Slovenija

Kučan predlagal Ropa za mandatarja

Ljubljana, 06. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik države Milan Kučan je DZ po posvetovanjih s poslanskimi skupinami za mandatarja za sestavo nove vlade predlagal Antona Ropa. Kučan meni, da bo predlog dobil potrebno večino glasov poslancev, čeprav Ropa ne bo podprla nobena opozicijska stranka.

Rop je predsedniku Kučanu izročil pisno soglasje h kandidaturi za predsednika vlade
Rop je predsedniku Kučanu izročil pisno soglasje h kandidaturi za predsednika vlade FOTO: POP TV

Kučan se je za vložitev kandidature odločil po šestih urah pogovorov z voditelji poslanskih skupin in predstavnikom italijanske manjšine, saj je, kot pravi, na posvetovanjih ugotovil, da lahko Rop v DZ dobi zadostno podporo za izvolitev. "Kot mi nalaga ustava, sem predlog za izvolitev mandatarja Ropa poslal v državni zbor," je v izjavi po posvetovanjih dejal Kučan. Predsednik DZ Borut Pahor je s predlogom že seznanil poslanke in poslance.

Državni zbor naj bi o kandidaturi Antona Ropa za novega mandatarja glasoval že v sredo. Še prej naj bi stranke dopolnile koalicijsko pogodbo.

Kučan je ob tem še dejal, da magistru Ropu želi, da bi bil izvoljen ter bi tako lahko čimprej sestavil novo vlado, ki bo uspešno delovala v interesu prijaznega in varnega življenja slovenskih državljanov in državljank. Hkrati pa bi, poudarja Kučan, čimprej uspešno pripeljala do konca pogajanja z Evropsko unijo in Natom ter predvsem do konca pripeljala pred leti začete politične, gospodarske in socialne reforme.

Koalicijske stranke podprle Ropa

Tone Anderlič je prepričan, da bo vlada imenovana do 20. decembra
Tone Anderlič je prepričan, da bo vlada imenovana do 20. decembra FOTO: POP TV

Poslanske skupine LDS, ZLSD, SLS in DeSUS ter poslanec italijanske narodne skupnosti so na posvetovanjih pri predsedniku Kučanu podprle predlog LDS, da za mandatarja za sestavo nove vlade imenuje finančnega ministra v odstopu Antona Ropa. Poslanka madžarske narodne skupnosti Maria Pozsonec se posvetovanj zaradi zadržanosti sicer ni udeležila, vendar je povedala, da namerava Ropa podpreti.

Vodja poslanske skupine LDS Tone Anderlič meni, da bo vlada imenovana do 20. decembra, podobnega mnenja je tudi vodja poslanske skupine ZLSD Miran Potrč. Nekaj pomislekov pa imata SLS in DeSUS - v SLS glede finančnega ministra, saj bi na tem mestu želeli videti Franceta Arharja, DeSUS pa si kot koalicijski partner želi vsaj en ministrski stolček.

Opozicija odločno proti

Sodeč po napovedih parlamentarnih strank, bo Rop uspešno prestal glasovanje v državnem zboru, saj ga "velika koalicija" podpira. Ropu nasprotujejo v SDS, NSi in SNS in SMS.

SDS ne bo podprla Ropa za novega mandatarja, je po končanih pogovorih s predsednikom Kučanom dejal vodja poslanske skupine Andrej Vizjak. Po njihovem mnenju je Rop kot minister zadnji dve leti odgovoren za področje financ, ki se v trenutku nahajajo v kritičnem stanju.

»V SDS menimo, da v času Ropovega ministrovanja na področju financ ni bila zagotovljena zadostna transparentnost javnih financ, zlasti kar se tiče problemov z odprodajo državnega premoženja, kjer ni bila izdelana nobena strategija. Obenem je zaskrbljujoč tudi naraščajoči javni dolg ter že kar nekaj let ponavljajoči se primanjkljaj. Nenazadnje pa tudi vse večje zadolževanje kaže na to, da so bile besede ministra Ropa pred dvema letoma, ko je prevzel položaj, eno, dejansko pa se danes kaže nekaj drugega. To so temeljni razlogi, zakaj SDS ne bo podprla ministra Ropa,« je za 24 ur dejal Vizjak.

Tone Rop
Tone Rop FOTO: Dare Čekeliš

Predlogu nasprotujejo tudi v SNS, NSi in SMS. V NSi so dejali, da je Rop kot minister za finance dokazal, da za vodenje vlade ni primeren. Poslanec SNS Sašo Peče pa je predsedniku Kučanu dejal, da je "vladavina LDS v preteklosti pripeljala državo v slabši položaj, kot bi bil sicer". Najbolj kritično je področje javnih financ, politika LDS pa ni pripomogla niti k skladnemu regionalnemu razvoju, zato, po besedah Saša Pečeta, v SNS za premierja niso pripravljeni podpreti nikogar, ki bi prihajal iz LDS.

Tudi v SMS kandidature Antona Ropa ne bodo podprli. Kot je dejal podpredsednik stranke Tadej Slapnik, je namreč izvolitev novega mandatarja in vlade predvsem naloga koalicije. »Hkrati bi podpora mandatarju pomenila, da podpiramo politiko koalicijskih strank, ki pa so v preteklih dveh letih s svojimi dejanji dokazale, da niso zavezane vsebinskim dogovorom ter strateškim ciljem, ki so bistveni za uspešen razvoj Slovenije.«