Slovenija

Kučan za Globus leta 2005: Arbitraža bi bila polomija

Ljubljana, 21. 05. 2010 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SDS obtožuje Kučana, da je bil leta 2005 proti arbitraži. Kučan odgovarja, da je bil Janša prvi, ki se je odrekel dvostranskemu reševanju meje.

Predsednik SDS Janez Janša
Predsednik SDS Janez Janša FOTO: Blaž Garbajs

Največja opozicijska stranka SDS Janeza Janše je obtožila nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana, ki podpira arbitražni sporazum, da je leta 2005 za hrvaški tednik Globus dejal, da bi bila arbitraža "polomija oziroma kapitulacija tako slovenske kot hrvaške politike". Izpostavljajo še Kučanove besede, "da je arbitraža nesmiselna, če ni volje, da bi se njene rezultate sprejelo" in dodajajo, da se je zavedal tudi, "da bi takšna odločitev pomenila frustracijo za mnogo generacij. Zdaj pa Kučan ocenjuje, da nasprotovanje arbitražnemu sporazumu pomeni škodovanje državi.''

Kučan, ki je v sredo v ljubljanski mestni hiši podprl arbitražni sporazum, se je s svojo podporo kot "politični boter" postavil za svoje varovance iz vrst "levega trojčka", menijo v SDS. Dodajajo, da "ne morejo razumeti obrata, ki se je zgodil v slovenski politiki. Tako Kučan kot Stanovnik sta namreč ob spremembi političnega vetra spremenila tudi svoja stališča do reševanja mejnega vprašanja. Tranzicijska levica sedaj v en rog trobi, da arbitražni sporazum nima boljše alternative. To ne drži. Predsednik SDS Janez Janša je jasno povedal, da je najboljša možna rešitev dvostranski dogovor s Hrvaško še pred njenim vstopom v EU."

Nekdanji predsednik Milan Kučan ocenjuje, da nasprotovanje arbitražnemu sporazumu pomeni škodovanje državi.
Nekdanji predsednik Milan Kučan ocenjuje, da nasprotovanje arbitražnemu sporazumu pomeni škodovanje državi. FOTO: Dare Čekeliš

Toda Kučan odgovarja, da je bil ravno Janša kot predsednik slovenske vlade prvi, ki se je odrekel možnosti dvostranskega reševanja vprašanja meje s Hrvaško in se s svojim kolegom Ivom Sanaderjem avgusta 2007 na Bledu dogovoril za reševanje spora pred Meddržavnim sodiščem v Haagu z uporabo mednarodnega prava. "V situacijo, v katero je Janša pripeljal Slovenijo, je arbitraža vsekakor veliko boljša rešitev, ker razen uporabe mednarodnega prava omogoča tudi uveljavljanje zgodovinskih in političnih argumentov in upoštevanje posebnih okoliščin, ki glede slovenske meje na morju nedvoumno obstajajo."

Dodal je še, da njegove izjave za Globus držijo, vendar pa v kontekstu, da bi državi s tem, ko bi predali vprašanje reševanja meje tretjemu, pred celim svetom dokazali, da nista sposobni sami rešiti teh problemov. "In Janša je s sporazumom s Sanaderjem to tudi jasno povedal – nismo sposobni sami, naj gre na haaško sodišče." Pojasnil je tudi, da če bi bila rešitev vsiljena, bi to lahko povzročilo "frustracije za mnogo generacij", kot je to dejal za Globus. Vendar pa z arbitražo to ni mogoče – gre za rešitev, na katero pristajata obe državi, je dodal.

KOMENTARJI (92)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mark54
26. 05. 2010 13.19
Da bi pa arbiter enostavno oduzel morje hrvaški,je pa pomislek na to totalno brezmiselen. V vsakem primeru dobimo samo služnostno pot in nič več in nič manj. Mislim,da to ni težko zastopiti. TO SI NAPISAL g. VINADAP pred nakj časa. Zdaj pa ti meni povej GDO bo pa vzel morje Hrvaški če ne bo ARBITER ? Samo to mi povej. Kako si Ti predstavljaš da bomo pol vzeli morje Hrvaški ? Me res zanima !
mark54
26. 05. 2010 13.07
vinadap22.05.2010, 10:58 - Jas pa mam zemljevid ko je še BOSNA in HERZEGOVINA v AO. Takrat je bla krajnska do Drine. Bomo tudi Jahorino dobili nazaj ?
mark54
26. 05. 2010 13.04
Janša ne zna brati ( ali noče ) kar je zapisano. Kučan je izjavil da bi bila arbitraža polomija če ni na obeh straneh volje da bi sprejeli rezultate arbitraže. Danes pa očitno volja je ( na Hrvaškem ! , v Sloveniji pa bomo videli na referendumu ali volja obstaja ali ne ). Zato Kučan ni takrat nič narobe izjavil. Pa tudi danes je prav povedal. Zdaj je volja in ZDaj je treba to rešiti. Ko volje zopet ne bo , se ne bomo mogli ničesar več dogovoriti s Hrvati. BRAVO KUČAN !!! Pameten dečko !
pikador
24. 05. 2010 15.32
Moj komentar prosim !!!
pikador
24. 05. 2010 14.29
Kdaj bo ta le M.K. nehal kvačkat. Zanimivo bi bilo analizirati njegove govore od Cankarjevega doma naprej in še malo nazaj. Pa še kaj in kako sta se Milan Kučan in Dimitrj Rupel z Američani domenila ko sta hodila fektat za Slovensko samostojt. Nekaj je pa le nakvačkal ampak za hrvate. Arbitažni sporazum ne hvala naj si ga kar v rit zatakne.
pikador
24. 05. 2010 14.27
komentar nazaj !!
pikador
24. 05. 2010 13.54
Kdaj bo ta le M.K. nehal kvačkat. Zanimivo bi bilo analizirati njegove govore od Cankrajevega doma naprej in še malo nazaj. Pa še kaj in kako sta se Milan Kučan in Dimitrj Rupel z Američani domenila ko sta hodila fektat za Slovensko samostojt. Nekaj je pa le nakvačkal ampak za hrvate. Arbitažni sporazum ne hvala naj si ga kar v rit zatakne.
vinadap
22. 05. 2010 12.18
Hozo - si še tu ? Jaz sedaj odhajam v Motovun. Lep vikend,se beremo v ponedeljek. l.p.
hozo
22. 05. 2010 11.20
OOOOOOO,tik tak,joj deda celi sem se pokako,ja kaj se bo pa zdaj zgodilo,boste napadli Hrvaško,joj joj meni....
hozo
22. 05. 2010 11.14
Najboljše da si kar sami izberet otoke,pač napišite ker je najbolj sončen in vam ga Hrvati prepišejo....e kak je lahko negdo tak nor v današnjih časih,neki datumi ko itak nobenega ne interesirajo,lahko dobiš samo kamen v hrbet....neverjetno kake ideje ma folk....
vinadap
22. 05. 2010 10.59
Nowotny - vse v redu,se razumeva.
vinadap
22. 05. 2010 10.58
mali-kekec - danes si kupi Novice,pa poglej tisto sredinsko stran,celotno,obletnica soške fronte,in zraven zemljevid AO. Marija,kako majhni ste bili pred 90-imi leti. Samo Kvarner ste imeli z nekaj otoki. Istra je bila v celoti Kranjska,vas ni nikjer. Zapomni si referendum NE bo uspel,dobili bomo nazaj tisto kar je naše. Zapomni si ti to. Tebe pa ne berem več,ker zavajaš ljudi z Vašimi lažmi. Vsi ste enaki,so še pametni Hrvati,samo ti in tebi podobni niste vmes.
mali-kekec
21. 05. 2010 21.58
to ker misllite da bo SLO neki svojo moralno izgubo zdravila preko HR hrbta pa lahko pozabite oz. si ta DOLG zataknete nekam! Barbari!
mali-kekec
21. 05. 2010 21.57
sploh pa od dejstva da se je v sfrj PZ delil na HR in SLO vode po črti sredine ni potrebno povdarjat, dokazov je zelo veliko! SLO mornarica je nadzirala PZ ampak vse kar se je zgodilo čez črto sredine bližje HR se je upravno in pravno reševalo v Umagu nikoli v Piranu! you tube: razgraničenje u Piranskom zaljevu posnetek iz 1988 vsi nastopajoči pa Slovenci, da ne bo pomote!
mali-kekec
21. 05. 2010 21.53
vinadap 21.05.2010, 19:46 -1 Nowotny - ne vem ali si nor,ali se pa delaš. Ključni datum za Slovenijo je 05.10.1954 !!!! Mislim,da ti je jasno zakaj. Dovolj za danes.l.p. na 5.10.1954 lahko pozabiš sploh pa na cono B ki nikoli ni bila slovenska v celoti niti ene same sekunde!! drgač pa imaš temeljno ustavno listino (prvi in do zdaj edini dokument SLOVENSKE DRŽAVNOSTI) tam si lahko prebereš na temelju česa je Slovenija postala samostojna in neodvisna država in katere meje priznava kot svoje! Če se ne motim je nasledila meje iz sfrj ustave iz leta 1974??? Potem pa odpri atlas VOJNO TEHNIČNEGA INŠTITUTA iz BEOGRADA in poglej kako so srpski strokovnjaki narisali mejo med SR SLO in SR HR! Tam boš videl tudi meje na morju in ne samo mejo sredine ampak občinske morske parcele do milimetra natančno zarisane! Naj te spomnim te mape ni delal bilo kdo ampak VOJNO TEHNIČNI INŠTITUT! Slovenci enostavno nimate kaj praskat in vaše izsiljevanje se bo prav kmalu končalo, že tako ste se dovolj izblamirali pred svetom , očitno vam še ni zadosti!
titovka
21. 05. 2010 20.26
ko sta v igri kučan in janša, dobim občutek, da je janša zaljubljen v kučana.....
Nowotny
21. 05. 2010 19.51
Vinadap.. nism nor. Beri še enkrat! PROTI! Res pa, da nisem bil ravno na tekočem. Sedaj več jasno! LP
vinadap
21. 05. 2010 19.46
Nowotny - ne vem ali si nor,ali se pa delaš. Ključni datum za Slovenijo je 05.10.1954 !!!! Mislim,da ti je jasno zakaj. Dovolj za danes.l.p.
Nowotny
21. 05. 2010 19.34
Ja super! Če mej na morju ni blo, pol pa smo v zosu. Pol pa še en argument več zakaj sem proti. Ker ti kekci ki so sedaj na oblasti bodo zgubil še to.
vinadap
21. 05. 2010 19.33
Nowotny - ker pa vidim,da si nov tukaj na forumu in brez podlage,ti povem,da se Slovenija lahko pogovarja za slovenski teritorij v Istri od l.05.10.1954,takrat se je marsikaj dogajalo. Drugače pa malo preštudiraj - Zamolčana Istra,ko boš to storil,ti bo pa marsikaj jasno. Si še mlad in imaš čas.l.p.