katerih dokaze naj bi posedovala SOVA. Cilj diskreditacije g. Drnovška posvečuje vsa sredstva, četudi na škodo nacionalne varnosti im že pridobljenega mednarodnega ugleda. Skrajno zaskrbljujoče. In popolnoma nespametno, kar dokazuje razplet polletnih dogodkov. Ampak, tu razmišljam dalje? Je res, da je le g. Drnovšek kot trdi oreh edini razlog? Glede na to, da vladni kabinet vendar premore tudi dobre analitike in stratege, dvomim, da bi le zaradi g. Drnovška spravili pod vprašaj tako pomembne vrednote, ki jih pomaga zagotavljati tudi t.i. Sova. In če predpostavljam, da si je vladna služba morala pripravljati miren teren za čas vodenja EU, se mi poraja logično vprašanje, da bi bili lahko najbolj kompromitirani z morebitnimi konkretnejšimi informacijami iz zakrite zgodovine razpada Jugoslavije oz. s podatki, ki bi se nanašali na ti. orožarsko afero. To bi bilo mojemu logičnemu sklepanju bolj razumljivo, vseeno pa ne bi opravičevalo vsega tega državi in državljanom škodljivega početja. Torej apeliram na vas vse, predvsem pa na tiste, katerim smo podelili mandat. Nehajte, prosim vas, se igrati z vrednotami države, državne varnosti, z demokracijo in predvsem s potrpljenjem vseh nas. LP Jure Čeh
Jure.ceh@guest.arnes.si
22. 06. 2007 15.08
pravkar obveščen s strani 24ur.com, da so komentarji tehnično omejeni na 40.000 znakov, ki jih je moj spodnji komentar daleč presegel, zato bom poskušal manjkajoči del rekonstruirati po spominu. Po uvodnem delu smo torej končali pri odnosu g. Janša vs. g Drnovšek. Dve ključni figuri slovenske politike, nosilca nazivov predsednika vlade RS ter predsednika RS. Po podreditvi vseh ostalih demokratičnih institucij v državi ostaneta dve, ki očitno ne pašeta v koncept razmišljanja spošt. g. Janše. Banka Slovenije s takratnim Gasparijem na čelu ter sam predsednik RS kot edini še preostali trd oreh, na katerega se ne da vplivati temveč deluje po svojem razmisleku, večkrat v neskladju z vladnim. Takrat se začne zgodba s Sovo. Ustanovljena je posebna vladna komisija za nadzor delovanja Sove, ki sprva deluje netransparentno, dokler zadeva ne pride (v čigavem interesu) v medije. Kaj je zaskrbljujoče? To, da se ministri kar v nekaj primerih ne obnašajo več kakor ministri temveč kakor operativci, kar bolj spominja na vojaško hunto z genelali na oblasti kakor pa na normalno razvito demokratično državo. Vsaj na dva izrazito nehigienična primera bi nas rad opozoril - posredovanje Ministra Mateja v primeru Strojanovih ter članstvo ministra za pravosodje Šturma, v posebni vladni komisiji za nadzor SOVE. In vprašajmo se, zakaj g. Drnovšek pridobiva simpatije povprečnih slovencev za razliko od g. Janše. Preprosto g. Drnovšek v tej politični ukleščenosti vse bolj zadobiva podobo mitskega junaka, ki se vendar upa misliti in ne nepomembno - izražati svoje misli in delovati v skladu z njimi. Robin Hoodovska ali Don Kihotovska figura naspram Savronovski (Tolkien) figuri hotene želje po absolutnem nadzoru moči in mišljenja. Prepoznamo razdeljenost vlog? Predpostavljam da nam je vsem jasno. Vendar s tem škodimo predvsem samim sebi in našim skupnim željam po živeti v primerno civiliziranem okolju. Njuna očitna nekompatibilnost in nezmožnost presegati okvire osebnih nasprotij za vsako, tudi za ceno razbijanja kredibilnosti naše skupne države Republike Slovenije pa gre predvsem na račun bolj nestrpnega iniciatorja afer, katerih smo, verjamem da večina, že precej siti. (se nadaljuje)
figa.mac
22. 06. 2007 13.15
Po vsem tem ,kar ste videli in slišali v trenjih,še vedno trobite v isti rog.Ali ste res tako zaslepljeni,ali tako pokvarjeni v duši,da verjamete lažem.Vsi v studiju so bili popolnoma mirni,le G. Rop se je potil,kot bi imel hudiča v sebi.Kako se mi smilite.Ko vidite belo,govorite o črnem.Z barvno slepoto je težko živeti.
hinko.murovec@siol.net
22. 06. 2007 12.15
Spoštovani - na Roy Batty, glede živcev se mi zdi, da si jih zadnje čase hladi in zdravi JJ kot kdor koli od tu udeleženih in ne ravno navdušenih nad delom velikega JJ. Kar pa se tiče delanja otrok in zapuščanja partnerja ima Vaš veliki vodja kar bogato in plodno preteklost. Tudi v tem oziru je samo uporabljal dokler mu je določena zadeva nudila odskočno desko in sredstva potem pa adijo in išči nove žrtve za svoj maščevalni pohod. Ja nekateri imajo res karakter za vola ubit. LP
Jure.ceh@guest.arnes.si
22. 06. 2007 12.07
Vem, da se nenavadno konča ;-), napaka v prenosu komentarja ali napaka v prejemu komentarja s strani 24ur je zadevo prerezala na pol. Klical sem uredništvo 24.ur in jih na to opozoril. Upam da bodo drugo polovico našli in jo objavili, tako da bo v celoti razvita misel dostopna vsakomur.
Uporabnik113189
22. 06. 2007 11.56
jure.ceh, odlično, le komentar se nanavadno konča?
exim@t-2.net
22. 06. 2007 11.45
RoyBatty: točno, pozabili so vzeti tabletke in sedaj jih daje agonija, kot ata Soprana. Samo še z nasiljem in izsiljevanjem rešujejo svojo kožo. Nagci!
malasutra@gmail.com
22. 06. 2007 11.39
jure.ceh, spoštovanje. najbolj analitičen in z argumenti podprt post do sedaj, ki ponazarja trenutno situacijo in stanje duha v sodobni slovenski družbi.
Jure.ceh@guest.arnes.si
22. 06. 2007 11.07
Spregovoril oz. pisal bom kot državljan RS, katerega je razočaralo celotno, vsestrankarsko politično dogajanje v RS. Spregovoril bom kot državljan, ki svoje mišljenje kot kritično ost v razmislek pošilja vsem bralcem ne glede na njihovo politično oz. strankarsko opredeljenost. Spregovoril bom kot državljan, ki ga počasi postaja sram biti državljan države, katere politiki, načini politične diskusije in načini delovanja le te so že v tolikeri meri avtodestruktivni, da razbijajo osnovne vrednote temeljne verodostojnosti pojmov kot so državljanstvo, narodnost, nacionalnost... Ne odgovarjam nobenemu komentatorju, nikogar ne nameravam žaliti niti nikogar napadati, če moje izraženo mišljenje vendar koga prizadane, se mu vnaprej opravičujem, prosim pa tudi, da morebitno prizadetost razmisli skozi avtorefleksijo. Državljanstvo je pojem, ki ga v bistvu določata dve izhodišči - prvo izhodišče je fizična navzočnost oz bivanje v določeni državi, v našem primeru RS in vsi interesi, dolžnosti ter danosti, ki so vezani na to dejstvo. Drugo izhodišče je državljanstvo kot pripadnost neki identiteti, ki naj bi bila v najširšem nacionalnem interesu. Ta identiteta korenini v narodnem jeziku, zgodovini, karakterju... in velja za nekakšen vrednostni sistem, vrednoto, ki jo skušamo graditi vsi skupaj predvsem v interesu čim bolj strpnega in človeka dostojnega (civilizacijske norme) bivanja v okviru RS. Pa razmislimo o pojmu demokracija - demokracija brez kritike ni demokracija temveč totalitarizem. Institucije, ki naj bi demokracijo izkazovale skozi kritiko so v prvi vrsti (v normalni državi) parlament oz. Koalicija vs. opozicija. Urad varuha človekovih pravic vs. delovanju vlade skozi zakone in pozakonske akte s katerimi določa načine dovoljenih odnosov med državljani, protikorupcijska komisija, mediji, sodna veja oblasti in tako naprej vse do bazične civilne družbe, ki smo hočemo-nočemo primarni politični protagonisti družbe v kateri skupaj sobivamo. Svojo voljo izražamo skozi volitve in mi podeljujemo mandate tistim, ki nas s svojimi vizijami, delovanjem ali strokovnostjo prepričajo, da bodo delovali v dobrobit vseh nas. To kar se dogaja v zdajšnjem mandatu zdajšnje koalicije me žal ne prepriča, da deluje v dobrobit čim širšemu krogu državljanov in državljank RS. Prav nasprotno, namesto da bi se trudili izravnavati nasprotja v smeri skupnega konsenza, se nasprotja vse bolj povdarjajo. Namesto, da bi se razmišljalo državniško, se razmišlja interesno-strankarsko. Skrbi vse večja odsotnost kritičnosti tistih institucij, ki so za to postavljene v smislu ohranjanja zdrave demokracije. Skrbi vse večja nestrpnost med državljani pripadajoči eni, drugi ali tretji strankarski opciji. Zanimivo je razmisliti o novem terminu, ki se je pojavil v teh mesecih - sproščena slovenija -. Voda je velika vrednota tam, kjer je odsotnost vode vsakodnevna. Prav tako sproščenost v zavesti državljanov postaja vrednota tam, kjer je nesproščenost že stalnica! S tem terminom dokazujemo, da nesproščenost obstaja in da že presega njen normalni prag. V republiki sloveniji me skrbi vse manjša avtonomija stroke na vseh področjih - od kulturnega, zdravstvenega, znanstvenega, univerzitetnega, šolskega. Skrbi me vse manjša kritičnost osrednjih medijev Delo, Večer, Primorske novice, RTV SLO 1 in 2.., večji medijski pluralizem branijo zadnje utrdbe - Dnevnik, Finance in Mladina in pa vse bolj elektronski mediji z manjšo prepoznavnostjo kot so MediaWacht, Indeks Prohibitorum... Zelo me skrbijo dejanja zadnje vlade, ki arogantno posega v sodno vejo oblasti, v bančništvo, v gospodarstvo v smislu popolnega nadzora odločanja in nadzora kapitala. Zelo me skrbijo lustracije in diskreditacije vseh, ki na to opozarjajo - zakaj - skoraj vse se že vrši preko obvladovanih medijev in ne preko sodstva s sodnimi tj. pravnimi argumenti. In gremo zdaj v odnos Janša - Drnovšek. Zakaj je povprečnem
malasutra@gmail.com
22. 06. 2007 10.30
damirkolar, kje pa imamo dokaz, da si res damirkolar? tudi to je lahko samo nick. zakaj naj bi kdorkoli,ki zagovarja svoja stališča, zamenjal nick?? mene ni prav nič sram. stojim za svojimi izjavami. desni ste res smešni - ko vam kuzla skače v rit, se stopnja vaše žaljivosti strmo povečuje. no, čakamo dokaze. prognoziram, da jih bomo tudi dočakali. zakaj? ker se rop česa takega ne bi nikoli zlagal in ker janša nima šans, da bi uspešno uničil vse dokaze, ki se nahajajo na sovi. preveč ljudi in preveč kopij obremenilnih dokazov je zaokrožilo naokoli. grem stavit, da jih nekateri mediji že imajo v rokah (slovenski in hrvaški). samo čakajo še na uradno proceduro v parlamentu. rop je bil, by the way, čisto skuliran na trenjih, medtem ko je grimsa kar metalo na stolu. tiki, trzajoči živčki ali kaj? torek, fantki, torek bo DAN D.
neobremenjen_
22. 06. 2007 10.15
LOL, eni ste očitno jasnovidni. Tako tisti, ki trdite da dokazi so, kot tisti da jih ni. A je res tolk težko počakat na rezultate raziskave? Morda iz previdnosti, da se ne bi osmešili. Aja, anonimni ste. Me prav zanima, kdo vse si bo zamenjal nick, ko bo zadeva zaključena. Komaj čakam.
Roy Batty
22. 06. 2007 09.59
Malasutra, spet pozabili tabletke vzeti? Tukaj histerično razbijaš po JJ, kot bi ti otroka naredu in te potem zapustil v tvojih zagrenjenih blodnjah. Pa oho kako so vsi živčni tukaj medtem, ko mi ti cele litanije serješ po ekranu. Žalostno je da se ti niti sanja ne o resničnih razmerah v tej državi, predstave o demokraciji in pravni državi pa imaš take kot bi jih nekdo ravnokar potegnil iz Stalinove riti. Tale forum res zmaguje na vsej črti.
slosap@yahoo.de
22. 06. 2007 09.51
no pa smo tam...Sanader že o vojni!!! Mi se sami ubijamo...Halooo! A smo mi del Evropske Unije ali smo še vedno v SFRJ. Obnašanje obeh držav jasno kaže na to, da smo še vedno v SFRJ. Zakaj za Boga smo pa vstopali v EU? Saj bi mirno lahko ostali znotraj SFRJ, pa bi se lahko šli te ali one igrice in malo vojne tu, pa malo tam. Vsaj obveščevalno službo bi še imeli! Tale celotna zdeva je tako sramotna za slovensko politiko, da upam, da bo prišlo do prevrata v kakršnemkoli smislu. EU naj se končno zgane in obe državi (politike) po prstih! Tole je nezaslišano. Rop in Janša v zapor!
malasutra@gmail.com
22. 06. 2007 09.38
muscolo, number of the beast, ja, za spektakelčke na meji (tudi v hotizi) se očitno lepo dogovarjata janša in sanader. kadar en ali drugi rabi nekaj političnih točk ali odvrnitev pozornosti ljudstva od kakšnega morda delikatnega problema, malo pokljata na meji, malo spektakelčka za ljudstvo uprizarjata, potem pa se dičita - češ, kako dobra politika sva, vidite, vse sva uredila v duhu dobrih medsosedskih odnosov. še nobena vlada tako pred nama. kar pomeni: še naprej volite naju, pa bo mir. tako muscolo, number of the beast, ti je končno nekdo odgovoril na tvoje globokoumno vprašanje? pa še nekaj me zanima - kako to, da si spisal cele referate tukaj? a si živčen ali kaj?
malasutra@gmail.com
22. 06. 2007 09.38
muscolo, number of the beast, ja, za spektakelčke na meji (tudi v hotizi) se očitno lepo dogovarjata janša in sanader. kadar en ali drugi rabi nekaj političnih točk ali odvrnitev pozornosti ljudstva od kakšnega morda delikatnega problema, malo pokljata na meji, malo spektakelčka za ljudstvo uprizarjata, potem pa se dičita - češ, kako dobra politika sva, vidite, vse sva uredila v duhu dobrih medsosedskih odnosov. še nobena vlada tako pred nama. kar pomeni: še naprej volite naju, pa bo mir. tako muscolo, number of the beast, ti je končno nekdo odgovoril na tvoje globokoumno vprašanje? pa še nekaj me zanima - kako to, da si spisal cele referate tukaj? a si živčen ali kaj?
Uporabnik113189
22. 06. 2007 09.25
lutzow, 70 let se gradi ta Slovenija po drugi vojni..Gradili so jo razni milančki, drniji, ropi, lahovniki školjči in seveda somišljeniki..Rezultae vsi poznamo. Smo v EU, imamo evro, gospodarsko stabilni., spada mo v vrh razvitih držav. To ni rezulatat dela ene vlade ampak celih generacij..In ne bomo dopustili, da bi sedaj nekaj kretenov, ki so prišl v Slovenijo pred nekaj letu vse uničili. zadnjih dvajset let ni nihče iskal ne komunistov ne fašistov..Sedaj pa kar naenkrat same zdrahe..Le kdo je tisti ki si želi stalnih prepirov? Le kdo?
malasutra@gmail.com
22. 06. 2007 09.24
lutzow, bolj umazanega, bolj paranoičnega in bolj hinavskega politika od janše ta trenutek v sloveniji ni. samo še jelinčič se lahko primerja. bi pa rekel, da bi tako omejenim in sovražnim umom, kot ga izkazujete jurišniki, zelonodgovarjalo počistiti in izgnati vse, kar se jim postavlja po robu. tako kot nekoč njihovim predhodnikom - izdajalčkom domobrančkom. in potem bi končno imeli to, o čemer sanjajo - veliko dolenijo. ein reich, ein folk, ein fuhrer. ja, ja. in skandirali bi na ves glas - janša, janša, janša............................... pri čemer bi se jim od ganotja orosile oči. ah, kako bi to bilo lepo.
hinko.murovec@siol.net
22. 06. 2007 09.23
Prvič, če ne bi bilo tako nujno dokazati kako škodo državi povzroča Drnovšek do vsega tega ne bi prišlo. Drugič, če bi imel JJ in njegovi preiskovalci le za ščepec zdravega razuma bi zadevo preiskovali po pameti, so pač maščevalni diletanti. V kolikor sedaj manjka kak dokument je jasno zakaj in kdo ga je odtujil - uničil, logično je, da JJ poskuša uničit vse kar bi ga bremenilo , žal ( za njega ) nima možnosti vsega počistiti saj navzven nima mči, se mi pa zdi, da bo ko bo najbolj primeren čas doživel nekaj, o čemer ni sanjal niti v najhujših morah. Grims je podoben mulcem iz Kočevja, ki so do smrti zbrcali mačko, samo pogled v njegov obraz in izraz na njem pove več kot učbenik o zlih duhovih. Je poosebljeni vitez teme prepričan sam vase enako kot JJ in bo najbrž precej prizadet, ko bo dobil vržrno gnojnico nazaj v naročje. Taka vlada, ki uspe v treh letih narediti iz Slovenije najbolj balkansko državo od vseh kar jih je kdaj bilo je res cvet in zbir genijev. LP