Slovenija

Kučan v Jordaniji

Ljubljana/Akaba, 26. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Milan Kučan je s soprogo prispel na tridnevni obisk v Jordanijo. Gre za prvi uradni obisk slovenskega predsednika v kakšni arabski državi.

Predsednik Kučan z ženo Štefko na tridnevnem obisku Jordaniji
Predsednik Kučan z ženo Štefko na tridnevnem obisku Jordaniji FOTO: Reuters

Predsednik Kučan je imel v Akabi uradne pogovore z gostiteljem, jordanskim kraljem Abdulahom II., ki sta jih namenila predvsem razmeram na Bližnjem vzhodu, govorila pa sta tudi o dvostranskih odnosih in položaju na Balkanu. Predsednik Kučan je kralja tudi povabil na obisk v Slovenijo.

Jordanski monarh je predsedniku Kučanu predstavil savdsko pobudo za oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa, ki jo nameravata Jordanija in Egipt predstaviti na bližnjem vrhu arabskih držav Bejrutu in ki naj bi jo voditelji tudi sprejeli.

Po uradnih pogovorih sta si kralj Abdulah II. in predsednik Kučan izmenjala darila in najvišja odlikovanja obeh držav. Jordanski kralj je gostu iz Slovenije poklonil knjigo o Jordaniji, srebrno škatlo z mozaikom in rezilo za odpiranje pisem, v dar pa je dobil ročno pihano in brušeno kristalno skledo ter prt iz idrijske čipke.

Odnosi med državama

Jordanija je samostojno Slovenijo priznala 16. maja 1992, sporazum o vzpostavitvi diplomatskih odnosov pa sta državi podpisali 22. oktobra 1993 v Rimu. Že od decembra 1993 je častni konzul Slovenije v jordanski prestolnici Isa Haider Murad. Jordanija Slovenijo diplomatsko pokriva prek veleposlaništva na Dunaju, sicer pa ima tudi generalni konzulat v Ljubljani, ki ga od marca 1995 vodi častni generalni konzul Samir Amarin. Kot poudarjajo v predsednikovem uradu, so odnosi med državama dobri, odprtih vprašanj ni. Slovenija in Jordanija dobro sodelujeta na multilateralnem področju, ki je posebej aktivno v okviru Mreže za človekovo varnost. Slovenski državljani za potovanje v to državo potrebujejo vizum.