Slovenija

Kučan v Haagu: Odpiranje starih nasprotij

Ljubljana, 16. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za pričanje bivšega slovenskega predsednika Milana Kučana v procesu proti Slobodanu Miloševiću, ki bo prihodnji teden v Haagu, vlada veliko zanimanje. Nekateri mediji ugibajo, ali je bila slovenska osamosvojitvena vojna dogovorjena, v Sloveniji pa se ponovno odpirajo stara nasprotja med Milanom Kučanom in Janezom Janšo.

Milan Kučan
Milan Kučan FOTO: 24ur.com

V zadnji številki tednika Demokracije, ki je blizu Janševi socialdemokratski stranki, je mogoče prebrati nekaj več o ozadju odpiranja starih notranjepolitičnih nasprotij, ki so se pokazala ob Kučanovem zanimanju o posameznih dogodkih iz medvojnega in povojnega obdobja.

Uvodnik z naslovom Nevarne patriotske igre se končuje z naslednjim citatom. "Naslednje leto so parlamentarne volitve in tako ne bo presenečenje, če bodo nekateri mediji prvaka opozicije (Janeza Janšo) spet poskušali očrniti z raznimi zgodbicami, za katere se v teh dneh na vso moč zanima Milan Kučan."

Pogorevc o osamosvojitvi: "Mislim, da je to sveta stvar za vsakega Slovenca."

Janez Janša je pismo že ocenil kot nadaljevanje afere Vič Holmec, ki je takrat diskreditirala sedanjega direktorja policije Marka Pogorevca. Pogorevc je kot "žrtev" omenjene afere dejal, da je trdno "proti temu, da se po enajstih letih odpirajo neki dvomi v osamosvojitveno vojno."

Iz pisarne nekdanjega predsednika države Kučana so sporočili, da v tem trenutku niti sam nekdanji predsednik niti njegov pravni svetovalec Peter Toš pred pričanjem v sredo o tem ne bosta govorila. V predsednikovi pisarni so bili presenečeni, da je pismo prišlo v javnost. Zagotavljajo pa, da nekdanji predsednik države ni želel polemizirati dogodkov iz novejše zgodovine, temveč, da ima pred pričanjem pravico "oborožiti" se z nekaterimi poročili, ki dokazujejo, da je slovenske osamosvojitev potekala brez spletk.

Milan Kučan bo pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu v sodnem procesu proti nekdanjemu predsedniku ZRJ Slobodanu Miloševiću pričal v sredo, 21.maja.