Slovenija

Kučan poudaril pomen OZN

New York, 13. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Milan Kučan je v govoru pred Generalno skupščino ZN dejal, da bi bilo življenje še bolj negotovo, polno socialnih krivic in globalnih razlik v blaginji ter sistematičnega kršenja človekovih pravic, če ne bi bilo OZN.

Kučan je zaključil svoj obisk v ZDA z nagovorom Generalne skupščine ZN
Kučan je zaključil svoj obisk v ZDA z nagovorom Generalne skupščine ZN FOTO: 24ur.com

Zatrdil je, da je k temu z dejavnim zavzemanjem za načela ZN prispevala tudi Slovenija, ki je posebej ponosna na splošno priznanje za delo, ki ga je opravila kot nestalna članica Varnostnega sveta ZN. Kučan je v nadaljevanju govoril o spremembah v mednarodnih odnosih, globalizaciji, načelu humanitarne intervencije in terorističnih napadih na ZDA 11. septembra 2001, ki jih je označil za napade na ves svet. Pozval je k vladavini človekovih pravic in potrebi po postavitvi novih temeljev globalne etike.

Kučan se je uvodoma zahvalil za priložnost, ki jo je Slovenija dobila s sprejetjem v Svetovno organizacijo in dejal, da so ZN, kljub svojim slabostim, opravili veliko delo v zadnjem desetletju. "Državnemu nasilju nad ljudmi so ZN postavili nasproti moč etike demokratičnega sveta, ki nacionalni državi ne priznava absolutne suverenosti in sklicevanja na nevmešavanje v notranje zadeve, kadar gre za sistematično in množično kršenje človekovih pravic z državnim nasiljem," je dejal Kučan.

Potrebno je soglasje ZN

"Na stran boja proti terorizmu je stopil ves demokratičen svet. Na tej strani odločno stoji tudi Slovenija. Toda bolj kot se je odmikal čas, bolj je postajalo jasno, da tudi najnovejša orožja protiteroristične koalicije ne sežejo do socialnih korenin tega grozovitega zla, ki spretno izkorišča apatijo, jezo in gnev ljudi ter držav brez prihodnosti, ki na verskih, kulturnih in civilizacijskih razlikah, prepletenih s socialnimi prepadi v globalnem svetu, skuša obnoviti svojo moč. Tako razumljeno zlo, ki grozi tudi z uporabo najhujših sredstev za množično uničevanje, lahko izkorenini le skupno delovanje demokratičnih držav pod pokroviteljstvom ZN," meni Kučan.

Srečanje s Koštunico

Kučan je na srečanju s Koštunico z zadovoljstvom ocenil, da razmere na Balkanu ne sodijo več med osrednja krizna žarišča v svetu, s katerimi se ukvarjajo ZN.

Kučan se je ob robu zasedanja Generalne skupščine srečal z jugoslovanskim predsednikom Vojislavom Koštunico. Spregovorila sta o dvostranskem sodelovanju in ocenila, da se odnosi med državama na vseh področjih dobro razvijajo. Dotaknila sta se tudi vprašanja nasledstva, zlasti prizadevanj za rešitev položaja deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke in vprašanja arhivov.

Sogovornika sta izmenjala poglede na tiste procese v regiji, v katerih ima Srbija ključno vlogo. Jugoslovanski predsednik pa je Kučana seznanil s potekom dogovorov glede ustavnih temeljev prihodnjih odnosov med Srbijo in Črno goro ter s svojimi ocenami razmer na Kosovu in v BiH.

Konec obiska v ZDA

Z govorom je predsednik Kučan zaključil svoj obisk v ZDA, kjer se je včeraj udeležil otvoritvenega zasedanja Generalne skupščine ZN in med drugimi poslušal govor ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je zvečer za vse vodje delegacij v New Yorku priredil še tradicionalni sprejem.

Kučan se je pred tem udeležil kosila v organizaciji generalnega sekretarja ZN Kofija Annana in opravil dvostranske pogovore z albanskim kolegom Alfredom Moisiujem in jordanskim zunanjim ministrom Marvanom Muašerjem. Delovni dan je sklenil na večerji, ki mu jo je priredila slovenska poslovna skupnost v New Yorku. Kučanu se je včeraj pridružil tudi zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se je med drugim srečal s hrvaškim kolegom Toninom Piculo.

SORODNI ČLANKI