Slovenija

Kučan odlikoval Juana Carlosa

Ljubljana, 04. 07. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drugi dan uradnega obiska španskega kralja Juana Carlosa in kraljice Sofie je potekal v znamenju krepitve sodelovanja med državama na področju kulture in izobraževanja. Predsednik Kučan je španskega kralja odlikoval z zlatim častnim znakom svobode.

Juan Carlos in Milan Kučan
Juan Carlos in Milan Kučan FOTO: Reuters

Obisk španskega kraljevega para, kralja Juana Carlosa I. in kraljice Sofie, v Sloveniji je potrditev dobrih odnosov, ki jih Slovenija vzdržuje s španskim kraljevim parom in španskimi politiki še iz časa pred samostojnostjo, ko je Slovenija po Evropi iskala podporo in razumevanje za svoje ambicije, je danes po srečanju s španskim kraljem in kraljico dejal slovenski predsednik Milan Kučan.

Pogovori o EU, Natu in Balkanu

Predsednik Kučan in španski kralj Juan Carlos sta sicer govorila predvsem o širitvi Evropske unije in zveze Nato, pa tudi o razmerah v Jugovzhodni Evropi in politični prihodnosti Balkana. Kučan je na srečanju z novinarji poudaril, da je potrebno obisk španskega kraljevega para vrednotiti v okviru vloge in pomena Španije znotraj evropske integracije in v svetovnih merilih. Za Slovenijo je Španija tudi država, ki je prehodila podobno pot. Po vstopu v Evropsko unijo je Španija doživela zelo velik gospodarski in socialni razvoj, je dejal Kučan in dodal, da je Španija na podlagi svojih izkušenj pripravljena to omogočiti tudi sedanjim državam kandidatkam za EU.

Predsednik Kučan je še poudaril, da je Španija tudi članica zveze Nato, in prav z vrednotami, ki so vzpostavljene v evroatlantskih organizacijah, je Španiji pred leti uspelo zavarovati svojo mlado demokracijo, ko je ta bila v začetnem obdobju ogrožena. Kučan je ob tem poudaril, da so španske izkušnje pomembne tudi za Slovenijo, z vidika slovenskih ambicij in razmer. Po njegovih besedah pomenijo pomembno spodbudo za okrepitev naporov, da Slovenija uresniči svoja strateška cilja.

prihod španskega kraljevskega para na Brnik
prihod španskega kraljevskega para na Brnik FOTO: Dare Čekeliš

Glede vprašanja politične prihodnosti zahodnega Balkana sta predsednik Kučan in španski kralj Juan Carlos govorila predvsem o možnostih za dolgoročno stabilizacijo regije ter o potrebi prihoda evropskih vrednot v ta prostor. Kučan je še dejal, da sta se s španskim kraljem strinjala v ugotovitvi, ki jo je poudarilo 16 srednjeevropskih predsednikov med nedavnim srečanjem v Sloveniji, da so meje Evrope do tam, kjer se spoštujejo temeljne vrednote človekovega dostojanstva in človekovih pravic.

Krepitev gospodarskega sodelovanja s Španijo

Močna španska gospodarska delegacija, ki je s kraljevim parom prišla na obisk v Slovenijo, in petkova konferenca gospodarstvenikov iz Španije in Slovenije kažeta na interese za okrepitev gospodarskih odnosov med državama, meni Kučan. Ob tem gre opozoriti, da je obseg blagovne menjave med državama relativno majhen, z velikim slovenskim deficitom, je še opozoril Kučan. Poleg tega želita državi okrepiti odnose na področju kulture in izobraževanja, zato bo ob tej priložnosti tudi podpisan sporazum o ustanovitvi španske čitalnice Aula Cervantes v Ljubljani, je še dodal.

Slovenski predsednik je španskemu kralju danes izročil odlikovanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije, kralj Juan Carlos pa je predsedniku Kučanu izročil odlikovanje Ogrlica reda Izabele Katoliške. Po srečanju s slovenskim predsedniškim parom se je kraljevi par srečal še s predsednikom DZ Borutom Pahorjem in vodji poslanskih skupin v DZ.

Španski kralj in kraljica sta se srečala tudi z ljubljansko županjo Viktorijo Potočnik, v mestni hiši pa sta se vpisala v zlato knjigo gostov mesta Ljubljane. Zatem je kraljevi par v ljubljanski Stolnici v španščini pozdravil ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Franc Rode. Kraljevi par se je nato v Vili Podrožnik na kosilu srečal s premierom Janezom Drnovškom.